Blog

Tijd tekort? Check je energiemanagement

psycholoog

Cedric Arijs

psycholoog

Heb jij het gevoel dat je altijd tijd te kort hebt? Plan je je te pletter en voel je je elke avond toch even afgepeigerd? Time-management lost niet alles op, aldus psycholoog Cedric Arijs. Een blik op je energiemanagement daarentegen, kan wonderen doen.

Wat is time management?

De wekker loopt af en de rat race begint. Kinderen klaarstomen voor school, files trotseren, je werkdag succesvol afwerken, weer het verkeer in en thuis nog een rondje huishoudelijke taken.

’s Avonds probeer je je batterij weer op te laden want morgen begint de hele mallemolen opnieuw. Geen wonder dat time management zo’n populair thema is. Je dag efficiënter indelen maakt dat je meer gedaan krijgt.

Maar meer gedaan krijgen in minder tijd is eigenlijk niet écht de oplossing. Want wat heb je aan al die productiviteit als je ’s avonds nog steeds bekaf bent en opkijkt tegen een nieuwe dag met meer van dat?

Zet in op energiemanagement

Energiemanagement is minstens even belangrijk als time management. Want je energiepeil is meer dan een simpele batterij die ’s ochtends vol is, en ’s avonds weer leeg.

Onze menselijke energie is veel complexer dan dat. We hebben niet één batterij, maar vier verschillende. Strategisch kijken naar wat energie geeft en vreet binnen die vier domeinen, maakt dat je je dagen op een andere manier kan indelen. Zo kan je zelfs tijdens een drukke dag toch nog bijtanken en haal je meer voldoening uit wat je doet.

Batterij 1: fysieke energie

Je fysieke batterij geeft aan hoeveel energie je lichaam je vandaag kan bieden.

Energiegevers op dit front zijn:

  • voldoende slaap
  • gezonde voeding
  • voldoende lichaamsbeweging op lange termijn

De energievreters zijn onder andere:

  • te laat opblijven
  • ongezonde vetten en suikers eten
  • te lang stilzitten
  • té intensief bewegen op korte termijn waardoor je je lichaam uitput

In de batterij van de fysieke energie geldt: rust roest.

Languit in de zetel liggen is op vlak van fysieke energie een energievreter. Te veel stilzitten is niet goed voor je lijf. Terwijl regelmatig bewegen er op langere termijn voor zorgt dat je méér fysieke energie hebt.

Genoeg slapen, gezond eten, maar ook genoeg bewegen is dus de boodschap, als je deze batterij opgeladen wil houden.

Batterij 2: mentale energie

Een tweede batterij die je moet zien op te laden is je mentale energie. Hoe fit in je hoofd voel je je?

Energievreters in dit domein zijn:

  • te lang gefocust zijn
  • de hele tijd in je hoofd zitten
  • alles heel serieus nemen
  • piekeren

Energiegevers zijn die momenten dat je écht loskoppelt van mentale activiteiten, dat je ruimte maakt om te spelen, te dagdromen, te sporten, te mediteren.

En ja, die eerste twee heb je ook als volwassene écht nodig!

Je mentale energiepeil staat natuurlijk niet los van je fysieke energie. Er bestaat zelfs een interessante interactie tussen de twee. Zo zijn sport en beweging op korte termijn fysieke energievreters, maar op de lange termijn zijn het uitstekende mentale energiegevers. Genoeg en regelmatig bewegen werkt als een reset voor je brein.

En wat met tv kijken of even door je gsm scrollen? Schermgebruik helpt niet om je mentale batterij écht op te laden. Vaak is het eerder een verschuiving van je aandacht: je geest is niet meer bezig het werk of je zorgen, maar schakelt over op iets anders.
 

psycholoog
Cedric Arijs psycholoog

Kijken naar je energiemanagement helpt je om meer voldoening te halen uit je dag.

 

Batterij 3: sociaal-emotionele energie

De sociaalemotionele batterij zegt iets over de kwaliteit van je energie.

Energievreters zijn hier bijvoorbeeld:

  • negatieve emoties
  • toxische relaties
  • een negatieve communicatiestijl
  • pessimisme
  • opgekropte emoties

De energiegevers zijn op dit vlak:

  • positieve emoties
  • warme en voedende relaties
  • gezonde manieren van communiceren
  • een realistische of optimistische kijk op het leven
  • emoties die bespreekbaar zijn

Natuurlijk is het onvermijdelijk dat er negativiteit in je leven binnensijpelt. Maar je kan wel bekijken hoe je actief positieve emoties kan opzoeken doorheen je dag. Leren om open te zijn over emoties en constructieve gesprekken daarover leren voeren, kan ook een heel verschil maken. Daar kan een psycholoog je bij helpen.

Batterij 4: inspirationele energie

Je inspirationele energie is je drijvende kracht en je kompas. Het is de meest abstracte van je vier energiedomeinen. Het gaat om de waarden die betekenis en richting geven aan je leven.

Die je vertellen waarom je iets wel of niet doet. Een voorbeeld: jonge ouders zullen voelen dat hun fysieke, mentale en sociaal-emotionele batterij sterk op de proef gesteld wordt. Maar toch doen ze het. Want er zijn voor hun kindje is hun drijvende kracht.

Helaas zijn veel mensen het contact met hun inspirationele batterij kwijt. Ze draaien voortdurend in overlevingsmodus, hollen van de ene naar de andere deadline, voeden hun kinderen op, handelen betalingen af, allemaal op automatische piloot. Ze weten niet meer hoe ze op dit punt in hun leven beland zijn en zien er soms ook de zin niet meer van in.

Opnieuw connectie maken met wat je waardevol vindt in je job of weer iets vinden dat aansluit bij je overtuigingen zijn belangrijke stappen om een lege inspirationele batterij bij te tanken.

Investeren in inspirationele energie zal op zo’n moment ook op een energievreter lijken… Maar toch is het de moeite waard. Want de investering zal heel gauw een energiegever blijken te zijn.

Gaat het goed of kan het beter?

Krijg zicht op je gezondheidsprofiel en ga aan de slag met haalbare doelen en tips.

Start de Welwijzer

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

meisje aan het denken
Blog

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Onder meer bij de Helan Luisterlijn kun je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn. Lees waar je verder nog hulp vindt bij psychische problemen.

vrouw aan het rouwen
Testimony

Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Sara

Als jongere krijg je heel wat veranderingen op je bord. Studeren, op kot gaan, vrienden maken. Je baant jezelf een weg door honderden nieuwe situaties. En soms gaat dat niet vanzelf. Zeker in een jaar waar je sociale contacten beperkt werden. Gaat het momenteel allemaal wat moeilijker? Weet dat je niet alleen bent. En dat er altijd hulp voor je is, als je dat wil.

zoon en moeder aan het spelen
Blog

Mentale gezondheid bij ouders. Het verhaal van Sophie

Ouders hebben vaak heel wat op het bord. De kinderen gaan naar school, een sport- of hobbyclub en hebben een voorspelbare gestructureerde omgeving nodig. Als ouder wil je dat natuurlijk goed doen, en stem je je agenda af op je kroost. Maar daarnaast zijn er ook nog jouw job, sociale leven, relatie en het huishouden. Dat allemaal gecombineerd krijgen, vraagt veel. En dat ondervond ook Sophie (38). Lees haar verhaal.