Blog

Alles wat je moet weten over tekenbeten

Ze houden zich schuil in het hoge gras of struikgewas én lusten wel een druppeltje bloed: teken! In deze blogpost vertellen we je meer over deze spinachtige ‘beestjes’. Waar vind je ze? Hoe herken je tekenbeten en hoe behandel je ze? En hoe zit het precies met de ziekte van Lyme?

Laten we beginnen bij het begin: teken zijn eigenlijk parasieten. Ze blijven in leven door zich bij ‘gastheren’, zoals dieren en mensen, vast te zetten op de huid en zich te voeden met bloed. Pas als ze helemaal gevuld en voldaan zijn, laten ze los.

Teken leven overal: in het park, in de tuin, in de duinen, in het bos, ...  Ze houden zich doorgaans op tussen vochtige bladeren en in hoog, schaduwrijk gras. Teken zijn er het hele jaar, maar worden extra actief tussen maart en oktober.

Tip: controleer jezelf altijd goed nadat je in hoog gras, struikgewas of heide bent geweest. Een teek houdt van warme, en dus niet goed zichtbare plekjes, zoals knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels.

Hoe herken je een tekenbeet?

Een tekenbeet is alvast pijnloos, omdat een teek samen met zijn speeksel ook verdovings- en antistollingsstoffen uitscheidt. Je voelt een teek dus niet bijten. Hoe kun je dan een beet opmerken? Een teek die zich nog niet heeft volgezogen, lijkt vooral op een donker puntje, zoals een sproetje of moedervlekje. 

De teek geeft echter een beetje mee en is dus kantelbaar. Een volgezogen teek is groter, eerder bolvormig, en duidelijker te herkennen. Wanneer de teek niet langer vastzit in de huid, is een tekenbeet niet meer te onderscheiden van pakweg een muggenbeet. Er is dan trouwens ook sprake van een rood, jeukend bultje.

Meer weten over insectenbeten? Download ons handig e-book over insectenbeten.

Teek gespot op je lichaam? Zo pak je het aan!

Als je een teek opmerkt die vastgehecht zit in je huid, moet je hem zo snel mogelijk veilig verwijderen. Weet dat elke manipulatie de teek kan doen ‘braken’, wat het risico op besmetting verhoogt.

 • Bij de apotheker kan je speciale tekentangetjes kopen waarmee je teken makkelijk kunt verwijderen. Als Helan-klant koop je zo'n tekentang met korting bij de Helan Zorgwinkel. Geen tangetje bij de hand? Maak dan eventueel een lus met een dun draadje of vraag aan iemand met scherpe nagels om de teek in één keer weg te halen door langs je huid te schrapen.
   
 • Het is niet erg als een stukje van de teek blijft vastzitten in je huid. Dit kan wel een (kleine) infectie veroorzaken. Verzorg het wondje dus netjes: maak proper met water en zeep, en ontsmet vervolgens met een ontsmettingsmiddel.
   
 • Je kunt een dokter raadplegen om de restjes van de teek te verwijderen. Maar je huid zal zich ook vanzelf herstellen. Vraag bij twijfel gerust raad aan je huisarts of apotheker.

Alles wat je moet weten over insectenbeten

Ontvang je checklist

Download ons e-book

Waakzaam blijven voor de ziekte van Lyme

Een teek kan verschillende bacteriën of virussen in zijn lichaam hebben. Als een teek je bijt, kan zo'n virus of bacterie in je lichaam terechtkomen via het speeksel van de teek.
Niet alle teken kunnen je ziek maken! Bovendien zal je lichaam vaak voorkomen dat je ziek wordt, omdat het antistoffen zal aanmaken tegen de vreemde virussen of bacteriën.

 • De meest voorkomende ziekte is de ziekte van Lyme, veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi.
   
 • Word je besmet met het tekenencefalitis-virus? Dan kan je een hersen(vlies)ontsteking krijgen na een tekenbeet. Deze ziekte noemen we TBE. TBE komt nog niet voor in België, maar wel al in buurlanden zoals Duitsland. Voor TBE kan je je laten vaccineren. Dus bespreek zeker eerst je plannen even bij je huisarts of check de website van het instituut voor tropische geneeskunde ( ITG). 

Er bestaat ook een anti-tekenspray die je tot 6 uur lang beschermt tegen teken, ook geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden. 

Hoe behandel je de ziekte van Lyme? 

Krijg je een ring of griepachtige symptomen na een tekenbeet? Ga dan zeker langs bij je huisarts én meld de tekenbeet.

Zonder een behandeling met antibiotica blijft de bacterie in je lichaam. Dan kan je maanden, tot zelfs jaren later, klachten krijgen (meestal bij gewrichten of zenuwen). Let wel, een behandeling blijft mogelijk, maar die kan dan wel langer duren.

Laat je sowieso niet zomaar behandelen zonder correcte diagnose. De kans is erg klein dat je de ziekte doormaakt zonder dat je dat duidelijk opmerkt. Als de ziekte van Lyme tijdig vastgesteld, en correct behandeld wordt, genees je meestal snel en is er zelden een effect op je verdere leven. 

Vragenlijst en meldpunt voor teken

Tegenwoordig weten we dat er nog meer besmettingsmogelijkheden (bv. via stekende insecten, seksueel overdraagbaar …) zijn voor de ziekte van Lyme. Heb je twijfels of onduidelijke klachten? Neem dan beslist contact op met je huisarts. Het is alvast een goed idee om deze vragenlijst (opgesteld door Dr. Richard Horowitz, arts gespecialiseerd in Lyme-herstel) in te vullen en mee te nemen.

Via TekenNet kun je ook je tekenbeet melden. Op die manier krijgt het burger-wetenschapsplatform meer inzicht en informatie over onder meer: het aantal personen dat een tekenbeet oploopt, plaatsen in België waar teken het meest voorkomen en hoeveel personen een arts raadplegen na een beet. 

Alles over insectenbeten in één makkelijke gids.

Meer weten over de verschillende insectenbeten die je kunt oplopen? Download ons e-book en ontdek onder meer hoe je beten kunt verzorgen én voorkomen … Altijd nuttig!

Deel dit artikel

Tags
Preventie

Verder lezen

Blog

Doe de test: heb jij gehoorschade?

Beter voorkomen dan genezen, ook op gehoorschade is het van toepassing. Online kun je testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren. De tests zijn niet sluitend, dus heb je een vermoeden van gehoorschade, ga dan zeker langs bij de dokter.

Blog

Alles wat je moet weten over zonnecrème

Waarom moet je zonnecrème gebruiken als je de deur uitgaat? En welke beschermingsfactor kies je best? We zetten dat en veel meer voor je op een rijtje.

Blog

Veilig zonnen: 3 tips

Om zonnebrand en andere negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en je gezin voldoende te beschermen tegen de zon. Geniet van de zon met onze tips!

Blog

Zo kan jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

In België worden antibiotica te vaak voorgeschreven. In het geval van een ernstige infectie kunnen ze levens redden, maar te vaak worden ze gebruikt voor infecties die je lichaam ook zelf de baas kan.