News

Naar een betere en snellere diagnose van endometriose in België

Endometriose is een gynaecologische aandoening die voorkomt bij vrouwen tussen de 25 en 40 jaar. De diagnose van deze ziekte is zeer uitdagend, want ze vereist zorg op maat van de patiënt. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor een adequate, multidisciplinaire endometriosezorg, die aangepast is aan het type, de ernst en de impact van de klachten, de huidige of toekomstige kinderwens, leeftijd en levensstijl. 

Wat is endometriose?  

Endometriose is een chronische aandoening waarbij slijmvlies buiten de baarmoeder aanwezig is, meestal in de buikholte. Net zoals het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder, doorlopen die hoopjes weefsel een cyclus, onder invloed van hormonen. 

Hierdoor ontstaan er bloedingen, die het lichaam probeert op te ruimen. Dat leidt tot ontstekingen, wat pijn veroorzaakt. De ontstekingen kunnen ook leiden tot littekens en verklevingen.

Wat is de oorzaak van endometriose? 

Hoewel duidelijk is dat het hormoon oestrogeen en erfelijkheid een belangrijke rol spelen, zijn de oorzaken van endometriose onbekend.

De klachten zijn erg uiteenlopend: sommige mensen ervaren helemaal geen klachten, terwijl anderen zeer ernstige klachten hebben die een grote impact hebben op hun functioneren.
 
De belangrijkste klachten zijn:

  • hevige menstruatiepijn
  • pijn in het bekken
  • verminderde vruchtbaarheid

Pijnlijke geslachtsgemeenschap en pijn bij de stoelgang of het urineren komen ook voor.

Het is aangeraden om je arts te raadplegen indien je deze symptomen vertoont. Deze klachten worden niet altijd door endometriose verklaard maar kunnen er wel verband mee houden.

Hoe wordt endometriose behandeld? 

Met pijnmedicatie en/of hormoonbehandeling kan men de pijn proberen te verminderen. Bij ernstige gevallen is een chirurgische ingreep nodig, waarbij de letsels worden verwijderd. 
 
De diagnose kan zeer uitdagend zijn omdat de klachten aspecifiek zijn, maar ook omdat mensen zich soms schamen om over hun klachten te spreken of omdat er soms onvoldoende bewustzijn is over de aandoening, zowel bij de bevolking als bij zorgverleners. 
 
Een eerste stap in de diagnose is dan ook het herkennen van klachten en nagaan of de klachten op endometriose kunnen wijzen. Bij vermoeden van endometriose gebeurt er verder onderzoek. 

Onderzoek KCE 

Het KCE (Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) heeft onderzoek gedaan naar de endometriosezorg in ons land. Momenteel is de endometriosezorg in België erg versnipperd en is er een groot verschil tussen de ziekenhuizen in aanpak en expertise.

Bovendien is er vaak een lange weg naar een correcte diagnose omdat de aandoening onvoldoende gekend is. Met de juiste medische begeleiding kunnen vrouwen met endometriose een normaal leven leiden. 
 
Je ziekenfonds staat dan ook achter de aanbevelingen van het KCE om een nieuw zorgmodel te implementeren zodat de kwaliteit van de diagnose en zorg verhoogd wordt.

Elk ziekenhuisnetwerk moet een specifieke kliniek voor endometriose en chronische bekkenpijn oprichten, zodat de patiënt verzorgd kan worden door een multidisciplinair team van gespecialiseerde zorgverleners:

  • gynaecoloog
  • endometrioseverpleegkundige
  • psycholoog
  • fertiliteitsarts
  • radioloog en/of kinesitherapeut.

De kennis en expertise bij zorgverstrekkers en het brede publiek moet ook verhoogd worden. Dit is een belangrijke eerste stap om vrouwen beter te begeleiden bij de behandeling van endometriose. 
 
Lees het rapport van het KCE.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.