Zo richt je je badkamer veilig én praktisch in

Er bestaan heel wat hulpmiddelen om je badkamer valveilig en praktisch in te richten. Onze ergotherapeut geeft je tips.

badkamer

Valveilige badkamer

Om je badkamer aan te passen aan jouw noden, hoef je helemaal geen renovaties te doen. Er bestaan heel wat hulpmiddelen voor de badkamer die het jou zo praktisch en comfortabel mogelijk maken.

In alle comfort in bad

Een bad nemen is niet meer vanzelfsprekend als je wat minder mobiel bent of moeite hebt met je evenwicht. Je kan ervoor kiezen om een inloopdouche in de plaats te zetten, maar dat hoeft niet. Wil je je bad behouden? Dan zijn dit enkele handige hulpmiddelen:

  • Antislipmat of -stroken: met een badmat of antislipstroken voorkom je dat je onderuit glijdt in een glad bad. Dit is enkel nuttig wanneer je nog zelf in en uit je bad kan stappen.
     
  • Badplank: een badplank ligt bovenop de badrand, waardoor je al zittend kan douchen. Daarnaast vergemakkelijkt een badplank het in en uit bad stappen.
    Elke badplank heeft onderaan een klemsysteem om wegschuiven te voorkomen. De opgegeven lengte van een badplank is de buitenmaat. Om de lengte te bepalen meet je het bad bovenaan van de muur tot aan de buitenrand. Kies een lengte die de opgemeten afstand zo dicht mogelijk benadert. 
     
  • Handgrepen: een handgreep geeft steun bij het in en uit bad stappen. Je kan kiezen voor een vaste handgreep die in de muur geboord moet worden of een handgreep met zuignappen.
    Deze laatste zijn duurder, maar zijn ideaal voor tijdelijk gebruik (bijvoorbeeld op vakantie) of wanneer je niet in de muur kan of mag boren. Samen met de antislipmat zijn deze hulpmiddelen ideaal als je zelf nog enige mobiliteit hebt.
     
  • Badlift: een badlift is een automatisch in de hoogte verstelbare badzit voor gebruik in een groot ligbad. Om over de badrand te stappen wordt de zit op gelijke hoogte met de badrand gebracht. Zo kan je gaan zitten en zittend de benen over de badrand brengen. Vervolgens laat je de badzit dalen tot op de badbodem.
    Hou er wel rekening mee dat de diepte van je bad vermindert als je een badlift gebruikt.

Hoe gebruik je een badplank?

Met een badplank douche je al zittend. Je gaat op de plank zitten en draait je met je benen in bad. De plank bevat handgrepen die je kan vastnemen om makkelijker te draaien. De badplank dient nu als een soort zitbankje.

valpreventie

Webinar: Valpreventie, stap voor stap

Wist je dat een op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar valt? Gelukkig kan je van alles doen om het risico op vallen te voorkomen.

In deze webinar vertellen 3 specialisten hoe je eenvoudig aan valpreventie doet. Kijk je mee op donderdag 25 april?

Schrijf je in

In de douche

Als je voor een douche kiest, kies je best voor een inloopdouche. Deze zijn het makkelijkst in gebruik. In sommige gevallen is het ook handiger om je bad te vervangen door een inloopdouche, bv. wanneer je in een  rolstoel zit.

De inloopdouche heeft liefst geen rand. Moet er toch een rand geplaatst worden, mag die maximaal 2 cm hoog zijn om struikelen te voorkomen.

Zo maak je je inloopdouche helemaal veilig:

  • Antislipvloer: zo voorkom je dat je tijdens het douchen uitschuift. Je kan antisliptegels kiezen of een antisliplaag zoals een speciale coating op je tegels voorzien.
  • Douche afscheiding: een eenvoudig douchegordijn is vaak het handigst. Zeker in kleinere ruimtes. Een andere optie is een inschuifbare douchedeur zonder rails op de grond. 
  • Douchestoel: een douchestoel is een waterbestendige zit of stoel. Je kan deze vrijstaand gebruiken of aan de muur bevestigen. Er bestaan verschillende modellen: opklapbaar, met armleuningen of handgrepen, met toiletopening, met voetsteunen, met rugleuning of met wieltjes.
  • Handgrepen: je hangt best één of twee handgrepen in je douche om steun te hebben bij het in en uit de douche stappen, of om makkelijker op te staan van een douchezitje. 

Op het toilet

Wanneer je minder mobiel bent, heeft dit vaak ook gevolgen wanneer je naar de wc moet. De zithoogte van je toilet is daarom erg belangrijk.

Je kan voor een verhoogd toilet kiezen, maar ook je bestaande, standaard, toilet tover je makkelijk om tot een voor jou comfortabel en veilig toilet. Daar heb je verschillende mogelijkheden voor:

Toiletverhogers

Een toiletverhoger is een dikke toiletbril die je op de pot van de bestaande wc plaatst. De verhoger is anatomisch voorgevormd en is meestal achteraan iets hoger dan vooraan (geïnclineerd).

Maar welk type verhoger is nu het beste voor jou? Dat hangt af van je fysieke beperkingen, persoonlijke voorkeur en omgevingsfactoren.

