Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Cholesterol is een vetachtige stof die onmisbaar is als bouwstof voor heel wat lichaamscellen en hormonen. Je lever maakt zelf cholesterol aan, de rest krijg je binnen via je voeding. In wat volgt lees je meer over cholesterol. Wanneer is je cholesterol te hoog? Wat zijn de symptomen van een hoge cholesterol? Hoe verlaag je je cholesterol?
Problemen ontstaan wanneer je cholesterolgehalte te hoog is en de verhouding tussen HDL en LDL niet juist is. LDL cholesterol is slechte cholesterol en is de oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. Het tegengestelde geldt voor HDL cholesterol. HDL cholesterol is het goede cholesterol en houdt zich constant bezig met het opruimen van slechte cholesterol dat in de bloedbaan circuleert.
Problemen worden veroorzaakt doordat de cholesterol zich inbouwt in de wand van de bloedvaten en zo plaques veroorzaakt. Hierdoor ontstaat een vernauwing in de bloedvaten waardoor er een versterkte bloedstolling optreedt. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Laat daarom regelmatig je cholesterol meten.
Heb jij een te hoge cholesterol? Om dat te weten, breng je best een bezoekje aan je huisarts. Hij of zij zal bloed bij je afnemen en je cholesterolwaarden controleren. Belangrijk om te weten is dat je goede en slechte cholesterol hebt.
Te veel LDL is gevaarlijk voor je gezondheid. Deze cholesterol gaat zich vastzetten in je bloedvaten waardoor deze kunnen dichtslibben. De HDL brengt dit weer in balans door de vastgezette LDL-deeltjes los te maken van de wanden van je bloedvaten.
Het is eigenlijk een combinatie van de twee. Als je te veel LDL hebt en te weinig HDL, dan heb je een te hoog cholesterol.
Let wel, het cholesterolgehalte kan sterk schommelen. Als je bloedonderzoek afwijkende resultaten weergeeft, dien je dus nog twee tot drie keer bloed te laten afnemen. Enkel dan kan een te hoog cholesterol met zekerheid vastgesteld worden.
Er zijn verschillende factoren die aan de basis kunnen liggen van een te hoog cholesterolgehalte:
De gevolgen van een te hoge cholesterol zijn niet mals. Je aderen slibben dicht waardoor de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot! Door de LDL cholesterol moet je hart dus nog harder pompen om je bloed door de versmalde aderen te laten stromen. Dit wordt ook wel aderverkalking genoemd.
Indien je een te hoge cholesterol hebt, dan zal je arts je helpen om opnieuw een gezond evenwicht te krijgen in je cholesterol. Wij sommen hier alvast enkele tips op die je op de goede weg helpen:
We raden aan om je cholesterolwaarden te laten controleren bij je huisarts. Er bestaan namelijk niet echt symptomen voor een te hoge cholesterol. De gevolgen van aderverkalking zul je pas voelen als deze al vergevorderd is. Er op tijd bij zijn is dus de boodschap!
Lees ook over de terugbetaling voor diëtiek.
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Deel dit artikel
Verder lezen
Tot voor kort was veganisme misschien nog een ver-van-je-bed show. Tegenwoordig wint het steeds meer terrein. Maar krijgen veganisten ook voldoende voedingsstoffen binnen door enkel plantaardig te eten?
De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype?
Nieuwe diëten duiken op met de regelmaat van de klok, vaak gepromoot door bekende sterren. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk als je gewicht wil verliezen? Wij namen drie populaire diëten onder de loep.
Weet je welk suikertype je zelf bent? Doe de Suikertest, en volg het stappenplan op maat van jouw suikertype. Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.