Baby op komst

Wil je zwanger worden of ben je al zwanger? Je vindt hier alles over zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en de eerste maanden van je baby. 

Schrijf je in voor de zwangerschapsnieuwsbrief

De eerste maanden van je baby

En dan is daar plots die baby waar je zo naar uitkeek! Jammer genoeg komt zo’n kleintje niet met een gebruiksaanwijzing. Bovendien is elke baby anders. We geven je graag wat advies, en tips over waar je terecht kan met vragen.

De eerste onderzoeken na de geboorte

Vlak na de geboorte van je kindje worden bepaalde vitale functies, organen en belangrijke zenuwen getest. Dit is het eerste onderzoek van je baby na de bevalling.

Apgar-score

Meteen na de geboorte neemt de kinderarts je baby even mee om zijn zogenaamde apgar-score te meten. De apgar-score is het resultaat van een test waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby verkregen kan worden. 

De ademhaling, spierspanning, hartslag, kleur van de huid en reactie op prikkels van je baby worden beoordeeld met een score van 0 tot 2. Op basis van de resultaten beslist de arts of de baby speciale opvolging nodig heeft. Om te kijken hoe je baby het maakt de eerstvolgende dagen na de geboorte, test de kinderarts dezelfde parameters een tweede keer als je baby 2 dagen oud is.

Hielprik

Rond de 4e dag na de geboorte krijgt je baby een hielprik. Dit is de neonatale screening op enkele zeldzame aangeboren aandoeningen.

 

Meten en wegen

De kinderarts onderzoekt naast de indicatoren van de apgar-score ook nog de volgende zaken:

  • Men zal je baby meten, wegen en zijn hoofdomtrek meten. Ook de sleutelbeenderen en de heupen worden onderzocht om te zien of ze tijdens de bevalling niet ontwricht zijn. De arts bekijkt ook de ogen, oren, voetjes en huid van je baby.
  • De arts bekijkt de fontanel, de membraanachtige zone aan de bovenkant van de schedel tussen de botten die zich na de geboorte nog moeten sluiten, en de schedelnaden.
  • De organen worden bekeken. De kinderarts zal ook de buik van je baby bevoelen om de omvang van de lever en de milt te beoordelen. De arts bevoelt ook de rug om de nieren te controleren. Ook de geslachtsorganen, anus en navelstreng worden onderzocht.
  • De kinderarts onderzoekt het zenuwstelsel van je baby aan de hand van een basisreflex-test. Je zult zien dat je baby in zijn eerste levensminuten automatisch zal 'stappen', grijpen, zuigen en zich zal optrekken.
  • De kinderarts zuigt de slijmen uit de luchtwegen van de baby via een sonde in de baby zijn mond en neusgaten. Ook de werking van de slokdarm wordt onderzocht.

De 5 huiltjes van je baby herkennen

Dat een baby huilt, is onvermijdelijk en dat kan soms zwaar te verdragen zijn. Wenen is het enige middel waarmee je baby met jou kan communiceren. Hij beschikt over een heel repertoire aan huilbuien die verschillen in intensiteit, duur en ritme. Niet zo gemakkelijk dus, om van in het begin te weten wat je baby wilt. We sommen de 5 verschillende huiltjes voor je op. Na een tijdje zal je deze goed kunnen onderscheiden.

  • Honger: Neh! Je baby zal ook zoekend bewegen en smakkende geluidjes maken.
  • Moe: Owh! Je baby weent zonder duidelijke reden maar maakt een ovale beweging met z'n mondje, net als bij een echte geeuw. 
  • Vastzittend boertje: Eh! Je baby probeert lucht omhoog te duwen en maakt daardoor vele korte 'Eh!' geluidjes achter elkaar. Laat je baby even goed boeren en dan lost dit zich meestal meteen op. Je baby kan de hele dag door last hebben van boertjes. Dit hoeft niet altijd na een flesje te zijn.
  • Darmkrampjes: Eair! Je baby lijkt te persen en balt vaak z'n vuistjes. Probeer de buikvan je baby kloksgewijs te masseren of leg je baby met de buik op je onderarm en wieg hem/haar zachtjes heen en weer. Dit neemt de druk wat weg.
  • Ongemak: Heh! Hier is de oorzaak iets minder duidelijk en dus moet je even op zoek gaan. Heeft je baby een vieze luier? Of is het te warm of te koud?

