Wat kost een tandprothese?

Wil je weer met een stralende glimlach door het leven gaan? Dan is een tandprothese misschien een goede oplossing. Er bestaan vaste en uitneembare tandprothesen. Tandimplantaten en protheses zijn helaas niet goedkoop. Gelukkig betaalt de tandverzekering Dentalia Up iedere 2 jaar tot 2.200 euro voor de kosten van tandprothesen terug!

Wat is een tandprothese en een implantaat?

Een tandimplantaat is een soort van kunstwortel, gemaakt uit titanium. Een implantaat wordt chirurgisch in de kaak geschroefd. Na vier tot zes maanden is het tandimplantaat volledig in het bot gegroeid. Vanaf dat moment kan het dienen als steun voor een prothese: een kroon, een brug of een uitneembare tandprothese. Elke tand van het gebit kan vervangen worden door een tandimplantaat.

Wat is een kroon en een brug?

Soms wordt er niet gewerkt met een implantaat, maar wel met een kroon of brug bovenop bestaande tanden. Daarbij wordt een holle kunsttand of meerdere kunsttanden over de bestaande tanden geschoven. Die bestaande tanden moeten daarvoor worden bijgeslepen.

Wat is een stifttand?

Een stifttand is een staafje met daarop een tandkroon. Het staafje wordt in de wortel aangebracht. Tandartsen gebruiken een stifttand wanneer de tandwortel nog gezond genoeg is, maar de tand gebroken of beschadigd is. Het verschil met een implantaat is dus dat de wortel van je tand behouden blijft.

 

Welke soorten tandprothesen zijn er?

Er zijn verschillende soorten tandprothesen. De keuze van de tandprothese wordt bepaald door je resterende tanden en de eventuele aanwezigheid van tandimplantaten. Er bestaan vaste en uitneembare prothesen.

Vaste tandprothesen

  • Kroon: een tandprothese die over een bestaande tand of op een tandimplantaat geplaatst wordt.
  • Brug: een overspanning tussen je tanden, ter vervanging van een of twee tanden.

Uitneembare tandprothesen

  • Plaatprothese: de valse tanden zijn opgesteld op een kunstharsplaat.
  • Skeletprothese: de tanden zijn opgesteld op een metaalframe. Deze prothese is compacter, sterker en comfortabeler.
  • Overkappingsprothese: onder de prothese zitten nog twee of meerdere eigen tanden of implantaten die overkapt zijn met een metalen kroon om zo extra stabiliteit aan de tandprothese te geven.

Vraag aan je tandarts welke tandprothese best bij jou past. Samen kunnen jullie op zoek gaan naar de beste oplossing!

Wie plaatst de tandprothese?

Tandimplantaten of tandprotheses worden vrijwel altijd door een specialist geplaatst: een parodontoloog, een stomatoloog of een tandarts die hiervoor opgeleid is.

Wat is de prijs van een tandprothese?

Voor een kroon betaal je ongeveer 750 euro. De prijs van een implantaat kan oplopen tot 2.000 euro en meer.

Wordt een tandprothese terugbetaald?

Tandprothesen zijn niet goedkoop. De wettelijke ziekteverzekering voorziet een beperkte terugbetaling voor bepaalde situaties. Wil je goed beschermd zijn tegen de kosten voor tandprothesen? Dan kan je aansluiten bij Dentalia Up, de tandverzekering via Helan. Deze verzekering betaalt de kosten voor prothesen en implantaten tot 2.200 euro per 2 jaar terug.

Meer over Dentalia Up

Nood aan advies of begeleiding?

Heb je een vraag over de terugbetaling van prothesen, of over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je kan onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.