Blog

Een eigen coach dankzij ‘Bewegen Op Verwijzing’

Je huisarts of zorgverstrekker kan je doorverwijzen naar een ‘Bewegen Op Verwijzing’-coach. Die professionele begeleider helpt je op weg naar een actievere levensstijl met een beweegplan op jouw maat. En dankzij de terugbetaling blijft de hulp heel betaalbaar.

De zittende Vlaming weer in beweging krijgen, dat is het doel van ‘Bewegen Op Verwijzing’ (BOV). Met dit project richt het Vlaams Instituut Gezond Leven zich op mensen met gezondheidsrisico’s door een gebrek aan lichaamsbeweging. Want met een dagelijkse dosis beweging en minder lang stilzitten, kun je zelf je risico op gezondheidsproblemen verkleinen.
 

Zo vind je een persoonlijke coach

Is er een ‘Bewegen Op Verwijzing’-coach aan de slag in jouw regio? Vraag ernaar bij je zorgverstrekker. Dit kan je huisarts, diëtist, kinesitherapeut, verpleegkundige, apotheker, maatschappelijk werker, psycholoog, ergotherapeut,  vroedvrouw of podoloog zijn.

Hij of zij kan je naar zo’n professionele begeleider doorverwijzen met een verwijsbrief. Je belt nadien zelf naar de coach voor een afspraak. Tijdens de eerste ontmoeting stelt de coach samen met jou een beweegplan op maat op. 
 

Meer bewegen, elke dag

De bedoeling van BOV is vooral dat je meer beweging inbouwt in je dagelijkse bezigheden. Denk maar aan een dagelijkse fietstocht naar het werk, een wekelijkse wandeling met de buurman, een lunchwandeling met de collega’s, een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt, … De mogelijkheden zijn eindeloos. Je probeert het beweegplan uit en bespreekt gaandeweg met je coach wat goed en minder goed gaat. Je coach kan het beweegplan eventueel bijsturen, en motiveert je om het vol te houden. Naast de sessies bij je coach volgt ook je huisarts je verder op. 
 

6 maanden in beweging

Een traject met een BOV-coach duurt 6 maanden. Eerst volgt er een kennismakingsgesprek en dan een aantal tussentijdse contacten om het beweegplan op te volgen. Op het einde volgt nog een afrondingsgesprek om het traject samen te evalueren. De coach bekijkt dan met jou hoe je die nieuwe actieve levensstijl zelfstandig kunt verderzetten. 
 

Terugbetaling

Voor de begeleiding van de BOV-coach krijg je een terugbetaling van de Vlaamse overheid. Je betaalt per kwartier individuele begeleiding maximaal 5 euro (of 20 euro per uur). Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je maximaal 1 euro per kwartier (4 euro per uur). Volg je liever groepsbegeleiding? Dan betaal je nog minder: maximaal 1 euro per kwartier (4 euro per uur) en mensen met de verhoogde tegemoetkoming maximaal 0,5 euro per kwartier (2 euro per uur).

Meer info en contactgegevens van een coach in je buurt, vind je op www.bewegenopverwijzing.be.

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Bewegen

Verder lezen

vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.

volwassenen aan het sporten
Blog

Beweegadvies voor volwassenen

Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Wie voldoende beweegt ondervindt daar veel gezondheidsvoordelen van. Van ontspannen met yoga tot je grenzen verleggen met een looptraining. Welke activiteit kies jij?