Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Met een vruchtwaterpunctie kunnen artsen genetische en/of erfelijke aandoeningen detecteren. Voor en door wie, wanneer en hoe verloopt zo'n vruchtwaterpunctie?
Naast de klassieke zwangerschapsonderzoeken bestaat er ook een vruchtwaterpunctie. Zo'n punctie wordt alleen uitgevoerd bij risicozwangerschappen. We spreken van een risicozwangerschap als...:
Een vruchtwaterpunctie wordt niet bij alle toekomstige moeders uitgevoerd, omdat er een bijkomend risico van 1% is op een miskraam. Het is dus aan de dokter om de voordelen van het onderzoek af te wegen tegen de risico's.
Het vruchtwater bevat cellen, afkomstig van de baby, waarop genetisch onderzoek gedaan kan worden. Bij het uitvoeren van een vruchtwaterpunctie wordt 10 tot 15 ml vruchtwater afgenomen via de buik, met een naald en een injectiespuit, onder plaatselijke verdoving. De arts gebruikt ook echografie tijdens het onderzoek om nauwkeurig te kunnen werken en om de baby zeker niet te raken.
Een vruchtwaterpunctie wordt uitgevoerd vanaf week 15 van de zwangerschap. Een vruchtwaterpunctie kan bij de gynaecoloog of in het ziekenhuis uitgevoerd worden.
Na de punctie moet je 24 uur rusten en 48 uur lang inspanningen vermijden. Je krijgt de resultaten 2 tot 4 weken na de punctie.
nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand
tips over wanneer je wat moet regelen
hoe je de ideale kinderopvang vindt
tips over een gezonde opvoeding
We respecteren je privacy
Deel dit artikel
Verder lezen
De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.
Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.
Vanaf de twaalfde week in je zwangerschap kan je de NIP-test laten afnemen. Dat is niet verplicht maar dankzij de NIP-test kan je het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.
Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...