Zwangerschap

NIP-test: vroeg, nauwkeurig en veilig Down opsporen

Je verwacht een kindje. Proficiat! Je gynaecoloog doet maandelijkse tests om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. Dankzij de NIP-test kan je gynaecoloog het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.

Wat is een NIP-test?

De NIP-test of NIPT is een test waarmee je vroeg in je zwangerschap het syndroom van Down kunt laten opsporen – en met grote zekerheid. Vroeger kon je dat ook al laten testen, maar dan wel via het opnemen van vruchtwater in de baarmoeder via een zogenaamde punctie of prik. De "nieuwe" test is een simpele bloedtest, ook Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) genoemd. Je gynaecoloog kan je er zeker meer over vertellen. 

Het syndroom van Down een aangeboren aandoening waarbij zorgt voor een verstandelijke beperking. Het syndroom van Down gaat gepaard met typische uiterlijke kenmerken en medische aandoeningen. Het komt ongeveer 4,6 keer voor op tien duizend geboortes.

Wanneer neem je de NIP-test af? 

Tijdens de twaalfde week van je zwangerschap kan je arts de NIP-test afnemen. Het resultaat krijg je enkele dagen later door via jouw gynaecoloog.

De voordelen van de NIP-test

De Niet-Invasieve Prenatale Test is nauwkeuriger en gevoeliger dan de klassieke tests en kan al vanaf tien weken zwangerschap het Downsyndroom met bijna 100% zekerheid opsporen. Bovendien houdt deze test geen gevaar in voor jou en je kindje. Een simpele bloedafname volstaat. Dat is al erg vroeg als je bedenkt dat je dan net geen 3 maanden zwanger bent.

Let wel: Ook bij de NIP-test moet je bij een verhoogd risico op Down toch een invasieve test laten uitvoeren. Ook in dit geval zal je gynaecoloog je alles goed uitleggen. 

Wat stelt de NIP-test nog vast?

Het opsporen van het Down syndroom beschreven we hierboven al. Maar dit is niet het enige waarover de NIP-test uitspraak kan doen. Ze stelt ook het geslacht vast. Natuurlijk geef je zelf aan bij je gynaecoloog of je het geslacht al dan niet op voorhand wil weten. De gynaecoloog houdt hier rekening mee.

Verder kan een NIP-test ook andere afwijkingen van de geslachtschromosomen vaststellen. Deze worden sex chromosome abnormalities (SCA) genoemd. Voorbeelden zijn het Turner syndroom, het Tripel X syndroom of het Klinefelter syndroom.

NIP-test terugbetaald 

De overheid erkent het belang van de NIP-test en wil daarom zwangere vrouwen een financieel steuntje in de rug bieden. Daarom voorziet de wettelijke ziekteverzekering een terugbetaling van de NIP-test voor het syndroom van Down. Je betaalt dan enkel nog het remgeld. Lees meer over de tegemoetkoming voor de NIPT-test.

Andere mogelijke testen

Combinatietest

Een ander manier om na te gaan of je baby het risico loopt op Down, is de combinatietest. Deze test meet specifiek het risico dat je baby heeft op de aandoening van Down. Deze meting gebeurt aan de hand van drie zaken:

  • meting van de zwangerschapshormonen in het bloed
  • leeftijd
  • via een nekplooimeting (het vocht onder de huid in de nek) van de baby; 

Het bloedonderzoek bij de zwangere vrouw gebeurt tussen 9 en 14 weken zwangerschap. Het echo-onderzoek tussen 11 weken en drie dagen en voor 14 weken zwangerschap.

Vlokkentest via vruchtwaterpunctie

De klassieke tests stellen het risico op het syndroom van Down vast door een bloedtest en een echografie. Bij een verhoogd risico is een invasieve test nodig om de diagnose te bevestigen. Die test wordt vlokkentest of vruchtwaterpunctie genoemd. Daarbij wordt via een prik wat vruchtwater uit je baarmoeder opgenomen. Jammer genoeg is dit niet zonder risico.

Gezond zwanger: 9 maanden lang!

Een positieve zwangerschapstest roept ongetwijfeld heel enthousiasme, maar ook heel wat vragen bij je op. Wat met zwangerschapskwaaltjes? Wat mag jij voortaan nog eten en drinken? Wat met reizen, sporten en werken? Met onze infogids bieden wij je graag een antwoord op deze vragen en geven we je graag praktische tips om 9 maanden lang gezond zwanger te zijn. Download het e-book.

Gezond zwanger: 9 maanden lang! 

Lees er alles over in ons handig e-book.

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Sporten tijdens je zwangerschap: een goed idee?

Sporten als je zwanger bent, is goed voor jou en je baby. Maar welke activiteiten mag je nu wel en niet meer doen? Waar moet je op letten? En hoe zit het met je buikspieren?

Zwangerschap: de eerste symptomen

Wat zijn de eerste tekenen of symptomen die in die richting van zwangerschap wijzen? En wat doe je als de urinetest positief is? Gelukkig sta je er niet alleen voor. Hieronder vind je een checklist die je wegwijs maakt tijdens je prille zwangerschap.

Anticonceptiemiddelen: welke zijn er allemaal?

Zodra een meisje ongesteld wordt, kan ze bij onbeschermde seks zwanger raken. Bescherming bij het vrijen is hoe dan ook belangrijk. Van 'de pil' bestaan er heel wat verschillende soorten. Kies met je arts of gynaecoloog een gepast anticonceptiemiddel.

10 tips voor een ecologische baby

De ecologische voetafdruk van een mini-mensje is niet te onderschatten. Bewuste keuzes die je als ouders maakt, dragen bij tot onze gezondheid en die van het milieu!