Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
21 maart is internationale downsyndroomdag. Mensen met Down en hun omgeving staan op die dag in de kijker. Lees hier wat het downsyndroom juist is, of het erfelijk is en wat de belangrijkste kenmerken zijn van het syndroom van Down.
Mensen met het syndroom van Down hebben in hun lichaamscellen niet twee, maar drie exemplaren van het 21e chromosoom. Men spreekt dan van trisomie 21. Dit kan gebeuren doordat de eicel of zaadcel voor de bevruchting twee keer het chromosoom 21 meekrijgt of door een andersoortige celdeling van de bevruchte eicel.
In een aantal gevallen is er sprake van een erfelijke vorm van syndroom van Down, maar in de meeste gevallen gaat het om een vorm die niet erfelijk is.
Het extra chromosoom zorgt bij mensen met Down voor een aantal typische kenmerken:
Voor de geboorte kan het syndroom van Down worden vastgesteld met een prenatale test, zoals de NIPT-test. Na de geboorte kan het syndroom van Down worden vastgesteld met behulp van een chromosomaal onderzoek van het bloed.
Downsyndroom Vlaanderen is een vrijwilligersvereniging van ouders wiens kinderen downsyndroom hebben. Het doel van deze vereniging is bijdragen aan de ontwikkeling en ontplooiing van kinderen en volwassenen met downsyndroom. Je kan deze vereniging steunen door een paar sokken of een pin te kopen op hun website.
Deel dit artikel
Verder lezen
Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.
Heleen is een meisje van dertien, dat houdt van muziek en tv, maar bovenal haar mama, papa en broertje heel graag ziet. Heel af en toe laat ze zich ook van haar ondeugende kant zien. Heleen is echter niet zoals andere meisjes van haar leeftijd. Heleen heeft een ontwikkelingsachterstand, ASS en ernstige epilepsie.
Een tijdje geleden ging een filmpje viraal op sociale media waarin werd uitgelegd dat je een geleidehond zonder baasje niet mag aaien maar moet volgen omdat de kans groot is dat het baasje hulp nodig heeft en de hond je naar hem of haar zal brengen. Ter ere van de dag van de geleidehond, hebben we samen met geleidenhond.be een lijstje gemaakt met tips waarmee je het leven van een geleidehondgebruiker en zijn hond gemakkelijker kan maken.
Vroeger werd zorgverlening voor hulpbehoevenden, jong of oud, amper of niet terugbetaald. Om oplopende kosten te vermijden, riep de Vlaamse overheid de Vlaamse zorgkas in het leven. Hierdoor heeft elke 26-jarige Vlaming de verplichting elk jaar zijn steentje bij te dragen aan de zorg voor ouderen.