Blog

Dementie, een hoofdzaak

Op 21 september wordt er meer aandacht besteed aan dementie. Dementie vormt een ernstige uitdaging voor onze samenleving: de aandoening is momenteel niet te genezen en door de verouderende bevolking neemt het aantal personen met deze ziekte toe.

De belangrijkste symptomen bij dementie zijn problemen met het kortetermijngeheugen, maar ook afasie (taalproblemen) en apraxie (problemen om handelingen uit te voeren die vroeger moeiteloos verliepen). Deze eens zo welbespraakte mensen raken niet meer uit hun woorden en kunnen zelfs de eenvoudigste dingen niet meer benoemen.

Jongdementie 

Mensen die op jonge leeftijd aan dementie lijden, beseffen meestal net iets beter dat hun verstandelijke vermogens achteruit gaan. Hierdoor zijn hun gevoelens van machteloosheid en frustratie veel sterker. De achteruitgang voltrekt zich meestal ook sneller.

Uitdaging

Hoe ga je als winkelier om met iemand met dementie wanneer die persoon twee keer wil betalen of al voor de derde keer bij je langskomt voor dezelfde boodschap? Wat doe je wanneer je een klant met dementie aan de lijn hebt die er niet in slaagt zich duidelijk te maken en daardoor boos wordt? In de praktijk leiden dergelijke voorvallen tot onbegrip en zelfs defensieve reacties van de omgeving.

Dementie vormt dan ook een ernstige uitdaging voor onze samenleving: de aandoening is momenteel niet te genezen en door de verouderende bevolking neemt het aantal personen met dementie toe.

Daarnaast is er ook een sociaal gegeven: de huidige beeldvorming beïnvloedt de levenskwaliteit van personen met dementie en hun omgeving en de negatieve blik van de rest van de samenleving wordt een deel van hun probleem. Dat is gedeeltelijk te wijten aan een gebrek aan kennis: wie niet weet wat de ziekte inhoudt, heeft de neiging om personen met dementie te ontlopen. Zij voelen zich hierdoor ook geïsoleerd. Hun contacten met de lokale gemeenschap vallen geleidelijk aan weg, waardoor hun levenskwaliteit verder afneemt.

Iedereen kan helpen

De aandacht voor het omgaan met dementie neemt gelukkig toe. Meer en meer lokale besturen en andere partners willen van hun gemeente een warme samenleving maken, waar ook personen met dementie en hun mantelzorgers een plaats vinden.

Zo zijn er meer kansen voor betrokkenen om te blijven deelnemen aan het openbare leven. Iedereen kan hiertoe bijdragen, niet alleen zorgverleners maar ook loketmedewerkers, lokale politie, handelaars, verenigingen, scholen, buurtbewoners,…

Ondersteuning

Helan Thuiszorg, specifieke hulpmiddelen via onze gezondheidsshop Helan Zorgwinkel, de dementiekoffer, dagopvang, buurtwerking,… Er zijn veel mogelijkheden om een persoon met dementie te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen.

Mensen met dementie leven niet alleen. Als we hun levenskwaliteit kunnen verbeteren, zijn ook hun mantelzorgers, familie en vrienden daarbij gebaat. 

Heb je als mantelzorger nog vragen, of ben je op zoek naar ondersteuning? Neem dan een kijkje in ons e-book over dementie.

Langer zelfstandig thuis wonen

Je wordt een dagje ouder maar wil het liefst van al in je eigen huis blijven wonen? Dat kan!

Ontdek alle tips

Verder lezen

Blog

Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek

Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld.

Blog

Sociaal isolement en dementie

Hoe ga jij met de situatie om? Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend. Door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld. Het is moeilijk om uit te leggen waarom er geen bezoek komt, waarom er meer afstand moet gehouden worden, waarom een knuffel of kus plots niet meer kan.

Blog

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.

Blog

Mantelzorgers, ze dragen heel wat op hun schouders

Op zondag 23 juni is het de ‘dag van de mantelzorger’. Het maakt wel iets in me los … wat fijn dat er een dag is waar er speciaal aandacht voor mantelzorgers is. En het lijkt me helemaal logisch dat het net dan een hele lange dag is...