Blog

Mindfulness voor kinderen

Geschreven door Abigail

Teamleider bij Helan Kinderopvang

Druk met vandaag, morgen en gisteren. Maar rust in het hoofd nu.

De week begint. Hebben we brood en beleg in huis? Was er al strijk gedaan? Die inschrijving voor de babyzwemles is in orde? Ja, check. Koffie- en playdate op woensdag want het is pedagogische studiedag en de opvang is vroeger dicht door een teamvergadering. Donderdag date night, oma en opa halen de kids van school, wij spreken af in het restaurant. Oh, het volgende afhaalmoment in de crèche is het Ziko-vo bespreking, zeker op tijd gaan! Helpende handen in het oudercomité van de kleuterschool. En dan moet ik zeker nog een loopsessie inplannen want die Ten-Miles gaan zichzelf niet lopen, …

Je herkent het maar al te goed: de veelheid aan hersenspinsels op alle mogelijke momenten van de dag. Zelf van hier naar daar hollen om vervolgens op sociale media te kijken hoe anderen van hier naar daar hollen. We zijn continue in 'doe-modus', ons brein staat constant aan. Kinderen zijn als sponsen dus je schrikt er niet van als je kind jouw ietwat slechte gewoontes overneemt. Je moet niet ver zoeken als je je afvraagt hoe het komt dat burn-out, depressies en andere mentale problemen zo alom vertegenwoordigd zijn in onze leefomgeving. 

Vergroot de mentale veerkracht van je kind

Kinderen worden -net als wij- vaak blootgesteld aan talloze prikkels en stressfactoren en daar kunnen ze moeilijk mee om. Gevolg? Uitbarstingen van kind en/of ouder, soms apart, soms tegelijkertijd. Herkenbaar? Hier alleszins wel. Het is niet verrassend dat steeds meer ouders en opvoeders op zoek zijn naar manieren om de mentale veerkracht van kinderen te vergroten.

Hoe je dat doet? Start bij jezelf: wordt mindfull. Beloofd: het wordt niet zweverig. Met mindfulness bedoelen we: bewust leven in het hier en nu. Met een open en nieuwsgierige blik observeren wat er op dit moment is. Zonder oordeel aan de slag met wat je ervaart. Je kan het toepassen in je dagelijkse leven en in de opvoeding van je kinderen. Kinderen leven van zichzelf al heel erg in het nú.

In een maatschappij met veel verwachtingen over hoe kinderen moeten zijn en presteren, is het net een mooie tegenbeweging om oké te zijn met hoe je bent en wat je voelt. Het cultiveren van mindfulness bij kinderen legt de basis voor een gezond en gebalanceerd leven.

De voordelen van mindfulness

Emoties herkennen en regulieren: Mindful opvoeden helpt kinderen hun emoties te leren begrijpen en beheersen. En is essentieel voor het opbouwen van gezonde sociale interacties.

Minder stress voelen, meer rust ervaren: Kinderen ervaren ook stress. Mindfulness kan helpen om stressvolle situaties beter te hanteren door zich te concentreren op het huidige moment.

Verbeterd geheugen en concentratievermogen: Door regulmatig mindfulness-oefeningen te doen, kunnen kinderen hun concentratievermogen vergroten. Dit is gunstig om dingen eigen te maken.

Maar da's niet alles. Je kind leer ook:

  • Zijn of haar impulsen beter beheersen
  • Beter inslapen
  • Minder angstig zijn
  • zichzelf inleven in een ander
  • op zichzelf vertrouwen

Als ouder of opvoeder kan je mindfulness op een speelse en toegankelijke manier introduceren door:

Mindful te eten

In onze pedagogische waardenboom spreken we van “gezellig aan tafel is leuk voor jou en mij”. Moedig kinderen aan om aandacht te besteden aan wat er voor hen op hun bord ligt. Laat ze de smaak, geur en textuur van hun eten benoemen, vergelijkingen maken andere zaken uit het dagelijkse leven enzovoort. Dit brengt ook het gesprek op gang over hier en nu.

Natuurwandelingen

Maak wandelingen in de natuur een mindfulness-ervaring door kinderen aan te moedigen hun zintuigen te gebruiken en zich bewust te zijn van hun omgeving. In het bos de geur opnemen of luisteren naar wat ze horen. Aan zee de wind voelen op het gezicht. Dit kadert perfect in de waarden “Buiten regent het vitamientjes” en “jij daagt mij uit om te groeien tot een echte ontdekkingsreiziger”. 

Dagelijkse portie verveling

Het zal heel onwennig of gek klinken maar verveling kan ook een vorm van mindfulness zijn. Als kinderen doelloos voor zich uit staren of rondfladderen en niet echt tot spel komen, hebben we al snel de neiging om te zeggen: ga eens iets doen of initiëren we zelf een activiteit. Maar vervelen maakt het hoofd ook rustig. Niet is meer in het hier en nu dan even niets doen.

Dagelijkse mindfulness-momenten

Integreer korte mindfulness-oefeningen in de dagelijkse routine, bijvoorbeeld bij het ontwaken of voor het slapengaan. Dit kan gaan van korte ademhalingsoefeningen:

  • Laat je kind lekker op bed liggen.

  • Vertel hem bij iedere inademing zijn arm (of knuffel) omhoog te houden en bij iedere uitademing weer te laten zakken.

  • Doe dit tot je ziet dat de ademhaling langzamer wordt, of tot de arm moe is.

Een andere oefening die je kan doen is een knuffel op de buik van het kind leggen en aan hem vragen wat er gebeurt met de knuffel als je kind in- en uitademt. 

Baat het niet schaadt het niet, aan de slag ermee!

Tot snel, Abigail

Verder lezen

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Blog

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we deze tastbaar voor ouders, kinderen en kinderbegeleiders. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde voor ons. Zo willen we ook ons steentje bijdragen tot de vermindering van onze ecologische voetafdruk.

Blog

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad buiten kenden we al, maar ook binnen kun je heel eenvoudig zo’n tactiel pad maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen maakten ze er een met verschillende materialen, om dan de kleine voetjes op verkenning te laten gaan.

Blog

Buitenspeelhelden bij Helan Kinderopvang

Buiten regent het vitamientjes. En bij Helan kinderopvangen dansen we in de regen. En ja hoor, dat mag je letterlijk nemen!