Kinderen

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Wat is Ziko-Vo?

Ziko-Vo (zelfevaluatie-instrument Kinderopvang) is een kind-volg-systeem. We gebruiken het in de kinderopvang om het welbevinden en de betrokkenheid van een kind te meten.  Welbevinden wil zeggen: je goed in je vel voelen, betrokkenheid wil zeggen: goed kunnen opgaan in spel. Ziko-Vo is een positief instrument, dat focust op wat de kindjes kunnen. We doen observaties van elk kind op verschillende domeinen. Zo kunnen we onze aanpak en het aanbod ook afstemmen op de kinderen in de kinderopvang. 

Kindje van de week bij de Droomtuin

Ook bij de Droomtuin in Sint-Martens-Latem gebruiken ze het volgsysteem.

“Iedere maandag kondigen we op onze facebookpagina steeds ons ‘kindje van de week’ aan met een mooie foto. Dat kindje wordt gedurende die week extra in de kijker gezet.”

Tijdens deze week doen de kindbegeleiders allerlei observaties. Zo gaan ze het kindje observeren en stimuleren door allerlei activiteiten, bewegingsspelletjes en rituelen samen met hen te doen. Volgende ontwikkelingsdomeinen komen aan bod: 

  • Grote motoriek
  • Fijne motoriek
  • Taal
  • Ontdekken van de wereld
  • Sociale ontwikkeling
  • Verstandelijke ontwikkeling
  • Zelfsturing/onderneming
  • Goed in je vel zitten   

Aan de hand van de actiekaarten van Ziko-Vo kunnen ze noteren waar de kinderen zich bevinden in hun ontwikkeling.

Bedankje van de ouders

“Aan het einde van de week krijgt ons kindje van de week een koffertje mee naar huis met hierin ons observatieverslag, een foto en een feedbackboekje voor de ouders. Dit koffertje brengen ze na het weekend terug mee en vaak hebben de ouders een klein tekstje voor ons achtergelaten, zoals een toffe bedanking of hoe mooi ze het vinden dat ze hun kind herkennen in onze observaties en dat hun kind zich thuis voelt in de opvang.”

“Voor ons zijn deze woorden zeer bemoedigend, het is een appreciatie voor de tijd die wij hiervoor vrijmaken.”

Op zoek naar kinderopvang?

Met een uitgebreid aanbod onthaalouders en kinderdagverblijven creëert Helan een warme, stimulerende omgeving voor je kind.

Vind kinderopvang

Deel dit artikel

Verder lezen

Helan kindbegeleiders dragen zorg voor hun rug

Een job als kindbegeleider is een job die enorm belastend is voor de rug, zoveel is duidelijk. Dag in, dag uit, nemen onze kindbegeleiders hun opvangkindjes op de arm. Voor een knuffel, voor het verluieren, ... Samen gaan ze nu voor een ergonomische reflex. Want rugpreventie staat hoog op onze prioriteitenlijst!

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we deze tastbaar voor ouders, kinderen en kinderbegeleiders. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde voor ons. Zo willen we ook ons steentje bijdragen tot de vermindering van onze ecologische voetafdruk.

Buiten regent het vitamientjes

Een frisse neus halen doet deugd. En dat geldt ook voor baby’s. Een van de waarden waarin Helan Kinderopvang gelooft, is buiten spelen en natuurbeleving. Daar zijn heel wat initiatieven voor onder het motto 'Buiten regent het vitamientjes'.

Helan Kinderopvang daagt kinderen uit in hun ontdekkingsreizen

Door te spelen laten we onze kinderen in de opvang als echte ontdekkingsreizigers ervaringen opdoen. Zo bieden we spelenderwijs leerkansen en stimuleren we de ontwikkeling. En maken we plezier, natuurlijk. Zoek je als ouder inspiratie om je kind te laten spelen thuis en in je buurt? De consulenten van Speelmakers willen ouders graag ondersteunen met spel-inspiratie. Schrijf je nu in voor hun nieuwsbrief.