Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

Aansluiten bij Helan ziekenfonds en gratis psychologische hulp

Naast basisvoorzieningen zijn er ook een aantal administratieve zaken die de vluchtelingen in orde moeten brengen eens ze in België aankomen. En als je de taal niet spreekt, is dat niet altijd even evident. 

Daarom zetten we op een rij waarvoor je bij Helan terecht kan. Gaande van hun aansluiting bij het ziekenfonds tot gratis psychologische hulp, kinderopvang en zelfs jobs. Want ook zij willen verder met hun leven. En daar helpen we graag bij.

Wat kan Helan voor vluchtelingen betekenen

Brochures over het zorgaanbod in het Oekraïens

Het Agentschap Zorg en Gezondheid vertaalde verschillende brochures naar het Oekraïens om vluchtelingen wegwijs te maken in het Belgisch zorgaanbod. Hieronder vindt je alle beschikbare brochures:

Mensen met een migratieachtergrond hebben soms traumatische situaties meegemaakt. Sommigen hebben hun familieleden moeten achterlaten en zijn moeten opsplitsen, hun huis is er misschien niet meer, ze zijn terechtgekomen in een vreemd land, zonder de taal te begrijpen, … Dat kan voor stress en negatieve gedachten zorgen, die kunnen leiden tot verschillende klachten. Met de brochure ‘Slecht slapen, piekeren en stress’ heeft het Agentschap Integratie en Inburgering een wegwijzer ontwikkeld voor mensen met een migratieachtergrond. Deze brochure werd intussen ook beschikbaar gemaakt in het Oekraïens (vanaf pagina 15).

Attest van tijdelijke bescherming

Oekraïners die recent in ons land zijn toegekomen, kunnen het statuut van tijdelijke bescherming krijgen. Met het attest van tijdelijke bescherming kunnen zij zich wenden tot het bestuur van de gemeente waar ze verblijven. Na een positieve woonstcontrole zal de gemeente hen vervolgens inschrijven in het rijksregister en een elektronische A-kaart afleveren.

Aansluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming

Als hun nieuwe woonplaats in Vlaanderen is, dan vallen ze onder de aansluitplicht en bijdrageplicht vanaf 26 jaar bij de Vlaamse sociale bescherming. Wanneer ze aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming kunnen ze een beroep doen op financiering van zorg in residentiële ouderenzorg en revalidatieziekenhuizen. Daarnaast komen ze ook in aanmerking voor tegemoetkomingen voor mobiliteitshulpmiddelen.

Meer informatie over de Vlaamse sociale bescherming vind je hier

Deel dit artikel

Verder lezen

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

kind aan het spelen
14 juni
Blog

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.

kind en opa aan het spelen
Blog

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...

Blog

Wie lust er een ijsje?

Bij kinderdagverblijf Wiebelwijs in Gent bracht het mooie weer inspiratie… Inspiratie om met ijsjes aan de slag te gaan! Geen echt ijsjes weliswaar: de kinderen mochten aan de slag met scheerschuim, waterparels en schepjes voor de gekste creaties.