Blog

Wat als je baby niet makkelijk slaapt?

Je baby kan ‘s nachts niet slapen, slaapt niet door, of wil niet in z'n eigen bed slapen. Voor mama of papa is dit vaak minstens even slopend als voor je kleintje. Met een gezond slaappatroon kom je al een heel eind. Onderstaande tips zijn het proberen waard.

Een slaapprobleem kan soms van de ene op de andere dag opduiken. Kleine kinderen verwerken in hun slaap de verschillende gebeurtenissen en belevenissen die ze die dag hebben opgedaan. Je kan je al inbeelden dat dit op sommige momenten een grote impact heeft op je kleintje. 

We denken hierbij aan momenten als een nieuwe crèche, de eerste schoolweek, een nieuw huis, ... Het kan allemaal invloed hebben op het slaappatroon. Houd hier ook zeker rekening mee als je op zoek gaat naar de oorzaak van het probleem.

Routine: de sleutel tot succes

De ene baby valt vlotter in slaap dan de andere. Als je kind een slaapprobleem heeft, kan je als ouder verschillende acties ondernemen. Je kan voor rust zorgen naar de avond toe en een slaapplek creëren in een aangename, veilige omgeving waar je kind weinig prikkels ervaart. Ook een dagelijks ritueel voor het slapengaan kan het slaapritme van je baby bevorderen. Onder de wol kruipen op vaste tijdstippen hoort hier ook bij. 

Hoe kan zo’n dagelijks ritueel eruitzien?

  • Een warm badje nemen
  • Het laatste flesje drinken, eventueel aangedikt met granen voor een verzadigd gevoel
  • Nog eventjes op de schoot zitten
  • In slaapzakje kruipen
  • Een leuk verhaaltje voor het slapengaan
  • Bedje in, knuffeltje erbij, tutje in de mond en nog een leuk slaapdeuntje op de achtergrond
  • Slaapwel!

Verandering is niet altijd even makkelijk, ook niet voor je baby. Probeer daarom een nieuw slaapritueel enkele weken vol te houden. Als je merkt dat er na die periode nog geen verandering in het slaappatroon is, kan je dit nadien nog bijsturen.

Tip: Hou een slaapdagboek bij. Op deze manier kan je zowel de goede als de slechte nachten in kaart brengen. Hoeveel uur per dag slaapt je baby? Hoe snel valt je baby in slaap? Slaapt je baby een paar keer per dag enkele uren of in korte stukjes? Aan de hand van een slaapdagboek kan je op zoek gaan naar een oplossing voor het slaapprobleem van je kleintje.

Rustige dagen, rustige nachten

Het lijkt misschien een logische gedachte dat baby’s die overdag niet slapen, ‘s nachts beter slapen. Niets is minder waar. Baby’s die overdag minder slapen, ervaren door de dag veel meer prikkels en geraken bijgevolg sneller oververmoeid… wat slaapproblemen kan veroorzaken. 

Een rustige nacht begint dus bij een rustige dag. Ook overdag is routine de sleutel tot succes. Creëer daarom een dagritme gevuld met vaste speel- en rustmomenten voor je kleintje.

En wat met huilende baby’s?

De eerste maanden is het van belang dat je een vertrouwensband opbouwt. Hoe je dit doet? Indien je kleintje huilt, stel hem of haar dan gerust door te troosten

Is je kleintje ouder? Wacht dan even af voordat je een kijkje gaat nemen. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze zich ook bewust zijn van het feit dat je hen toch nog eens even uit bed pakt en bij je in het grote bed neemt. Na verloop van tijd kan dit een gewoonte worden. Wacht dus altijd even af, maar stel je kleintje wel gerust.

Prof. Karlien D'hondt geeft je 2 manieren om je kindje zelfstandig in slaap te laten vallen: opting in of camping out.

Zelfzorg

Een kind dat vaak huilt en bijgevolg ook moe is, kan een effect hebben op de ouders. Zorg dus goed voor jezelf. Gun jezelf wat rust en neem de tijd om te ontspannen en bij te slapen. Op die manier is het ook voor jou makkelijker om rustig te blijven wanneer je kleintje het moeilijk heeft.

Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Een vermoeide en gestresseerde ouder heeft invloed op het gedrag van een kind. Ga hier op zoek naar een goede balans voor jullie beiden.

Slapen in het kinderdagverblijf of bij de onthaalouder

Kinderdagverblijven en onthaalouders nemen verplicht bepaalde maatregelen om jouw kind op een veilige, aangename manier te laten slapen. Gaande van het soort materiaal in bed tot aanbevelingen over toezicht en slaaphouding. Heb je hierover vragen, of wil je graag weten of je kleintje ook overdag slecht slaapt, spreek er dan over met de kindbegeleider. 

Ook Helan Kinderopvang wil een tweede thuis zijn voor jouw kleintje. In onze kinderdagverblijven zijn veiligheid, comfort, ritme en respect uiterst belangrijke pijlers. Ook het slaapritme van jouw kind hoort daarbij. Doordat wij een veilige en comfortabele omgeving creëren, is het voor jouw kindje makkelijk om bij ons de slaap te vatten.

Doorgaans merk ik weinig slaapproblemen bij mijn kindjes. Wij houden ons hier aan een strikte dagplanning, de kinderen weten dus wanneer ze gaan slapen. Ze gaan ook allemaal tegelijkertijd slapen, dat helpt. Wel merk ik dat wanneer een kindje uitzonderlijk eens alleen moet slapen, dat dit soms wat moeilijker verloopt. Ik kan dus concluderen dat routine een enorme hulp is voor een goede nachtrust.

Lukt het maar niet om je kleintje naar dromenland te helpen? Luister dan naar je gevoel. Denk je dat er meer aan de hand is? Praat er dan over met een deskundige. Dit kan je huisarts zijn of de verpleegkundige van jouw Kind & Gezin consultatiebureau.

Zo overleef je de eerste maanden met je baby

Helaas komt je kleintje niet met een gebruiksaanwijzing. Helan helpt je op weg met advies en tips.

Korting op je baby-uitzet

Als Helan-klant krijg je 50% korting op babyspullen bij Helan Zorgwinkel.

Ontdek het voordeel
 

Deel dit artikel

Tags
Slapen

Verder lezen

matras en hoofdkussen kiezen
Blog

Zo kies je een matras en hoofdkussen

Slaap je slecht? Misschien ligt het wel aan je matras of je hoofdkussen. We geven je graag enkele ergonomische tips voor een betere nachtrust.

Blog

Hoe pak je een slaapprobleem aan?

Wil je niet langer wakker liggen van een verstoorde nachtrust? Wacht dan niet te lang om professionele hulp te zoeken. Als je gedurende vier opeenvolgende weken met slaapproblemen kampt, is het tijd om een arts op te zoeken. Er bestaan verschillende behandelingen voor slaapproblemen. Ontdek hier hoe je iets kunt doen aan je slaapprobleem.

Blog

Welke slaapproblemen bestaan er?

Slapen is voor de mens onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Een nachtje slecht slapen kan een negatief effect op je concentratie en reactievermogen hebben. Op lange termijn kan slaaptekort slaapproblemen in de hand werken. Enkele tips voor een zalige nachtrust!

Blog

Tijd om slaappillen aan de kant te schuiven

Nachtrust is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid. Slaap versterkt je weerstand, verbetert je prestatievermogen en je bouwt er nieuwe energie mee op. Toch kampt 1 op 3 Belgen met acute slaapproblemen en slaapt 1 op 10 zelfs chronisch slecht. Velen grijpen naar slaappillen en dat is niet zonder gevaar.