
Tips om mobiliteit bij ouderen te verbeteren
Als je minder mobiel wordt, heeft dat een impact op je lichamelijke en geestelijke gezondheid, zeker bij ouderen. Het stimuleren of verbeteren van de mobiliteit heeft dan ook meer dan één voordeel. We verzamelden vier tips om je mobiliteit te verbeteren.
Tip 1: Blijf in beweging
Ouderen voelen vaak een drempel om meer te bewegen. Ze beperken daardoor hun beweging, of vermijden het zelfs. Nochtans is het belangrijk om te blijven bewegen als je ouder wordt. Het verbetert automatisch de mobiliteit en is ook cruciaal om vallen te voorkomen.
Merk je dat jij of iemand die je kent beweging vermijdt of beperkt? Met eenvoudige oefeningen, zoals opstaan uit een stoel, kan je dit verbeteren. Door deze oefening 8 tot 12 keer na elkaar uit te voeren, activeer je de beenspieren. Dat draagt bij aan het verbeteren van de mobiliteit. Gaat dit vlot, dan kunnen de oefeningen worden uitgebreid of zwaarder worden gemaakt. Langzaam zal de drempel om te bewegen vervagen, of zelfs verdwijnen.
Ook wandelen is een makkelijke manier om in beweging te komen. Je hebt geen speciale uitrusting nodig, gewoon op jouw eigen tempo. Ontdek hier enkele toegankelijke en verborgen plekken om te wandelen.
Wil je meer bewegen, maar weet je niet hoe? Dan is Beweging op verwijzing misschien iets voor jou.
Tip 2: De juiste voeding
“Eet gezond en gevarieerd”. Deze tip geldt voor alle leeftijden. Maar op latere leeftijd is het extra belangrijk. Door gevarieerd te eten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen die bijdragen aan gezonde botten en sterke spieren. Het is daarom goed om kritisch naar je huidige eetpatroon te kijken en het eventueel bij te sturen. De voedingsdriehoek is een handige leidraad om je eetpatroon te toetsen. Stel jezelf de volgende vraag: komt mijn huidige eetpatroon overeen of zijn er aanpassingen nodig?
Naast een gevarieerd eetpatroon is het belangrijk om je vitamine D op peil te houden. Vitamine D draagt namelijk bij aan de botkwaliteit, spierkracht en balans. Voldoende vitamine D kan een positieve invloed hebben op de mobiliteit. Wist je dat je op latere leeftijd vaak vitamine D moet bij slikken? Dit komt omdat je meer nodig hebt dan je uit het zonlicht en voeding kan halen. Je kunt dit eenvoudig op peil houden met behulp van supplementen.
Tip 3: Ondersteuning met mobiliteitshulpmiddelen
Eenvoudige aanpassingen in huis kunnen de mobiliteit van ouderen ondersteunen.
Ontdek het volledig aanbod op Helan Zorgwinkel.
Tip 4: Voorzorgsmaatregelen bij verminderde mobiliteit bij ouderen
Naast het installeren van de verschillende hulpmiddelen is het ook goed om een veilig huis te creëren. Het gevaar om te vallen kan soms in een klein hoekje zitten. Door een aantal simpele aanpassingen verlaag je het risico. Begin bijvoorbeeld met het vrij maken van de gangen in het huis of appartement. Denk aan tapijtjes waarover je kan struikelen, maar ook aan schoenen of andere spullen die in de weg liggen. Ook kabels die net niet voldoende zijn weggewerkt, kunnen letterlijk een struikelblok vormen. Wandel door je huis en check wat je in elke kamer kan doen om alles zo veilig en comfortabel mogelijk te maken.
Deel dit artikel
Tags
ValpreventieVerder lezen
5 toegankelijke parels om te ontdekken
Van gekende trekpleisters tot verborgen parels. Ook als je mobiliteit beperkt is, valt er heel wat te beleven in je eigen land. Genieten van natuur, cultuur en goed gezelschap? Ontdek onze top 5 van toegankelijke plaatsen en trek eropuit.
Polyfarmacie bij ouderen
Naarmate we ouder worden, stapelt de medicatie zich vaak op. Voor de bloeddruk, tegen de pijn, voor een betere nachtrust… Maar het dagelijks slikken van vijf of meer verschillende geneesmiddelen is niet zonder gevaar. Aan polyfarmacie zijn verschillende risico’s verbonden. Weet jij hoe je ermee omgaat?
Denk jij na over zorgplanning?
Hoe wil ik op mijn 'oude dagen' leven? Een vraag die we ons vaak te laat stellen. Het is belangrijk om erover te durven praten wanneer we nog kunnen, zowel mentaal als fysiek.
Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek
Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld. Lees hier meer over..