Verschillende soorten toiletverhogers:
  • Standaard toiletverhoger met deksel: dit model toiletverhoger is goedkoop en gemakkelijk te plaatsen. 
    Een deksel is esthetisch mooier, maar heeft ook een functioneel voordeel. Normaal wordt de oorspronkelijke toiletbril niet weggehaald, maar enkel omhoog geklapt. Als je lang op het toilet zit en/of met de rug naar achter leunt tegen de omhoog geklapte bril, dan kan dit na een tijdje pijnlijk worden. Als je toiletverhoger dan voorzien is van een deksel, dan kan je ertegen leunen zoals bij een niet-aangepast toilet.
  • Toiletverhoger met armsteunen (met deksel): deze toiletverhoger heeft als bijkomend voordeel t.o.v. de standaard toiletverhoger dat hij over (opklapbare) armsteunen beschikt. Als er tegen de muur geen armsteunen of wandbeugels  geplaatst kunnen worden, dan heb je steun aan de armsteunen van de toiletverhoger.
  • Toiletverhoger met zachte zitting: deze verhoger is lekker zacht. Dat is ideaal wanneer je bij moeilijke stoelgang lang op de wc blijft zitten of wanneer je erg mager bent. Er bestaan ook meeneemtassen om deze toiletverhoger bv. mee te nemen op vakantie.

Handgrepen, wandbeugels en toiletkaders

Handgrepen tegen de muur

Een handgreep tegen de muur geeft je de mogelijkheid om je vast te houden bij het zitten en je op te trekken bij het rechtstaan. Handgrepen bestaan in heel wat verschillende lengtes, vormen, uitvoeringen (pvc, metaal …). Bovendien kan je kiezen tussen vaste handgrepen of handgrepen met zuignappen.

Wandbeugels

Aan een wandbeugel kan je je over het algemeen gecontroleerder opduwen zodat je je kan rechttrekken aan een handgreep aan de muur. Wandbeugels kunnen net zoals handgrepen uit verschillende materialen gemaakt zijn. De vorm, hoeveel gewicht ze kunnen dragen en de manier waarop ze bevestigd worden kan ook verschillend zijn tussen de verschillende soorten.

Toiletkaders

Een ander hulpmiddel waaraan je je kan opduwen is een toiletkader. Dit in hoogte verstelbaar hulpmiddel geeft je langs twee kanten een armsteun waaraan je je kan opduwen (zoals de armsteunen van een stoel).

Je moet je gewicht wel goed verdelen over beide armen, anders kantelt het kader om.

Toiletstoel

Geraak je om welke reden dan ook niet meer tot aan je toilet? Of heb je bijvoorbeeld enkel een toilet in je badkamer en kan je niet lang genoeg ophouden? Dan is een toiletstoel een goede oplossing. Je kan hem in elke kamer neerzetten. Dankzij de armleuning heb je steun om je op te trekken.

“Een bad nemen lukt niet meer voor een 85-jarige dame. Uiteindelijk werd de beslissing genomen om het bad te laten vervangen door een douche. Zodra de douche geplaatst was, belde mevrouw ons op om te zeggen hoe veel veiliger het was geworden om zich nu te douchen. De hulp van een verpleegkundige aan huis kon zo ook worden uitgesteld. ”

Annelies, ergotherapeut bij Helan

“Ik kon geen bad meer nemen, dat werd te gevaarlijk. Na contact met de ergotherapeuten van Helan, kwamen ze op huisbezoek. We hebben samen een badplank uitgetest. Na een beetje oefenen was ik verkocht. Nu kan ik me terug zelfstandig wassen.”

Jef (86)

Meer getuigenissen

Annelies,
Jef

Een rolstoeltoegankelijke badkamer

Bij het inrichten van een rolstoeltoegankelijke badkamer houd je 
best volgende aandachtspunten in acht: 

  • De badkamerdeur is min. 90 cm breed, bij voorkeur zelfs 1 m. 
  • Laat de badkamerdeur naar buiten opengaan om voldoende ruimte in de badkamer te hebben. Nog beter is een schuifdeur.
  • Er mag niet meer dan 2 cm hoogteverschil zijn met het aangrenzende vertrek, met een afgeschuinde drempel of een drempelhulp.
  • De vloer moet antislip zijn.
  • Een vlakke douche naast het toilet kan als opstelruimte gebruikt worden. Belangrijk is om naast het toilet voldoende ruimte te voorzien om een transfer van en naar de rolstoel beter te kunnen uitvoeren.
  • De minimale oppervlakte die de Vlaamse Maatschappij voor Sociale Woningbouw (VMSW) voorziet voor een aangepaste badkamer met toilet is 215 cm x 215 cm.
  • Voor een manuele rolstoelgebruiker moet een draaicirkel van 150 cm voorzien zijn, voor een elektronische rolstoelgebruiker moet je 170 cm draaicirkel rekenen.

Hulpmiddelen voor je badkamer en toilet

Door onze ergotherapeuten geselecteerd

Toiletstoel

Meer info

Badplank

Meer info

Toiletverhoger

Meer info

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Thuisverpleging

Professionele hulp van verpleegkundigen voor medische verzorging bij je thuis, voor korte of lange tijd.

Personenalarm

Een extra veiligheid om zo lang mogelijk thuis te wonen, met de alarmcentrale op amper 1 druk op de knop van je verwijderd.

Woningaanpassing

Comfortabel wonen met een optimale levenskwaliteit, dankzij gratis advies op maat van onze ergotherapeuten.