Een baby weent gemiddeld 2,5 uur per dag met een huilpiek rond 18u. Blijft je baby wenen en klinkt het schril en doordringend? Dan heeft je baby misschien pijn. Bepaal waar je baby pijn heeft en blijf op de uitkijk voor de volgende symptomen: koorts (meer dan 38°C), braken, diarree, extreme bleekheid, huidirritatie, hoest, lopende neus, ... Ga in deze gevallen meteen op consultatie bij de dokter. 

Kies je voor borst- of flesvoeding?

Het lijkt soms de enige vraag waarmee je als mama in spe geconfronteerd wordt. En wat je ook kiest, iedereen heeft er een mening over. Maar is borstvoeding nu écht beter?

We maakten de vergelijking

Wist je dat je borstvoedingsverlof kan nemen?

Je hebt 3 opties:

  • gewoon borstvoedingsverlof
  • borstvoedingspauzes op het werk
  • werkverwijdering tijdens de borstvoeding

Ontdek er alles over

Borstvoedingsadvies

Soms lukt de borstvoeding niet helemaal zoals verwacht. Een zelfstandige vroedvrouw helpt je graag. Je krijgt een volledige terugbetaling via je ziekenfonds.

Lansinoh borstvoedingsproducten

Helan Zorgwinkel helpt je graag een handje. Met een uitgebreid assortiment aan bortvoedingsproducten, borstcompressen en afkolftoestellen.

Ontdek het aanbod

Elvie handsfree elektrische borstkolf

Borstvoeding geven terwijl je iets anders doet? Met de Elvie handenvrije borstkolf is het vanzelfsprekend. Deze borstkolf is super discreet: je stopt hem eenvoudig in je voedingsbeha. 

Pluspunt? Bij Helan Zorgwinkel koop je hem als Helan-klant altijd met 30% korting.

Nu kopen

Van luiers tot badtijd: zo zorg je voor je baby

Hoeveel luiers gebruikt je baby per dag?

Je pasgeboren baby gebruikt gemiddeld 8 tot 12 luiers per dag. Dat zijn zo'n 1.460 luiers in de eerste zes maanden. Naarmate je baby ouder wordt, daalt het aantal luiers per dag. Rond maat 4 heeft je kleintje gemiddeld 5 tot 7 luiers per dag nodig. 

Tot je kindje zindelijk is, heb je dus heel wat luiers nodig. Je kan kiezen voor wegwerpluiers of herbruikbare luiers. Bij Helan Zorgwinkel vinden ze duurzaamheid heel belangrijk. Daarom hebben zij een uitgebreid gamma aan leuke wasbare luiers.

Vind je de stap naar herbruikbare luiers te groot? Dan zijn er ook ecologische wegwerpluiers! De ideale oplossing als je gemak en het milieu wil combineren. 

Duurzame babyspullen

Ben je op zoek naar duurzame producten voor je baby? We zetten enkele toppers op een rijtje.

Lees meer

Hoe geef je je baby een badje?

De eerste keren is een bad wennen. Maar de meeste baby's vinden een badje geweldig. Het is niet alleen heel ontspannend, ze leren ook spetteren en spelen!

Zo zorg je voor een heerlijk bad:

  • Kies een gemakkelijk bad. Je hebt er heel veel verschillende: met of zonder poten, een waskom, ... 
  • Gebruik badolie. De huid van je baby is heel gevoelig. Badolie verzorgt de huid en zorgt ervoor dat die niet uitdroogt.
  • Gebruik wasgel of badschuim speciaal voor baby's. Deze pikt niet in de ogen.

Smeer je baby na het bad in met een heerlijke bodylotion. Zo'n bodylotion hydrateert de huid extra goed en het zorgt meteen voor een intiem verwenmomentje met je baby. Je kan je baby ook een babymassage geven als je dat graag wil.

