Blog

Wat is dat toch met die cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die onmisbaar is als bouwstof voor heel wat lichaamscellen en hormonen. Je lever maakt zelf cholesterol aan, de rest krijg je binnen via je voeding. In wat volgt lees je meer over cholesterol. Wanneer is je cholesterol te hoog? Wat zijn de symptomen van een hoge cholesterol? Hoe verlaag je je cholesterol?

Goede of slechte cholesterol

Problemen ontstaan wanneer je cholesterolgehalte te hoog is en de verhouding tussen HDL en LDL niet juist is. LDL cholesterol is slechte cholesterol en is de oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. Het tegengestelde geldt voor HDL cholesterol. HDL cholesterol is het goede cholesterol en houdt zich constant bezig met het opruimen van slechte cholesterol dat in de bloedbaan circuleert. 

Controle

Problemen worden veroorzaakt doordat de cholesterol zich inbouwt in de wand van de bloedvaten en zo plaques veroorzaakt. Hierdoor ontstaat een vernauwing in de bloedvaten waardoor er een versterkte bloedstolling optreedt. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Laat daarom regelmatig je cholesterol meten.

Te hoge cholesterol

Heb jij een te hoge cholesterol? Om dat te weten, breng je best een bezoekje aan je huisarts. Hij of zij zal bloed bij je afnemen en je cholesterolwaarden controleren. Belangrijk om te weten is dat je goede en slechte cholesterol hebt. 

Te veel LDL is gevaarlijk voor je gezondheid. Deze cholesterol gaat zich vastzetten in je bloedvaten waardoor deze kunnen dichtslibben. De HDL brengt dit weer in balans door de vastgezette LDL-deeltjes los te maken van de wanden van je bloedvaten.

Wanneer is je cholesterol te hoog?

Het is eigenlijk een combinatie van de twee. Als je te veel LDL hebt en te weinig HDL, dan heb je een te hoog cholesterol.

Wat zijn de ideale cholesterolwaarden?

  • LDL cholesterol < 115 mg/dl;
  • HDL cholesterol > 40 mg/dl;
  • Totaal cholesterol < 190 mg/dl.

Let wel, het cholesterolgehalte kan sterk schommelen. Als je bloedonderzoek afwijkende resultaten weergeeft, dien je dus nog twee tot drie keer bloed te laten afnemen. Enkel dan kan een te hoog cholesterol met zekerheid vastgesteld worden.

Oorzaak

Er zijn verschillende factoren die aan de basis kunnen liggen van een te hoog cholesterolgehalte:

  • Voeding
    Voedsel dat rijk is aan verzadigde vetten veroorzaakt te hoge cholesterol. Je vindt verzadigde vetten in producten als rood vlees, boter, melk, fast food, kaas, gebak,... We raden dan ook een evenwichtig voedingspatroon aan met weinig verzadigde vetten. Je kunt bijvoorbeeld verzadigde vetten zoals boter vervangen door onverzadigde vetten zoals olijfolie want vet is wel belangrijk in een evenwichtig dieet. Wil je tips om minder vetrijk te eten? Ontdek ze hier.
  • Erfelijk bepaald
    Een te hoge cholesterol kan ook in de familie zitten.
  • Roken
    Roken is een grote boosdoener. Het verlaagt de goede cholesterol en verhoogt je slechte cholesterol in de bloedvatwand. Stoppen met roken is dus een stap in de goede richting als je je LDL-cholesterol wilt verlagen. 
  • Obesitas
    Een te hoog BMI heeft een negatieve invloed op de LDL-cholesterol. Als je daarbij ook nog eens veel buikvet hebt, stijgt het risico nogmaals.
  • Stress
    Ook door stress kun je een hoge cholesterol hebben. Veel stress verhoogt het hormoon cortisol. Dit heeft op zijn beurt een effect op de verwerking van vet en suikers. Wat daarop volgt is een verhoging van de cholesterolwaarden. 
  • Diabetes
    De type 2 patiënten hebben een ongunstige verhouding tussen hun goede en slechte cholesterol.
  • Alcohol
    Als je dagelijks meer dan 2 glazen alcohol nuttigt, verlaagt de goede cholesterol in je bloedvaten.

Te hoge cholesterol: de gevolgen

De gevolgen van een te hoge cholesterol zijn niet mals. Je aderen slibben dicht waardoor de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot! Door de LDL cholesterol moet je hart dus nog harder pompen om je bloed door de versmalde aderen te laten stromen. Dit wordt ook wel aderverkalking genoemd. 

Wat kan ik doen om mijn cholesterol te verlagen?

Indien je een te hoge cholesterol hebt, dan zal je arts je helpen om opnieuw een gezond evenwicht te krijgen in je cholesterol. Wij sommen hier alvast enkele tips op die je op de goede weg helpen:

  • Voldoende beweging
    Sporten verhoogt je HDL-cholesterol en verlaagt je LDL-cholesterol. Het ideale medicijn dus. Het is belangrijk dat je haalbare doelen vooropstelt. Probeer bijvoorbeeld om vier keer per week een halfuur te wandelen na het avondeten. 
  • Evenwichtig dieet
    Een gezonde voeding helpt je ook al goed op weg. Probeer verzadigde vetten te vermijden en deze te vervangen door onverzadigde vetten. Deze gezonde vetten vind je bijvoorbeeld in zalm, avocado, noten, olijfolie,.. 
  • Stop met roken
    Dit is een heel belangrijke factor. Roken brengt heel veel negatieve gevolgen met zich mee waaronder een verhoging van de LDL-cholesterol en een verlaging van de HDL-cholesterol. Stop met roken, dat levert je veel verschillende gezondheidsvoordelen op! Helan helpt je daar graag bij.

Advies bij je huisarts 

We raden aan om je cholesterolwaarden te laten controleren bij je huisarts. Er bestaan namelijk niet echt symptomen voor een te hoge cholesterol. De gevolgen van aderverkalking zul je pas voelen als deze al vergevorderd is. Er op tijd bij zijn is dus de boodschap!

Lees ook over de terugbetaling voor diëtiek.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Diëten

Verder lezen

intermittent fasting
Blog

Populaire diëten: intermittent fasting

De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype?

voeding
Blog

Hoe gezond zijn deze diëten?

Nieuwe diëten duiken op met de regelmaat van de klok, vaak gepromoot door bekende sterren. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk als je gewicht wil verliezen? Wij namen drie populaire diëten onder de loep.

Blog

Zo eet je makkelijk minder suiker

Weet je welk suikertype je zelf bent? Doe de Suikertest, en volg het stappenplan op maat van jouw suikertype. Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.

Blog

Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu

Iedere dag een evenwichtige maaltijd klaarmaken, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.