Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Wist je dat peulvruchten een ideale vleesvervanger zijn met heel wat voordelen voor je gezondheid? Ze zijn een goede bron aan eiwitten, vezels, minerale en vitaminen. Naast de gezondheidsvoordelen hebben ze ook nog andere mooie voordelen: ze zijn haast overal verkrijgbaar en lang houdbaar. Je kan er makkelijk, snel en gevarieerd mee koken én ze zijn lief voor je portemonnee.
Heb jij afgelopen week peulvruchten op de weekmenu gezet? Kikkererwten, rode bonen, groene linzen, … We hebben ze zeker al een keertje zien staan in de winkel, maar we koken er nog niet vlotjes mee. Misschien omdat we ze nog niet genoeg kennen? Nochtans zijn ze meer dan de moeite waard om te ontdekken.
Wist je dat peulvruchten de oudste gecultiveerde gewassen ter wereld zijn? Ze worden al meer dan 10.000 jaar gegeten door mensen over de hele wereld. Peulvruchten zitten boordevol eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen. Hierdoor zijn ze ook een uitstekende vleesvervanger. Bovendien bevatten peulvruchten weinig vet: ze kunnen met andere woorden een belangrijke rol spelen in de preventie en controle van diabetes en hart- en vaatziekten.
Peulvruchten bieden niet alleen voordelen voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. Hun productieproces is namelijk heel wat milieuvriendelijker dan dat van vlees. Peulvruchten vereisen minder water, waardoor zelfs kleine boeren wereldwijd ze gemakkelijk kunnen telen. Peulvruchten maken gebruik van bodembacteriën om stikstof te verkrijgen, hierdoor verrijken ze de bodem waarop ze worden geteeld.
Sinds een aantal jaar worden er verschillende onderzoeken gevoerd naar de risico’s van het overmatig consumeren van rood vlees (Runderen, varkens, schapen en geiten) en bewerkt vlees (charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees zoals spek). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) classificeert rood vlees als 'mogelijk kankerverwekkend' en ook bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2. Vlees eten is niet ongezond, zolang je niet overdrijft met je hoeveelheden en porties. Je hoeft trouwens geen vegetariër of veganist te worden om je eetpatroon aan te passen. Probeer te variëren met bijvoorbeeld vis, ei, vleesvervangers en natuurlijk peulvruchten. Eet je toch vlees? Beperk het dan tot één maaltijd per dag en eet kleinere porties. Een boterham met salami als ontbijt, een broodje americain als lunch en biefstuk friet als diner: geen goed idee.
Voor een gezond voedingspatroon neem je plantaardige producten als basis voor elke maaltijd. Plantaardige voedingsmiddelen die niet of weinig zijn bewerkt, bieden de meeste gezondheidsvoordelen. Eet volop groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vul in kleinere hoeveelheden aan met noten en plantaardige olie.
Beperk vleesconsumptie bij voorkeur tot maximaal één maaltijd per dag: ofwel bij de boterham als beleg, ofwel bij de warme maaltijd:
Deel dit artikel
Verder lezen
Hoeveel suiker zit er in een voedingsmiddel? En wat betekenen claims als 'suikerarm' of 'met zoetstoffen'? Het voedingsetiket uitgelegd.
Recept: glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.
Er is een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.
Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.