Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
60.000. Zoveel mensen zouden in België een vorm van autisme hebben. Ondanks dat hoge aantal, blijft bij vele mensen het beeld van iemand met autisme beperkt tot de sublieme vertolking van Dustin Hoffman in de film Rain Man. Het is tekenend voor de misverstanden die er bestaan rond autisme en wat het omvat. De Wereld Autisme Dag op 2 april is een ideale gelegenheid om een en ander uit te klaren.
Zo leed het personage in Rain Man aan het savantsyndroom, waarbij iemand bijvoorbeeld uitzonderlijk goed is met hoofdrekenen maar moeite heeft om z’n eigen veters te knopen. Autisme gaat echter veel breder.
Autisme is een neuro-ontwikkelingsstoornis die uit verschillende aandoeningen en gradaties bestaat. Die groeperen we onder de naam Autisme Spectrumstoornis of ASS. Ook de ter ontwikkelingsstoornis doet wellicht een belletje rinkelen.
Enkele bekende aandoeningen zijn:
Het is niet eenvoudig om specifieke kenmerken op te lijsten omdat ‘autisme’ een algemene term is die erg veel aandoeningen omvat. Het is dan ook belangrijk te kijken naar de unieke kenmerken van de persoon met autisme. Ook is het zo dat hoe jonger de leeftijd van de persoon, hoe makkelijker de kenmerken te herkennen zijn. Maar in vele gevallen zie je deze zaken terug:
Iedereen vertoont wel eens bovenstaande eigenschappen, dat is normaal. Blijven de symptomen aanhouden? Dan kan je om raad vragen bij je huisarts.
In Rain Man zag je niet enkel met wat voor moeilijkheden iemand met autisme te maken krijgt, maar ook hoe de dierbaren van de persoon met het syndroom omgaan.
Zo zal je zien dat een specifieke manier van communiceren – en de vaardigheid waarmee dit wordt gedaan – bepalend is voor het leven van alle partijen. Handige tips hierbij zijn:
Tegen een kind met autisme zeg je bijvoorbeeld niet “wat wil je eten?”, maar wel “wil je een appel of een koekje eten?”. Door goed te communiceren zal je het gedrag van de persoon met autisme beter leren begrijpen en vermijd je misverstanden.
Zit je nog met vragen of twijfels? Contacteer dan zeker je huisarts of verenigingen zoals de Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) of Autisme Centraal die jou steeds meer informatie kunnen geven.
Deel dit artikel
Verder lezen
Gaat het over autismespectrumstoornissen, dan klinken er steeds meer meningen. Iedereen kent wel iemand met autisme of heeft er minstens al over gehoord. Maar ondanks die bekendheid bestaan er toch nog heel wat misverstanden over autisme. Dit zijn er 5.
Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.
Heleen is een meisje van dertien, dat houdt van muziek en tv, maar bovenal haar mama, papa en broertje heel graag ziet. Heel af en toe laat ze zich ook van haar ondeugende kant zien. Heleen is echter niet zoals andere meisjes van haar leeftijd. Heleen heeft een ontwikkelingsachterstand, ASS en ernstige epilepsie.
21 maart is internationale downsyndroomdag. Mensen met Down en hun omgeving staan op die dag in de kijker. Lees hier wat het downsyndroom juist is, of het erfelijk is en wat de belangrijkste kenmerken zijn van het syndroom van Down.