Ziek

De analyse van ons volledige DNA… Zijn we daar wel klaar voor?

De techniek staat niet stil. Binnenkort wordt het mogelijk om ons volledige DNA in één keer te ‘lezen’. Maar wat met de gevoelige informatie die daarbij aan het licht komt? Hoe beveiligen we die gegevens? En wie deelt de resultaten mee aan de patiënt? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor een pilootproject.

Willen we wel alles weten?

Is mucoviscidose het gevolg van een genetische afwijking? Om dat te weten, onderzoekt de geneticus bepaalde genen in ons DNA. Maar wat als die geneticus ons volledige DNA kan bekijken en ook antwoorden krijgt op niet-gestelde vragen? Willen we bv. wel weten dat we risico lopen op een ernstige ziekte, waarvoor nog geen doeltreffende behandeling bestaat? Volgens het KCE is het beter om dergelijke informatie niet aan de patiënt mee te delen. Bovendien kennen wetenschappers nog niet de betekenis van al onze 20.000 genen en hun ontelbare varianten. 

Veel vragen, nog weinig antwoorden

Wie mag deze volledige DNA-analyses uitvoeren? Wie beheert en beschermt al die gevoelige informatie over onze genetische afwijkingen? Wie heeft de competenties om de patiënt de resultaten mee te delen en, indien nodig, psychologische steun te bieden? Er zijn nog veel vragen en weinig antwoorden. Het KCE vraagt dan ook om voorzichtig te werk te gaan en eerst een pilootproject op te starten. Zo kunnen al de betrokken actoren de problemen één voor één aanpakken en mogelijke oplossingen uittesten.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Preventieve onderzoeken terugbetaald

Helan voorziet 3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek, zoals een mammografie, spirometrietest, endoscopie, bloedonderzoek of uitstrijkje en de app Fibricheck.

Deel dit artikel

Verder lezen

17 januari

Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor

Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.

Leven met een chronische ziekte

Jij of iemand uit je dichte omgeving krijgt de diagnose van chronisch zieke. Vanaf dat moment is het zoeken naar een balans tussen leven met de ziekte en het leiden van een kwalitatief leven. Psychologen Maruschka en Cedric bij de Helan Luisterlijn legt uit hoe je omgaat met een leven als chronisch zieke.

eAttest vervangt papieren doktersbriefjes

Je krijgt een papieren attest van je huisarts, je kleeft er een kleefbriefje op en brengt het binnen bij je ziekenfonds. Zo gaat het al decennia, maar daar kwam een eind aan. Vanaf 1 januari 2018 zag het elektronisch attest (eAttest) het licht, een belangrijke evolutie die je leven een pak makkelijker maakt.

Deel jij je medische gegevens van je Elektronisch Medisch Dossier (EMD)?

Je herinnert het je misschien nog: vroeger bewaarde je huisarts je medische gegevens op papier. Sommigen deden dat op losse bladen, anderen in een steekkaartenbak. Tegenwoordig wordt je medisch dossier elektronisch bewaard. Er is het elektronisch medisch dossier (EMD), maar ook het globaal medisch dossier (GMD). Wat is het verschil tussen de 2? En wat zijn de voordelen voor jou?