Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Hoewel een jaarlijks bezoek bij de tandarts aan te raden is, kun je gaatjes, tandbederf en bijkomende tandartsbezoeken vermijden door je tanden goed te poetsen, en te verzorgen. Hoe poets je goed? En welke tandenborstel en tandpasta kies je het best?
De meeste tandproblemen ontstaan door cariës en tandplak. Niet alleen je tanden, maar ook je tandvlees kan aangetast worden. Hieronder vind je enkele tips die je op weg helpen naar een gezond gebit.
Sommige voedseldeeltjes komen terecht tussen je tanden, hier kan een gewone tandenborstel vaak niet aan. Vergeet dus zeker niet te flossen. Er bestaan ook handige borsteltjes die je helpen om ook tussen de tanden het tandplak weg te krijgen.
De keuze van een tandenborstel hangt af van je gebit, de grootte van je mondholte, je poetstechniek, ... Een tandenborstel moet in elk geval het volledige oppervlak van elke tand kunnen schoonmaken. Je tandarts kan je advies geven over welke tandenborstel het meest geschikt is voor jou.
In de praktijk raden tandartsen voor normale gebitten een tandenborstel aan met zachte haren (zeer zacht voor kinderen) en een afgerond uiteinde. Elektrische tandenborstels bieden dan weer het voordeel dat er meer wrijfbewegingen worden gemaakt dan bij manueel poetsen.
Vervang je tandenborstel om de 3 à 4 maanden. Na 4 maanden werkt de borstel minder efficiënt.
Alle tandpasta's die je in België kunt kopen, zijn van goede kwaliteit. De basisbestanddelen zijn meestal dezelfde. Ze onderscheiden zich enkel via bestanddelen die helpen bij gevoelige tanden, tandplak, ...
Koop bij voorkeur een tandpasta met:
Vraag advies aan je tandarts over de tandpasta die het meest geschikt is voor jou.
Let op met tandpasta's met witmakende stoffen. Ze helpen in zekere mate als je vlekken op de tanden hebt, maar de schurende bestanddelen kunnen het tandoppervlak beschadigen.
Een mondspoeling kan nuttig zijn als aanvulling bij het tanden poetsen, maar het is niet echt noodzakelijk.
Er bestaan verschillende producten om de mond te spoelen. De meeste bevatten fluor en antibacteriële bestanddelen die de tanden helpen beschermen.
Sommige producten mag je slechts tijdelijk gebruiken. Ze kunnen de tanden of de tong immers kleuren of zelfs de smaakzin aantasten.
Mondspoelingen zijn af te raden bij kinderen jonger dan 6 jaar.
Het is belangrijk dat je er een jaarlijkse gewoonte van maakt om langs te gaan bij je tandarts. Wie minstens eenmaal per jaar een bezoekje brengt aan de tandarts, krijgt een financiële aanmoediging in de vorm van een grotere terugbetaling. Wanneer je niet jaarlijks naar de tandarts gaat, krijg je gemiddeld 15 procent minder terugbetaald. Maar niet enkel het prijskaartje is belangrijk. Het is niet omdat je nog geen last hebt, dat je tanden volledig in orde zijn. Zoek dus jaarlijks je tandarts op, want voorkomen is beter dan genezen!
Met deze handige checklist kom je hopelijk al een heel eind verder om jouw tanden op de perfecte manier te poetsen en te onderhouden. Wil je meer weten over het belang van goed poetsen? Het Verbond van Vlaamse Tandartsen biedt hier ook heel wat antwoorden.
Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In ons e-book kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.
Deel dit artikel
Verder lezen
Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.
Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.
Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.