Kies jij voor kraamzorg?

Van 1 maand voor tot 3 maanden na je bevalling kan je een beroep doen op een kraamverzorgende. Hij of zij helpt je bij:

  • verzorging van je baby
  • ondersteuning en tips rond voeding en babyverzorging
  • opvang van je andere kinderen
  • je eigen rustmomentjes
  • lichte huishoudelijke taken zoals stofzuigen, strijken en koken

Als Helan-klant krijg je tot 300 euro terugbetaald.

Vraag je kraamzorg aan

Dankzij kraamzorg kon ik met een gerust hart een douche nemen of een dutje doen terwijl Béatrice bij Manon bleef. - Louise, mama van 2 dochters

autostoel maxi-cosi

Nieuw merk bij Helan Zorgwinkel: Maxi-Cosi

Bij Helan Zorgwinkel kiezen we voor kwaliteit. Daarom delen we met trots onze nieuwe partner Maxi-Cosi. Als Helan-klant krijg je altijd 10% korting op het hele gamma. En dus ook op de Maxi-Cosi producten.

Kies uit verschillende autostoelen, kinderstoelen, slaapproducten en meer. Kreeg je net een kindje? Dan krijg je van Helan nog een korting tot € 150 op jouw baby-uitzet.

Ontdek het assortiment

Etenstijd!

Met dagelijks meer dan 2.600 hongerige buikjes aan tafel zijn de kinderbegeleiders van Helan Kinderopvang dé specialist. Ze helpen je graag opweg met enkele tips.

Van starten met vaste voeding tot zelfstandig eten, zo pak je het aan:

  • Heel belangrijk is positief bekrachtigen: wees niet boos als je kindje morst of als het niet meteen lukt.
  • Probeer eens om het lepeltje te vullen en laat je kind het lepeltje vervolgens zelf in zijn/haar mond steken.
  • Blijf bepaald voedsel aanbieden. Een goede regel is dat een kind toch 10 keer iets moet proeven voor hij of zij echt kan zeggen dat hij/zij iets niet lust

Meer tips

 

Lisa Degreve Pedagogisch coördinator bij Helan Kinderopvang

Probeer om 3 dagen na elkaar dezelfde smaak te geven voordat je een nieuwe aan je baby voorstelt.

Op zoek naar kinderopvang?

De onthaalouders en kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang ontvangen je kind met open armen.

Vind kinderopvang in jouw buurt

Zo leer je je kindje zelfstandig in slaap vallen

Een van de meest besproken onderwerpen tussen ouders onderling is slaap. 'Slaapt jouw baby al door?' 'Hoeveel dutjes doet jouw baby?' 'Oei, onze baby wordt elke nacht x keer wakker' en ga zo maar door.

Je kleintje een goed slaappatroon aanleren is dan ook niet gemakkelijk. Bovendien is elk kind anders. Het ene kind slaapt vanzelf terwijl het andere met alle moeite van de wereld maar niet wil doorslapen.

Gelukkig heeft prof. Karlien Dhondt twee methodes om jouw baby zelfstandig te leren slapen. Het proberen waard!

Ontdek opting in en camping out

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Praat erover. Het is niets om je voor te schamen. Vraag raad en hulp aan iemand die je vertrouwt.

Lees hoe je de babyblues en een postnatale depressie herkent en wat je kan doen.

 

Hoe ga je om met een huilbaby?

Elke baby huilt. Het is de enige manier waarop je baby met jou kan communiceren. Maar wanneer je baby gedurende 3 weken minstens 3 dagen per week 3 uur per dag weent, spreken we van een huilbaby. Dat maakt de eerste maanden als prille ouder extra pittig.

