Blog

Je tanden poetsen: tips voor een gezond gebit

Hoewel een jaarlijks bezoek bij de tandarts aan te raden is, kan je gaatjes, tandbederf en bijkomende tandartsbezoeken vermijden door je tanden goed te poetsen en te verzorgen. Hoe poets je je tanden goed? En welke tandenborstel en tandpasta kies je het best?

De meeste tandproblemen ontstaan door cariës en tandplak. Niet alleen je tanden, maar ook je tandvlees kan aangetast worden. Hieronder vind je enkele tips die je op weg helpen naar een gezond gebit.

Zo poets je je tanden niet

 • Hard schrobben is nutteloos. Door de kracht die je uitoefent op de tandenborstel, buigen de haren om. Omgebogen haren verliezen hun doeltreffendheid. Bovendien kan je je tandvlees beschadigen.
   
 • Poetsen met snelle, korte bewegingen (op en neer, heen en weer) verkleint het poetsoppervlak van de tandenborstel.

Zo poets je je tanden wel

 • Een goede poetsbeurt duurt 2 minuten.
   
 • Maak zachtjes kleine, ronde bewegingen met de tandenborstel. Bij het poetsen moeten de haren op de tandenborstel loodrecht staan op het tandoppervlak.
   
 • Begin met de buitenkant van de tanden in het bovenste kaakbeen en poets daarna de buitenkant van de tanden in de onderkaak.
   
 • Doe hetzelfde voor de binnenkant van de tanden en poets daarna het kauwoppervlak van de tanden bovenaan en onderaan.
   
 • Poets ook het tandvlees zachtjes om de vorming van tandplak tegen te gaan.
   
 • Poets de tong en het gehemelte, dat zorgt voor een frisse adem.

Flossen, een goed idee

Sommige voedseldeeltjes komen terecht tussen je tanden. Hier kan een gewone tandenborstel vaak niet aan. Vergeet dus zeker niet te flossen. Er bestaan ook handige borsteltjes die je helpen om ook tussen de tanden het tandplak weg te krijgen. 

Welke tandenborstel kies je?

De keuze van een tandenborstel hangt af van je gebit, de grootte van je mondholte, je poetstechniek, ... Een tandenborstel moet in elk geval het volledige oppervlak van elke tand kunnen schoonmaken. Je tandarts kan je advies geven over welke tandenborstel het meest geschikt is voor jou.

In de praktijk raden tandartsen voor normale gebitten een tandenborstel aan met zachte haren (zeer zacht voor kinderen) en een afgerond uiteinde. Elektrische tandenborstels bieden dan weer het voordeel dat er meer wrijfbewegingen worden gemaakt dan bij manueel poetsen.

Vervang je tandenborstel om de 3 à 4 maanden. Na 4 maanden werkt de borstel minder efficiënt.

Een goede tandpasta

Alle tandpasta's die je in België kan kopen, zijn van goede kwaliteit. De basisbestanddelen zijn meestal dezelfde. Ze onderscheiden zich enkel via bestanddelen die helpen bij gevoelige tanden, tandplak, ...

Koop bij voorkeur een tandpasta met:

 • Fluor: versterkt de tanden en bestrijdt tandplak
 • Antibacteriële stoffen: verminderen het ontstaan van tandplak

Vraag advies aan je tandarts over de tandpasta die het meest geschikt is voor jou.

Let op met tandpasta's met witmakende stoffen. Ze helpen in zekere mate als je vlekken op je tanden hebt, maar de schurende bestanddelen kunnen het tandoppervlak beschadigen.

Is mondspoeling nodig?

Een mondspoeling kan nuttig zijn als aanvulling bij het tanden poetsen, maar het is niet echt noodzakelijk. 

Er bestaan verschillende producten om de mond te spoelen. De meeste bevatten fluor en antibacteriële bestanddelen die de tanden helpen beschermen.
Sommige producten mag je slechts tijdelijk gebruiken. Ze kunnen je tanden of je tong immers kleuren of zelfs de smaakzin aantasten. 

Mondspoelingen zijn af te raden bij kinderen jonger dan 6 jaar.

1 keer per jaar naar de tandarts

Het is belangrijk dat je er een jaarlijkse gewoonte van maakt om langs te gaan bij je tandarts. Wie minstens eenmaal per jaar een bezoekje brengt aan de tandarts, krijgt een financiële aanmoediging in de vorm van een grotere terugbetaling.

Wanneer je niet jaarlijks naar de tandarts gaat, krijg je gemiddeld 15 procent minder terugbetaald. Maar niet enkel het prijskaartje is belangrijk. Het is niet omdat je nog geen last hebt, dat je tanden volledig in orde zijn. Zoek dus jaarlijks je tandarts op, want voorkomen is beter dan genezen! 

Alles wat je moet weten over je tanden

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In ons e-book kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.

Bijt je tanden niet stuk op je tandartsfactuur

Bekijk onze tandverzekering.

Dentalia Up

Deel dit artikel

Verder lezen

meisje poetst haar tanden
Blog

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom gaatjes

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

tanden bleken
Blog

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.

Blog

De eerste tandjes van je baby: wat moet je weten

Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?