Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Kinderen hebben meer water nodig dan volwassenen. Hun lichaam is nog in volle groei en teert daarbij vooral op water, waaruit hun lichaam voor 60% bestaat. Maar kinderen ervaren nauwelijks dorst. Daarom is het belangrijk ze daarin bij te staan en de kinderen geregeld water te laten drinken zodat ze voldoende hydrateren.
Maar hoeveel water heeft je kind nu precies nodig? Het volgende overzicht verschaft je meer duidelijkheid:
Peuters (1-3) | 500ml/dag bovenop melk |
Kleuters (3-6) | 500ml tot 1 liter/dag |
Kinderen (6-12) | 1,5 liter/dag (+- 7 à 8 glazen) |
Niet elk kind neemt uit zichzelf voldoende vocht op. Met deze tips maak je het hen wat makkelijker:
Voor baby’s ligt het nog een beetje anders. De eerste 6 maanden na de geboorte heeft een baby immers voldoende aan zijn melkvoeding. Extra drank vermindert de eetlust waardoor hij geen melkvoeding zal drinken. Bij borstvoeding zorgt extra drank voor een verstoring van de melkproductie.
De eerste 6 maanden heeft de baby dus alleen zijn melkvoeding (borstvoeding of kunstvoeding) nodig. Bij warm weer kunnen mama's die de borst geven hun baby'tje dus gewoon wat vaker aanleggen, bij baby's die kunstvoeding krijgen kan een kleine extra portie geen kwaad.
Na 6 maanden kan bovenop de vaste voeding – die ook vocht bevat – wel een slokje water gegeven worden. Zeker bij warm weer.
Bestaat het lichaam van een kind voor 60% uit water, dan is dit bij een baby aanvankelijk nog 78%.
Om de vochtbalans op peil te houden, is het aangewezen je baby vocht bij te geven. Ook omdat baby’s het eerste anderhalf jaar geen dorstgevoel ervaren.
Naast de vochtbalans is voldoende vocht ook belangrijk voor de lichaamstemperatuur van de baby, die erg gevoelig is aan temperatuurwisselingen. Door de baby extra vocht te laten drinken, hou je dus de lichaamstemperatuur op peil.
Heb je hier nog meer vragen over? Praat erover met je huis- en/of kinderarts.
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Verder lezen
Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Ze leggen de lat hoog en zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek, hebben schrik om beoordeeld te worden en vergelijken zichzelf met anderen.
Een dag op vakantiekamp is voor kinderen best wel intensief. Vaak zijn ze ‘s avonds zo uitgeteld dat ze het niet meer uitgebreid kunnen navertellen aan het thuisfront. Daarvoor hebben de organisatoren van Heyo een oplossing bedacht: bloggen!
PlayStation, Xbox, Nintendo, … Videogames zijn cool en de max, maar jammer genoeg kunnen ze ook verslavend zijn. Wanneer spreken we echt van een gameverslaving? Wat zijn de gevolgen voor je tiener? En hoe kun je een verslaving voorkomen?
Een kind dat slecht slaapt is vaak futloos of juist prikkelbaar en druk. Bovendien kunnen slaapproblemen ervoor zorgen dat je kind leer-, concentratie- en/of gedragsstoornissen ontwikkelt. Reden temeer dus waarom een goede nachtrust belangrijk is.