Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Ze houden zich schuil in het hoge gras of struikgewas én lusten wel een druppeltje bloed: teken! In deze blogpost vertellen we je meer over deze spinachtige ‘beestjes’. Waar vind je ze? Hoe herken je tekenbeten en hoe behandel je ze? En hoe zit het precies met de ziekte van Lyme?
Laten we beginnen bij het begin: teken zijn eigenlijk parasieten. Ze blijven in leven door zich bij ‘gastheren’, zoals dieren en mensen, vast te zetten op de huid en zich te voeden met bloed. Pas als ze helemaal gevuld en voldaan zijn, laten ze los.
Teken leven overal: in het park, in de tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze houden zich doorgaans op tussen vochtige bladeren en in hoog, schaduwrijk gras. Teken zijn er het hele jaar, maar worden extra actief tussen maart en oktober.
Tip: controleer jezelf altijd goed nadat je in hoog gras, struikgewas of heide bent geweest. Een teek houdt van warme, en dus niet goed zichtbare plekjes, zoals knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels.
Een tekenbeet is alvast pijnloos, omdat een teek samen met zijn speeksel ook verdovings- en antistollingsstoffen uitscheidt. Je voelt een teek dus niet bijten. Hoe kun je dan een beet opmerken? Een teek die zich nog niet heeft volgezogen, lijkt vooral op een donker puntje, zoals een sproetje of moedervlekje.
De teek geeft echter een beetje mee en is dus kantelbaar. Een volgezogen teek is groter, eerder bolvormig, en duidelijker te herkennen. Wanneer de teek niet langer vastzit in de huid, is een tekenbeet niet meer te onderscheiden van pakweg een muggenbeet. Er is dan trouwens ook sprake van een rood, jeukend bultje.
Meer weten over insectenbeten? Download ons handig e-book over insectenbeten.
Als je een teek opmerkt die vastgehecht zit in je huid, moet je hem zo snel mogelijk veilig verwijderen. Weet dat elke manipulatie de teek kan doen ‘braken’, wat het risico op besmetting verhoogt.
Een teek kan verschillende bacteriën of virussen in zijn lichaam hebben. Als een teek je bijt, kan zo'n virus of bacterie in je lichaam terechtkomen via het speeksel van de teek.
Niet alle teken kunnen je ziek maken! Bovendien zal je lichaam vaak voorkomen dat je ziek wordt, omdat het antistoffen zal aanmaken tegen de vreemde virussen of bacteriën.
Er bestaat ook een anti-tekenspray die je tot 6 uur lang beschermt tegen teken, ook geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden.
Krijg je een ring of griepachtige symptomen na een tekenbeet? Ga dan zeker langs bij je huisarts én meld de tekenbeet.
Zonder een behandeling met antibiotica blijft de bacterie in je lichaam. Dan kan je maanden, tot zelfs jaren later, klachten krijgen (meestal bij gewrichten of zenuwen). Let wel, een behandeling blijft mogelijk, maar die kan dan wel langer duren.
Laat je sowieso niet zomaar behandelen zonder correcte diagnose. De kans is erg klein dat je de ziekte doormaakt zonder dat je dat duidelijk opmerkt. Als de ziekte van Lyme tijdig vastgesteld, en correct behandeld wordt, genees je meestal snel en is er zelden een effect op je verdere leven.
Tegenwoordig weten we dat er nog meer besmettingsmogelijkheden (bv. via stekende insecten, seksueel overdraagbaar …) zijn voor de ziekte van Lyme. Heb je twijfels of onduidelijke klachten? Neem dan beslist contact op met je huisarts. Het is alvast een goed idee om deze vragenlijst (opgesteld door Dr. Richard Horowitz, arts gespecialiseerd in Lyme-herstel) in te vullen en mee te nemen.
Via TekenNet kun je ook je tekenbeet melden. Op die manier krijgt het burger-wetenschapsplatform meer inzicht en informatie over onder meer: het aantal personen dat een tekenbeet oploopt, plaatsen in België waar teken het meest voorkomen en hoeveel personen een arts raadplegen na een beet.
Trouwens, tegenwoordig kun je een tekenbeet ook makkelijk melden via de app van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Zo kan het WIV de risicogebieden duidelijk in kaart brengen om zo de ziekte van Lyme beter te controleren. De app gebruiken is kinderspel: je geeft op de kaart aan waar je bent gebeten en daarna beantwoord je nog enkele korte vraagjes over de precieze omstandigheden.
Download de app hier voor Android
Download de app hier voor IOS
Meer weten over de verschillende insectenbeten die je kunt oplopen? Download ons e-book en ontdek onder meer hoe je beten kunt verzorgen én voorkomen … Altijd nuttig!
Deel dit artikel
Verder lezen
Beter voorkomen dan genezen, ook op gehoorschade is het van toepassing. Online kun je testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren. De tests zijn niet sluitend, dus heb je een vermoeden van gehoorschade, ga dan zeker langs bij de dokter.
Waarom moet je zonnecrème gebruiken als je de deur uitgaat? En welke beschermingsfactor kies je best? We zetten dat en veel meer voor je op een rijtje.
Om zonnebrand en andere negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en je gezin voldoende te beschermen tegen de zon. Geniet van de zon met onze tips!
In België worden antibiotica te vaak voorgeschreven. In het geval van een ernstige infectie kunnen ze levens redden, maar te vaak worden ze gebruikt voor infecties die je lichaam ook zelf de baas kan.