Hoeveel kost het om lid te worden van een ziekenfonds?

Om lid te zijn bij een ziekenfonds moet je maandelijks een bijdrage betalen. Lees hier hoeveel die bijdrage is en welke voordelen je ervoor in de plaats krijgt.

Wat is de wettelijke of verplichte ziekteverzekering?

Het RIZIV (het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) de beheerder van de wettelijke ziekteverzekering. Het ziekenfonds zorgt voor de uitbetaling ervan. Je bent verplicht om aangesloten te zijn bij een ziekenfonds, aangezien de wettelijke ziekteverzekering gebaseerd is op het systeem van sociale zekerheid.

Of je nu werkloos, werknemer, zelfstandige of nog student bent, iedereen heeft toegang tot betaalbare medische zorg. 

 

Wil je graag aansluiten bij Helan?

Geniet van de uitgebreide voordelen, terugbetalingen en diensten als lid van Helan Ziekenfonds. 

Bereken hier wat het jou kost

Wie moet de bijdrage betalen?

Iedereen die een ziekenfondsdossier op zijn/haar eigen naam heeft, is verplicht om de ziekenfondsbijdragen te betalen. Dit zijn personen die werken in loondienst, zelfstandig zijn, een pensioen krijgen, een ziekte-uitkering krijgen of werkloos zijn. 

Voor mensen die (nog) geen eigen ziekenfondsdossier hebben, worden er geen ziekenfondsbijdragen aangerekend. Dus kinderen die nog ten laste staan van hun ouders of inwonenden die niet werken hoeven geen ziekenfondsbijdragen te betalen.

Hoe betaal ik de bijdrage?

Je beslist zelf hoe je de bijdrage aan het ziekenfonds betaalt, via domiciliëring of overschrijving. Ook kan je de periodiciteit van de betaling zelf kiezen (per kwartaal of jaarlijks bijvoorbeeld). 

De manier waarop je de factuur van het ziekenfonds krijgt, kies je zelf. Dit kan op papier per post of online via je inbox op Mijn Helan.

Op welke diensten en terugbetalingen kan ik rekenen? 

Wanneer je bijdragen betaalt, ben je lid van een ziekenfonds. Je krijgt hiervoor heel wat zaken in ruil:

  • De terugbetaling van de verplichte ziekteverzekering
  • Een uitgebreid aanbod aan aanvullende voordelen zoals terugbetalingen voor de sportclub, wellness, preventie, kampen, optiek, en nog zoveel meer. 
  • Reken op advies van onze klantenadviseurs, zowel online als persoonlijk.
  • Maak gebruik van ons uitgebreid gamma aan extra diensten zoals huishoudhulp, kinderopvang, Helan Zorgwinkel, thuiszorg, en nog zoveel meer.

Ontdek hier de voordelen

Online aansluiten

Interesse om aan te sluiten?

Klant worden kan in 5 minuten. Aansluiten doe je bij ons eenvoudig online. Jij bezorgt ons je gegevens, en wij doen de rest. 

Online aansluiten