Gezin

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

Aansluiten bij Helan ziekenfonds en gratis psychologische hulp

Naast basisvoorzieningen zijn er ook een aantal administratieve zaken die de vluchtelingen in orde moeten brengen eens ze in België aankomen. En als je de taal niet spreekt, is dat niet altijd even evident. 

Daarom zetten we op een rij waarvoor je bij Helan terecht kan. Gaande van hun aansluiting bij het ziekenfonds tot gratis psychologische hulp, kinderopvang en zelfs jobs. Want ook zij willen verder met hun leven. En daar helpen we graag bij.

Wat kan Helan voor vluchtelingen betekenen

Brochures over het zorgaanbod in het Oekraïens

Het Agentschap Zorg en Gezondheid vertaalde verschillende brochures naar het Oekraïens om vluchtelingen wegwijs te maken in het Belgisch zorgaanbod. Hieronder vindt je alle beschikbare brochures:

Mensen met een migratieachtergrond hebben soms traumatische situaties meegemaakt. Sommigen hebben hun familieleden moeten achterlaten en zijn moeten opsplitsen, hun huis is er misschien niet meer, ze zijn terechtgekomen in een vreemd land, zonder de taal te begrijpen, … Dat kan voor stress en negatieve gedachten zorgen, die kunnen leiden tot verschillende klachten. Met de brochure ‘Slecht slapen, piekeren en stress’ heeft het Agentschap Integratie en Inburgering een wegwijzer ontwikkeld voor mensen met een migratieachtergrond. Deze brochure werd intussen ook beschikbaar gemaakt in het Oekraïens (vanaf pagina 15).

Attest van tijdelijke bescherming

Oekraïners die recent in ons land zijn toegekomen, kunnen het statuut van tijdelijke bescherming krijgen. Met het attest van tijdelijke bescherming kunnen zij zich wenden tot het bestuur van de gemeente waar ze verblijven. Na een positieve woonstcontrole zal de gemeente hen vervolgens inschrijven in het rijksregister en een elektronische A-kaart afleveren.

Aansluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming

Als hun nieuwe woonplaats in Vlaanderen is, dan vallen ze onder de aansluitplicht en bijdrageplicht vanaf 26 jaar bij de Vlaamse sociale bescherming. Wanneer ze aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming kunnen ze een beroep doen op financiering van zorg in residentiële ouderenzorg en revalidatieziekenhuizen. Daarnaast komen ze ook in aanmerking voor tegemoetkomingen voor mobiliteitshulpmiddelen.

Meer informatie over de Vlaamse sociale bescherming vind je hier

Deel dit artikel

Verder lezen

04 januari

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

14 juni

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.

Grenzen verleggen bij Ahoi Ahoi

Kinderen, zeker jonge kinderen, willen graag ontdekken. Bij Helan Kinderopvang stimuleren we dat met veel plezier, binnen veilige grenzen natuurlijk. Bij kinderopvang Ahoi Ahoi in Antwerpen gingen ze actief op zoek naar nieuwe plekken om te ontdekken en te experimenteren.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders.