Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor je lichaam, maar ook voor je hoofd! Maar wat is gezonde voeding? En hoe eet je lekker en gezond?
De Hoge Gezondheidsraad heeft Food Based Dietary Guidelines (FBDG’s) ontwikkeld voor gezonde volwassenen. Deze voedingsaanbevelingen focussen op 5 voedingsprioriteiten die het meeste gezondheidswinst opleveren.
Uit die nieuwe voedingsaanbevelingen blijkt dat de belangrijkste risicofactoren van ziekte en sterfte vooral samenhangen met wat we te weinig eten: volle granen, fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden, melk of melkproducten en vis.
Het is niet nodig om exotische superfoods of andere voedingshypes te volgen. We moeten vooral teruggrijpen naar vertrouwde basisproducten, die we ook terugvinden in de voedingsdriehoek en die elk, in de juiste verhouding en hoeveelheid, bijdragen tot een gezonde, gevarieerde en smakelijke voeding.
Zo vertaal jij ze naar jouw bord:
Enkele kleine acties die je op weg helpen:
Onjuist voedings- of dieetadvies kan schadelijk zijn voor je gezondheid. De gemiddelde Belg eet en drinkt niet evenwichtig en hierdoor zijn ook in België voedingsgerelateerde chronische ziekten aan een opmars bezig:
Algemeen genomen drink je als volwassene best 1,5 liter water per dag. Bepaalde omstandigheden zoals warm weer of een inspanning zorgen ervoor dat je iets meer moet drinken.
Vind je het een hele opgave om aan je dagelijkse hoeveelheid water te komen? We geven je enkele tips.
Je vindt ze in de apotheek zonder voorschrift, in de supermarkt en op het internet: multivitamines, mineralen, kruiden en antioxidanten. Maar hebben we al die voedingssupplementen wel nodig?
Je kan ongezond eten niet zomaar compenseren met voedingssupplementen. Gezonde voeding is meer dan die bepaalde stoffen.
We houden allemaal wel eens van een lekkere maaltijd, maar die is niet altijd even gezond. We eten met z’n allen te veel suiker. Maar hoeveel suiker is oké? En hoe minder je met suiker? Hier vind je enkele tips!
Wil je je gezondheid aanpakken? Helan helpt je een handje!
Wil je graag nog dieper inzoomen op je voedingspatroon samen met de hulp van een professional? Neem je eetpatroon dan onder de loop samen met een diëtist(e) of arts-voedingsdeskundige en geniet een terugbetaling van 25 euro per kalenderjaar.
We geven je graag een overzicht van alle erkende diëtisten in je regio.
Ga je liever naar een erkende gezondheidscoach of de WeightWatchers (WW)? Ook dat kan. Via Helan krijg je 25 euro per kalenderjaar terug.
Loop je een risico op diabetes? Of heb je de ziekte? Een goede preventie en behandeling houden de gevolgen onder controle. Krijg 60 euro per kalenderjaar terug voor preventieve onderzoeken en koop diabetesmateriaal bij Helan Zorgwinkel met 30% korting.
Eten zoals de oermensen. Alle koolhydraten schrappen. Geen dag zonder gojibessen. Ben jij nog mee met de hypes in voedingsland? En werken ze echt of is het flauwekul?
Cholesterol is een vetachtige stof die onmisbaar is als bouwstof voor heel wat lichaamscellen en hormonen. Je lever maakt zelf cholesterol aan, de rest krijg je binnen via je voeding. In wat volgt lees je meer over cholesterol. Wanneer is je cholesterol te hoog? Wat zijn de symptomen van een hoge cholesterol? Hoe verlaag je je cholesterol?
Te veel zout eten kan een oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk. Daarbij is het een risicofactor voor osteoporose, maagkanker en hart- en vaatziekten. In wat volgt lees je hoe je kunt minderen met de hoeveelheid zout die je dagelijks inneemt.
Het BMI, of de Body Mass Index, was lange tijd hét criterium om na te gaan of je gezond bent of niet. Maar een gezond gewicht zit in zoveel meer factoren dan alleen je BMI.
In dit webinar legt Trees Peersman uit op welke manier je jouw snoepgedrag blijvend onder controle krijgt.
In dit webinar van Dr. Inge Declercq krijg je een massa inzichten over kwaliteitsvol slapen, stress-verminderen en over gezond leven.