Blog

Hoe ga je het best om met een voedselallergie?

Momenteel bestaan er geen behandelingen om voedselallergieën definitief te genezen. Eenmaal de diagnose gesteld is, is de enige efficiënte behandeling het schrappen van het voedingsmiddel in je voeding. Er zijn wel tips om goed om te gaan met een voedingsallergie.

Behandeling

Schrap een voedingsmiddel niet zomaar. Het uitsluiten van een voedingsmiddel, in het bijzonder van een basisproduct, kan leiden tot een ernstig voedingstekort, vooral bij kinderen. Raadpleeg dus altijd eerst een arts en/of diëtist. 

Sommige mensen kunnen bij het minste contact met een allergeen een zeer ernstige reactie vertonen (bv. een plotse sterke daling van de bloeddruk of een zwelling van het strottenhoofd). Wanneer niet onmiddellijk adrenaline wordt toegediend, kan zo’n reactie of anafylactische shock dodelijk zijn. Wie ooit zo’n shock doormaakte, moet zijn arts en omgeving hiervan zeker verwittigen zodat zij weten wat te doen als het probleem zich zou herhalen.

Preventie van de allerkleinsten

Als je zelf een allergische aanleg hebt of er komen allergieën voor in je familie, dan is de kans groot dat ook jouw kinderen een allergie zullen ontwikkelen. Enkele voorzorgsmaatregelen kunnen helpen om het risico op allergieën in te perken:

  • Beperk tijdens de zwangerschap het gebruik van gekende allergene voedingsmiddelen 
     
  • Geef de voorkeur aan moedermelk en/of melk die speciaal gemaakt is 
     
  • Eet zolang je borstvoeding geeft zelf geen sterk allergene producten
     
  • Begin niet te snel met het geven van vast voedsel, in ieder geval niet vóór je kind zes maanden oud is
     
  • Licht de arts in over het voorkomen van allergieën in jouw familie

Enkele tips

  • Aarzel niet om bij de bakker, de slager, in de winkel of op restaurant vragen te stellen.  Verkopers zijn door de Europese wetgeving verplicht om de inhoud van de producten die ze verkopen prijs te geven.
     
  • Er bestaan websites die voedsel zonder allergenen aanbieden. Wees ook hier voorzichtig en lees aandachtig de ingrediënten op het etiket. Bij twijfel: niet kopen!
     
  • Let op dat je tijdens het koken geen allergenen doorgeeft via het keukengerei!
     
  • Is je kind allergisch? Leer je kind dan ook tijdig het etiket op de verpakking lezen.
     
  • Op reis gaan met een allergie? Bereid je goed voor en zoek de vertaling op van de woorden die je nodig hebt om jezelf verstaanbaar te maken, zodat je zeker bent van wat je eet.
     
  • Wie een ernstige allergie heeft voor een bepaald voedingsmiddel, kan ook een reactie ontwikkelen na een zoen van een iemand die net dat voedingsmiddel heeft gegeten.
     
  • Contacteer een diëtist(e) wanneer je voedingsmiddelen moet vermijden opdat je zo tekorten van bepaalde voedingsstoffen kunt voorkomen.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Zo eet je makkelijk minder suiker

Weet je welk suikertype je zelf bent? Doe de Suikertest, en volg het stappenplan op maat van jouw suikertype. Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.

Blog

Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu

Iedere dag een evenwichtige maaltijd klaarmaken, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.

Blog

Interview met een diëtist: tips voor een gezonde levensstijl

Evi Van den Bossche, diëtist & stresscoach, ontkracht enkele mythes over eten en diëten en geeft bruikbare tips voor een gezondere levensstijl.

Blog

Matig met vet

Vet is belangrijk in ons voedingsschema. Alleen eten we vaak te veel vet. Minder vetrijk eten heeft zowel een positieve invloed op je lijn als op je algemene gezondheid. We geven enkele tips om minder vetrijk te eten.