Wat te doen bij een huilbaby:

  • Schakel professionele hulp in van een vroedvrouw of kraamverzorgende
  • Durf af en toe afstand te nemen om zelf te bekomen als het je allemaal wat veel wordt
  • Vraag je familie en vrienden om hulp

Helan Kraamzorg geeft tips

EHBO bij baby's en kinderen

Je baby die zich verslikt, een onzachte landing bij de eerste stapjes... Met een baby in huis is een ongelukje nooit veraf. Hoe reageer je, en wanneer zoek je hulp?

Lees alles over EHBO bij baby’s en kinderen.

Ben je al ingeschreven voor de zwangerschapsnieuwsbrief?

Ook tijdens de eerste maanden van je baby kan je soms wat extra info gebruiken. De Helan zwangerschapsnieuwsbrief geeft je nuttige info en tips tot je kindje 2,5 jaar oud is.

Schrijf je in

Breng je baby tot rust met babymassage

Aanraking is een primaire behoefte van elke baby. Babymassage  brengt je baby tot rust en geeft ook jou een momentje van ontspanning.

Lees hoe je eraan begint.

Vragen?

Op wie kan je rekenen tijdens die eerste dagen met je nieuwe baby thuis? En wat met vragen bij borstvoeding of als je baby ziek is? Hieronder een handig lijstje van bij je wie terecht kan met wat. De eerste dagen, maar ook daarna.

Hier kan je terecht met vragen:

De kraamkliniek

Als je in de kraamafdeling ligt met je baby'tje, aarzel dan niet om vragen te stellen aan de verpleegsters en dokters die langskomen.

Icon

Kind en Gezin

Kind en Gezin is een agentschap van de Vlaamse overheid. Je kunt bij Kind en Gezin terecht voor gratis advies omtrent de gezondheid, verzorging, opvoeding en opvang van je baby'tje of jong kindje. 

Icon

Kraamzorg

Na de geboorte van een kindje is extra hulp zeker welkom. Hiervoor kun je een beroep doen op betaalbare en deskundige kraamzorg aan huis.

Icon

Vroedvrouw aan huis

Heb je wat extra postnatale hulp nodig als mama of bij de verzorging van je pasgeborene? Dan kan je bij een vroedvrouw terecht.

Icon

Je kinderarts of huisarts

Vertoont je baby symptomen die verontrustend zijn, neem dan contact op met je huisarts of kinderarts. 

Icon

Kinderopvang

Onthaalmoeders en -vaders en kinderverzorg(st)ers hebben een professioneel diploma en vaak veel ervaring.

Icon

Borstvoedingsadvies

De Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding (VBBB) beantwoordt jouw vragen over borstvoeding.

Icon

Gezin en handicap

Ben je ouder van een kind met een handicap, of vermoed je dat er iets misloopt in de ontwikkeling van je kind? Gezin en Handicap wil een aanspreekpunt zijn voor al wie te maken krijgt met een handicap.

Icon

Apotheek

Je apotheker staat voor je klaar voor advies rond inname van medicatie, verzorgingsproducten, middeltjes bij kleine kwaaltjes, rode billetjes,...

Icon

Helan Zorgwinkel

Helan Zorgwinkel is de gezondheidsshop van Helan ziekenfonds.

Icon

Thuisopvang van je zieke kindje

Is je kindje ziek en mag het niet naar de opvang? Dan kun je op weekdagen beroep doen op de dienst Thuisoppas ziek kind.

Icon

Antigifcentrum

Een arts van het antigifcentrum beantwoordt je vragen over gevaarlijke stoffen, medicijnen,... waar je kindje mee in contact gekomen is of heeft opgegeten.

Icon

Kraamzorg door verzorgenden

Babyverzorging, lichte huishoudelijke taken of gewoon een rustmomentje voor jezelf? Een kraamzorg neemt je wat taken uit handen.

Remgeld voor kinderen

Extra tegemoetkoming voor remgeld als je kind bij een arts of een specialist gaat.

Zo overleef je de eerste maanden met je pasgeboren baby

Daar is je prachtige baby. Proficiat! We geven je graag tips om die eerste maanden met je baby vlot door te komen.

Hospitalia Plus

De meest uitgebreide hospitalisatieverzekering via Helan. Extra comfort en de hoogste terugbetalingen.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.