Blog

Allergieën onder de loep

Daar heb je ze weer: de berkenpollen, de kat of, nog een pak kleiner (én venijniger), de huisstofmijten! Laten ze je snotteren en niezen? Bezorgen ze je een kriebelende keel, tranende ogen of een jeukende huid? Je bent lang niet de enige... Meer en meer Belgen krijgen het aan de stok met allergieën. We zetten graag enkele feiten op een rij en bezorgen je een paar bijzondere wist-je-datjes.

Wanneer kamp je met een allergie?

  • Als je immuunsysteem overdreven reageert na contact met een bepaalde stof die andere mensen wél kunnen verdragen.
     
  • Die stoffen noemen we ‘allergenen’. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de uitwerpselen van de huisstofmijt, pollen, huidschilfers van huisdieren of bepaalde voedingsmiddelen.
     
  • Zo’n allergische reactie treedt soms snel op na het contact met het allergeen, maar het kan evengoed wat langer duren.
     
  • Hoe fel de allergische reactie is? Dat hangt af van persoon tot persoon en van de hoeveelheid allergenen waaraan je bent blootgesteld.

Wist je dat er ook kruisallergieën bestaan?

Zo kan iemand die allergisch is voor berkenpollen vaak ook allergisch zijn voor appels. Of iemand die moet snotteren van latex, doet dit ook na het eten van een... banaan. Zoiets noemen we een kruisallergie. Hierbij kan het immuunsysteem moeilijk een onderscheid maken tussen beide allergenen, omdat ze zo op elkaar lijken.

Van hooikoorts tot voedingsallergie

Niezen, jeuk, hoesten, buikpijn, huiduitslag: een allergische reactie kan voor verschillende klachten zorgen. Maar welke soorten allergieën bestaan er allemaal? Een kort overzicht:

  • Hooikoorts (of pollenallergie): de meest voorkomende allergie in ons land, zowat 2 op de 10 Belgen lijden eraan. Hun afweersysteem reageert op stuifmeel van grassen, bomen en kruidachtigen.
     
  • Huisstofmijtallergie: de huisstofmijt is een spinachtig beestje dat zich voedt met menselijke en dierlijke huidschilfers. Het zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt die een allergische reactie uitlokken. Ongeveer 1 op de 10 Belgen kampt ermee.
     
  • Allergie voor huisdieren: bij deze allergie zijn de huidschilfers, het speeksel of de urine van huisdieren de boosdoeners. Een allergie voor honden en katten komt het vaakst voor.
     
  • Allergie voor insectengif: ongeveer 4% van de Belgen reageert hevig op het gif van wespen, bijen en hommels.
     
  • Voedingsallergie:  veel voorkomende allergenen zijn koemelk, pinda’s en noten, vis, schaal- en schelpdieren, soja, tarwe, eieren, … Komt slechts voor bij een fractie van de bevolking (ongeveer 3 à 4 %).
     
  • Contactallergie: jeukende huiduitslag na contact met stoffen als nikkel en chroom, chemische bestanddelen in cosmetica, huishoudproducten, parfum, shampoo, geneesmiddelen, latex, …

Wist je dat allergie niet hetzelfde is als intolerantie?

Intolerantie heeft immers niets te maken met een reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen. Zo zijn intoleranties voor gluten of lactose niet opspoorbaar met een allergietest. Bij een intolerantie zijn de klachten vaak erger, omdat deze aandoening bijvoorbeeld rechtstreeks de darmen aantast. 

Hoe een allergie opsporen?

Een vroegtijdige diagnose is essentieel om de allergie correct aan te pakken. Reageer je fel op een bepaalde stof? Ga dan zeker langs bij je arts. Die zal je onderzoeken en verschillende vragen stellen over je klachten, voedingsgewoonten en leefomstandigheden. Hou alvast in een schriftje de stoffen bij waarvan je denkt dat ze een reactie uitlokken.

Na je consultatie kunnen onder meer volgende tests verder uitsluitsel brengen:

  • Bloedtest: erg betrouwbare test, die toont of het bloed antistoffen bevat tegen bepaalde allergenen.
     
  • Huidpriktest: de arts brengt kleine druppeltjes allergeenextracten aan op je onderarm, waarin hij prikt met een naaldje. Na ongeveer een kwartier blijkt dan of je lichaam reageert met een kleine, rode zwelling.
     
  • Provocatietest: gespecialiseerde tests die enkel in het ziekenhuis uitgevoerd worden, vooral bij voedselallergieën en eventueel bij ademhalingsallergieën. Bij een provocatietest kan het allergeen in contact gebracht worden met je lippen of neus. Een orale provocatietest dient dan weer om te bepalen vanaf welke hoeveelheid allergeen een allergische reactie optreedt.

Al gehoord van de ‘hygiënehypothese’?

Het aantal mensen met een allergie blijft stijgen. Eén van de theorieën hierrond is de ‘hygiënehypothese’. Ons immuunsysteem zou zwakker zijn, omdat we te proper leven: poetsen met sterke ontsmettingsmiddelen, betere isolatie van onze huizen, te groot antibioticagebruik, ... Op die manier staan we niet meer bloot aan de goede bacteriën, die onze immuniteit van kleins af aan opbouwen. Daardoor zou ook het aantal kinderen met een allergie stijgen, wereldwijd liefst 1 op de 4.

Een andere mogelijke oorzaak voor de toename van het aantal mensen met een allergie is de klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde geven bomen, grassen en kruidachtigen meer en langer pollen af.

Daarnaast wijzigt de hogere concentratie aan CO2 de samenstelling van de pollen, waardoor ze meer eiwitten bevatten, en die veroorzaken de allergische reactie.

Wist je dat verandering van spijs doet niezen?

Omdat ons voedingspatroon verder uitbreidt en wijzigt, eten we vaker voedingsmiddelen zoals noten en kiwi’s. En dat zorgt dan weer voor een stijgend aantal voedselallergieën.

Terugbetaling van preventieve onderzoeken

Voorkomen is nog altijd veel beter dan genezen. Daarom zorgt Helan voor een terugbetaling van raadplegingen en/of onderzoeken die verband houden met de preventie of opsporing van allergieën, cardiovasculaire ziekten, kanker, osteoporose, luchtwegaandoeningen en diabetes. Doe je voordeel en maak er gebruik van!

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

13 december
Blog

App voor efficiëntere gezondheidszorg voor chronisch zieken

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.