Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Vanaf de twaalfde week in je zwangerschap kan je de NIP-test laten afnemen. Dat is niet verplicht maar dankzij de NIP-test kan je gynaecoloog het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.
De NIP-test of NIPT is een test waarmee je vroeg in je zwangerschap het syndroom van Down nauwkeurig kan laten opsporen. Vroeger kon je dat ook al laten testen, maar dan wel via het opnemen van vruchtwater in de baarmoeder via een zogenaamde watervruchtpunctie of prik.
De moderne test is een simpele bloedtest, ook Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) genoemd. Je gynaecoloog kan je er zeker meer over vertellen.
De NIP-test is niet verplicht, maar geeft je dus wel belangrijke gezondheidsinfo over je baby. Ook het geslacht kan je via de NIPT ontdekken.
Het syndroom van Down is een aangeboren aandoening die zorgt voor een verstandelijke beperking. Het syndroom van Down gaat gepaard met typische uiterlijke kenmerken en medische aandoeningen. Het komt ongeveer 4,6 keer voor op tienduizend geboortes.
Tijdens de twaalfde week van je zwangerschap kan je arts de NIP-test afnemen. Het resultaat krijg je enkele dagen later door via jouw gynaecoloog.
De Niet-Invasieve Prenatale Test is nauwkeuriger en gevoeliger dan de klassieke tests en kan al vanaf twaalf weken zwangerschap het Downsyndroom met bijna 100% zekerheid opsporen. Dat is al erg vroeg als je bedenkt dat je dan net 3 maanden zwanger bent.
Bovendien houdt deze test geen gevaar in voor jou en je kindje. Een simpele bloedafname volstaat.
Als de NIP-test een verhoogd risico op het syndroom van Down vaststelt, moet je ook een invasieve test laten uitvoeren om zekerheid te hebben. Ook dan zal je gynaecoloog je alles goed uitleggen.
Het opsporen van het Downsyndroom beschreven we hierboven al. Maar dit is niet het enige waarover de NIP-test uitspraak kan doen. Ze stelt ook het geslacht van je baby vast. Natuurlijk geef je zelf aan bij je gynaecoloog of je het geslacht al dan niet op voorhand wil weten. De gynaecoloog houdt hier rekening mee.
Verder kan een NIP-test ook andere afwijkingen van de geslachtschromosomen vaststellen. Deze worden sex chromosome abnormalities (SCA) genoemd. Voorbeelden zijn het Turner syndroom, het Tripel X syndroom of het Klinefelter syndroom.
De overheid erkent het belang van de NIP-test en wil daarom zwangere vrouwen een financieel steuntje in de rug bieden. Daarom voorziet de wettelijke ziekteverzekering een terugbetaling van de NIP-test voor het syndroom van Down. Je betaalt dan enkel nog het remgeld. Lees meer over de tegemoetkoming voor de NIPT-test.
nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand
tips over wanneer je wat moet regelen
hoe je de ideale kinderopvang vindt
tips over een gezonde opvoeding
We respecteren je privacy
Een ander manier om na te gaan of je baby het risico loopt op Down, is de combinatietest. Deze test meet specifiek het risico dat je baby heeft op de aandoening van Down. Deze meting gebeurt aan de hand van drie zaken:
Het bloedonderzoek bij de zwangere vrouw gebeurt tussen 11 en 14 weken zwangerschap. Het echo-onderzoek tussen 11 weken en drie dagen en voor 14 weken zwangerschap.
De klassieke tests stellen het risico op het syndroom van Down vast door een bloedtest en een echografie. Bij een verhoogd risico is een invasieve test nodig om de diagnose te bevestigen. Die test wordt vlokkentest of vruchtwaterpunctie genoemd.
Daarbij wordt via een prik wat vruchtwater uit je baarmoeder opgenomen. Jammer genoeg is dit niet zonder risico.
Een positieve zwangerschapstest roept ongetwijfeld heel wat enthousiasme, maar ook heel wat vragen bij je op:
In dit e-book geven we je een handig overzicht van alle administratieve to-do's en beantwoorden we bovenstaande vragen en meer.
Proficiat met je zwangerschap! Hoewel dit een bijzondere periode is, komt er ook heel wat op je af. We geven je graag een handig overzicht van wat je wanneer allemaal in orde moet brengen.
Verder lezen
De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.
Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.
Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...
Verwacht jij binnenkort een kindje? Dan kun je kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Wanneer je kiest voor een thuisbevalling is het wel belangrijk dat je je daarop goed voorbereidt. Wist je dat je ook op de hospitalisatieverzekering kunt rekenen?