Ergonomie in het huishouden
Blog

Ergonomie in het huishouden: met deze tips help jij je huishoudhulp

Tijdens de Maand van de Ergonomie is de 10-10-10-campagne (op 10 oktober om 10 uur 10 minuutjes rechtstaan) ondertussen al enkele jaren een eyecatcher. Dat moment focust vooral op bedienden. Maar ook (en vooral) in het huishouden is een juiste houding met het juiste materiaal van cruciaal belang. Met deze ergonomische tips help jij je huishoudhulp om vervelende kwaaltjes te vermijden.

Lichamelijke belasting

Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Dat zou een constant aandachtspunt moeten zijn in het dagelijks leven van ons allemaal.

Maar omdat we zoveel uren doorbrengen op het werk, ligt de nadruk vooral op de ergonomie in ons professioneel leven. Jobs die lichamelijk een zware belasting inhouden, zoals huishoudelijk werk, vereisen in ieder geval een grondige opvolging.

Daarom hechten we bij Helan veel belang aan de begeleiding van onze huishoudhulpen zodat ze goed weten waar ze moeten op letten tijdens het werk. In de praktijk betekent dat:

  • het gebruik van de juiste poetshulpmiddelen
  • het dagelijkse gebruiksgemak van het werkmateriaal
  • het nodige comfort op de werkvloer bij de klant

Huishoudhulpen moeten dikwijls voorwerpen optillen en verplaatsen. Ze staan ook lange tijd recht. Daardoor ontstaan bij hen vaak klachten ter hoogte van de knieën, de rug en de polsen.

De juiste hoogte

Werkmateriaal dat je in de hoogte kan verstellen, is een belangrijke aanpassing voor huishoudhulpen om klachten te vermijden: dweilen met een klassieke aftrekker, dus een houten steel die niet in de hoogte verstelbaar is, is verre van evident.

Eigenlijk moet je voor poetstaken kunnen beschikken over werkmateriaal met een zogenaamde telescopische steel: zo’n steel kan je in de hoogte verzetten. Vervolgens moet die op de juiste hoogte staan, want je past je houding bij het poetsen automatisch aan die hoogte aan.

Als je een aftrekker gebruikt die te kort is, sta je telkens helemaal voorovergebogen. Maar je werkt best zoveel mogelijk met een rechte rug.

Het juiste materiaal

Bij Helan voorzien we geen materiaal voor onze huishoudhulpen om dagelijks mee te nemen, maar vragen we aan de klanten om dat in huis te hebben. Als een nieuwe klant zich aanmeldt wordt dat zo gecommuniceerd via onze wegwijsbrochure, waarin we alle belangrijke voorzieningen opsommen.

Daarin vermelden we onder meer de aftrekkers met telescopische stelen, maar bijvoorbeeld ook microvezeldoeken voor het uitwringen. Want constant met oude doeken water moeten uitwringen, is een garantie op polsklachten ...

Op die manier trachten we ervoor te zorgen dat onze huishoudhulpen het juiste materiaal krijgen, maar natuurlijk is het ook belangrijk dat ze aangeleerd krijgen hoe ze met dat materiaal moeten werken.

Daarom bieden we onze huishoudhulpen ook de kans om groepsopleidingen in ergonomie te volgen. Dan krijgen ze bijvoorbeeld de juiste wringtechniek aangeleerd om te voorkomen dat hun polsen overbelast geraken.

Ergocoaching

Onze huishoudhulpen hebben ook de mogelijkheid om een individuele ergocoaching te volgen. Bij deze coaching gaat een opgeleide ergonoom een halve dag mee naar de klant. De ergonoom bekijkt de bewegingen van de huishoudhulp tijdens het werk en stuurt meteen bij waar nodig.

Deze vorm van coaching wordt ook ingezet als poetshulpen klachten zouden hebben over het materiaal waarmee ze moeten werken of als een poetshulp aangeven dat ze ergens pijn hebben. Maar het liefst werken we natuurlijk op voorhand met tips om pijn te vermijden of te voorkomen.

De juiste technieken

Tijdens de opleidingen leren we de huishoudhulpen aan om de juiste technieken te gebruiken, dat wil zeggen:

  • met een rechte rug en met de juiste houding poetsen: het is bijvoorbeeld belangrijk om door je voorste knie te buigen en het achterste been gestrekt te houden. 
  • de squathouding toepassen bij het buigen: bekken en rug recht en in plaats van voorover te buigen door de knieën gaan. 

Als je daar enige tijd op let, worden die technieken een automatisme.

De opleidingen zorgen ervoor dat onze medewerkers op een gezonde manier hun werk kunnen blijven doen. En ook onze klanten zijn erbij gebaat, want die kunnen op hun vertrouwde huishoudhulp blijven rekenen. Zo garanderen we de continuïteit van de dienstverlening.

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Naast ergonomie is het belangrijk om vaak even te bewegen.

Lees verder

 

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. Daarom willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!

Blog

10 opruimtips van Nele Colle

Rust in je huis is ruimte in je hoofd. Opruimcoach Nele Colle deelt haar beste tips met jou.

Blog

Zijn dienstencheques fiscaal aftrekbaar?

Dienstencheques zijn een voordelige manier om een poets- of strijkhulp in te schakelen. Oorspronkelijk werden ze ingevoerd door de overheid om zwartwerk tegen te gaan. Wat is nu precies het voordeel van dienstencheques? En zijn dienstencheques fiscaal aftrekbaar? Dat ontdek je hieronder.

Blog

Waarom werken bij Helan Huishoudhulp?

Bij Helan Huishoudhulp in huis vinden we het belangrijk dat huishoudhulpen zich goed voelen in hun job. Onze consulenten zorgen voor een goede begeleiding en organiseren kwalitatieve opleidingen. Want voor Helan maken medewerkers het verschil: zij bepalen de kracht van onze organisatie.