kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Wat is Ziko-Vo?

Ziko-Vo (zelfevaluatie-instrument Kinderopvang) is een kind-volg-systeem. We gebruiken het in de kinderopvang om het welbevinden en de betrokkenheid van een kind te meten.  Welbevinden wil zeggen: je goed in je vel voelen, betrokkenheid wil zeggen: goed kunnen opgaan in spel. Ziko-Vo is een positief instrument, dat focust op wat de kindjes kunnen. We doen observaties van elk kind op verschillende domeinen. Zo kunnen we onze aanpak en het aanbod ook afstemmen op de kinderen in de kinderopvang. 

Kindje van de week bij de Droomtuin

Ook bij de Droomtuin in Sint-Martens-Latem gebruiken ze het volgsysteem.

“Iedere maandag kondigen we op onze facebookpagina steeds ons ‘kindje van de week’ aan met een mooie foto. Dat kindje wordt gedurende die week extra in de kijker gezet.”

Tijdens deze week doen de kindbegeleiders allerlei observaties. Zo gaan ze het kindje observeren en stimuleren door allerlei activiteiten, bewegingsspelletjes en rituelen samen met hen te doen. Volgende ontwikkelingsdomeinen komen aan bod: 

  • Grote motoriek
  • Fijne motoriek
  • Taal
  • Ontdekken van de wereld
  • Sociale ontwikkeling
  • Verstandelijke ontwikkeling
  • Zelfsturing/onderneming
  • Goed in je vel zitten   

Aan de hand van de actiekaarten van Ziko-Vo kunnen ze noteren waar de kinderen zich bevinden in hun ontwikkeling.

Bedankje van de ouders

“Aan het einde van de week krijgt ons kindje van de week een koffertje mee naar huis met hierin ons observatieverslag, een foto en een feedbackboekje voor de ouders. Dit koffertje brengen ze na het weekend terug mee en vaak hebben de ouders een klein tekstje voor ons achtergelaten, zoals een toffe bedanking of hoe mooi ze het vinden dat ze hun kind herkennen in onze observaties en dat hun kind zich thuis voelt in de opvang.”

“Voor ons zijn deze woorden zeer bemoedigend, het is een appreciatie voor de tijd die wij hiervoor vrijmaken.”

Op zoek naar kinderopvang?

Met een uitgebreid aanbod onthaalouders en kinderdagverblijven creëert Helan een warme, stimulerende omgeving voor je kind.

Vind kinderopvang

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we deze tastbaar voor ouders, kinderen en kinderbegeleiders. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde voor ons. Zo willen we ook ons steentje bijdragen tot de vermindering van onze ecologische voetafdruk.

Blog

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad buiten kenden we al, maar ook binnen kun je heel eenvoudig zo’n tactiel pad maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen maakten ze er een met verschillende materialen, om dan de kleine voetjes op verkenning te laten gaan.

Blog

Buitenspeelhelden bij Helan Kinderopvang

Buiten regent het vitamientjes. En bij Helan kinderopvangen dansen we in de regen. En ja hoor, dat mag je letterlijk nemen!

Expert

Interview met een kinderverzorgster

Dana is kinderverzorgster bij kinderdagverblijf Boskabouter in Melle en zorgt samen met haar collega’s dagelijks voor zo’n 21 kinderen die tussen de 2 maanden en 2,5 jaar oud zijn. Zij vond 5 jaar geleden haar roeping in het verzorgen van de allerkleinsten. Kinderverzorgster, wat houdt dat eigenlijk in? Ontdek hier alles over dit buitengewoon beroep.