Mantelzorgverlof

Als werknemer kan je je arbeidsprestaties tijdelijk onderbreken of verminderen, zodat je tijd krijgt om mantelzorg te verlenen aan een zorgbehoevende persoon.

Mantelzorgverlof

Wie kan mantelzorgverlof opnemen?

Werknemers en ambtenaren kunnen mantelzorgverlof opnemen. Dit kan voltijds of door een vermindering van de arbeidsprestaties met één vijfde of de helft. Zelfstandigen, werklozen en gepensioneerden kunnen geen mantelzorgverlof aanvragen.
 

Hoe vraag je mantelzorgverlof aan?

Dien bij je ziekenfonds een aanvraag in om erkend te worden als mantelzorger met sociaal recht. Het attest van het ziekenfonds blijft één jaar geldig.

 

Zodra we je erkenning hebben toegekend, vraag je minstens 7 dagen op voorhand het akkoord van je werkgever. Vraag je mantelzorgverlof schriftelijk aan, per brief of aangetekend schrijven, en voeg het bewijs van je erkenning als mantelzorger met het sociaal voordeel toe.
 

Mantelzorgverlof

Goed om te weten

Ontvang jij zelf een ziekte-of moederschapsuitkering van je ziekenfonds? Vraag dan vooraf ook toestemming aan de adviserende arts van je ziekenfonds voor vrijwilligerswerk.

Hoe lang kan je mantelzorgverlof opnemen?

  • Ofwel 3 maanden voltijds (opsplitsbaar in periodes van 1 maand)
  • Ofwel 6 maanden halftijds of 1/5e (opsplitsbaar in periodes van 2 maanden)
  • Een combinatie van vermindering en volledige onderbreking

Helan Zorgkas

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.