Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Peulvruchten zijn niet alleen overheerlijk, ze zijn bovendien rijk aan eiwitten, vezels, mineralen, vitaminen en aminozuren. Een ideale vleesvervanger met heel wat voordelen voor je gezondheid! Bovendien hebben ze nog een hoop andere fantastische voordelen. Zo zijn ze haast overal verkrijgbaar en lang houdbaar, je kan er makkelijk, snel en gevarieerd mee koken én ze zijn lief voor je portemonnee.
Kikkererwten, bonen, linzen.... we kennen ze wel, maar eten ze nog veel te weinig! Misschien omdat we er dan toch niet voldoende over weten?
Peulvruchten zijn immers rijk aan eiwitten en vezels, en bevatten daarnaast veel mineralen, vitaminen en aminozuren. Kortom, het zijn uitstekende vleesvervangers die ook nog eens heel betaalbaar zijn. Bovendien bevatten peulvruchten weinig vet: ze kunnen met andere woorden een belangrijke rol spelen in de preventie en controle van diabetes, bloedarmoede en hart- en vaatziekten.
Zelfs voor onze planeet bieden peulvruchten voordelen: hun productieproces is immers een pak milieuvriendelijker dan dat van vlees. Ze verlangen ook minder water, waardoor ook kleinere boeren, verspreid over de hele wereld, ze makkelijk kunnen telen. En omdat ze bodembacteriën gebruiken om aan stikstof te raken, verrijken ze de bodem.
Trouwens, te veel rood vlees is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Moet je daarom biefstuk, salami of worst volledig van je menu schrappen? Zeker niet, maar geniet met mate: dat is de boodschap. Niet meteen op de hoogte van ‘rood vlees’, wel hieronder verstaan we runds-, kalfs-, lams- en varkensvlees, maar evengoed vlees van andere diersoorten, zoals wild. Wist je trouwens dat veel broodbeleg onder de noemer ‘rood vlees’ valt? Denk hierbij gerust aan ham, spek, salami, worst, bereid gehakt, … Het gaat om vlees dat gerookt of gezouten is, of waar bewaarmiddelen aan toegevoegd zijn. Gevogelte (bv. kip, kalkoen, fazant, …) is dan weer geen rood vlees.
Meer en meer studies besluiten dat te veel rood vlees de kans op dikkedarmkanker verhoogt. De mogelijke boosdoeners zijn de hoeveelheden verzadigd vet en heemijzer in rood vlees, de toevoeging van nitrieten en zout aan bewerkte vleeswaren, en de kankerverwekkende stoffen in aangebrand vlees. Volgens de Hoge Gezondheidsraad (HGR) eet je daarom beter niet meer dan 300 gram rood vlees per week. Bewerkte vleeswaren met rood vlees vermijd je volgens de HGR zelfs beter zoveel mogelijk. Op die manier zou het aantal darmkankers met 10 tot 20% kunnen dalen. Ook onze voedingsdriehoek schrijft dit voor.
Je eetpatroon aanpassen betekent nu niet dat je plots vegetariër of veganist moet worden. Probeer ervoor te zorgen dat je vlees niet dagelijks op het menu zet. Probeer te variëren met bijvoorbeeld vis, ei, vleesvervangers en natuurlijk peulvruchten. Eet je toch vlees? Beperk het dan tot één maaltijd per dag en eet kleinere porties. Een boterham met salami als ontbijt, een broodje americain als lunch en biefstuk friet als diner: geen goed idee. De aanbevolen maximale frequentie? Voor vers wit vlees: twee tot drie keer per week; vers rood vlees: één tot twee keer per week en bewerkt vlees: zo weinig mogelijk.
Voor een gezond voedingspatroon neem je plantaardige producten als basis voor elke maaltijd. Plantaardige voedingsmiddelen die niet of weinig zijn bewerkt, bieden het meeste gezondheidsvoordeel. Eet volop groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vul in kleinere hoeveelheden aan met noten en plantaardige olie. Met een dergelijk voedingspatroon daalt het risico op diabetes met een kwart en de kans op borstkanker en een hersenbloeding met een derde.
Beperk vleesconsumptie bij voorkeur tot maximaal één maaltijd per dag: ofwel bij de boterham als beleg, ofwel bij de warme maaltijd. Voorbeeld voor weekfrequentie voor vlees bij de warme maaltijd:
Deel dit artikel
Verder lezen
Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?
Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Het resultaat: een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. In de voedingsdriehoek wordt ook de milieu-impact van voeding meegenomen. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.
Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.