Blog

Je wil te veel: een beetje is al heel wat!

Je hebt zin om het roer helemaal om te gooien dit jaar! Je gaat minder alcohol drinken, meer bewegen, gezonder eten én altijd op tijd gaan slapen! Dan trap je in de valkuil: je wil te veel tegelijk veranderen. Ga klein en kies voor elke dag 1% beter, in plaats van alles tegelijk.

Elke dag 1% beter

Om verandering in je leven te zien hoef je niet volledig het roer om te gooien. Je hoeft niet alle fronten tegelijk aanpakken. Ook met kleine stapjes kan je gezonde veranderingen maken. Daar heb je wel wat geduld voor nodig. Kleine veranderingen renderen namelijk op lange termijn, een beetje vergelijkbaar met geld op een spaarboekje.

Bijvoorbeeld:

  • Eén keer een wandeling rondom je huis maken zal je conditie niet verbeteren.
  • Een keer de moed verzamelen om jouw grenzen aan te geven bij een vriend zal de stress rond je vriendschap niet wegnemen.

Maar herhaal je die dingen consequent, een jaar lang. Dan kijk je vol trots naar je verbeterde conditie. Een rondje rondom je huis, is nu stevige wandeling van 8km. Gezellig met jouw vriend erbij!

Hetzelfde geldt ook omgekeerd. Eens een dessert na de maaltijd of een korte nachtrust zal geen groot effect op je hebben. Maar herhaal je wekelijks of maandelijks deze gewoontes dan zal je uiteraard verandering zien op de weegschaal en in je energiepeil.

De formule achter de theorie

Een verbetering van 1% klinkt misschien als een kleine winst. Maar als je elke dag, een jaar lang 1 procent beter wordt in iets, dan ben je op het einde van het jaar zevenendertig keer beter.

Geloof je het niet? We halen er even het wiskundig bewijs bij:

  • Een jaar lang 1% beter = 1,01 * 365 = 37,78
  • Een jaar lang 1% slechter = 0,99 * 365 = 0,03

Kleine stapjes, over een jaar

Trap je liever niet in je valkuil van te veel, tegelijk? Onthoud dat je met een kleine stapjes, ook een groot verschil kunt maken. Geef jezelf tijd om een jaar lang, elke dag 1% beter te doen. Na 365 (of 366) dagen zie je pas echt jouw resultaat. En dat zou verrassend groot kunnen zijn

 

Heleen helpt jou met tips, schouderkopjes en af en toe een duwtje in de rug je goede voornemens vol te houden.

Ga klein met Heleen

Herbekijk het webinar!

Iets doen aan je voeding, beweging, slaap of mentale gezondheid? Het geheim is: gewoon beginnen. Met die eerste kleine stap. In dit webinar legt psycholoog & coach Cedric Arijs je uit hoe je jouw voornemens wel volhoudt.
 

Herbekijk het webinar

Verder lezen

Blog

Je gaat te hard: focus niet alleen op je doel

Je stort je té overmoedig in een té ambitieus project. Herkenbaar? Dan ga jij misschien wel te hard in jouw goede voornemens. Vermijd deze valkuil. Verleg je focus daarom van het doel, naar de methode om je doel te bereiken.

Blog

Je wil het te goed doen: streef niet naar perfectie

Je bent toch niet vroeger gaan slapen en het lukte niet om gezond te eten, hoewel dat je voornemens zijn. En dan laat je prompt al je voornemens helemaal los. Jij doet alles graag perfect, of je doet helemaal niks. Er is geen middenweg. Streef niet naar perfectie, maar hou rekening met een marge voor fouten.

podcasts mentale gezondheid
Blog

Podcasts over mentale gezondheid

Omgaan met negatieve gevoelens of gewoon weten dat je niet alleen bent? Leg je oor te luisteren bij experts én lotgenoten.

Blog

Claudine testte uit of meer beweging haar beter doet slapen

Claudine heeft een zittende job en gaat te laat slapen. Ze probeert nu meer te bewegen overdag in de hoop dat dit helpt om ’s avonds sneller haar bed op te zoeken.