Wonen en werken in het buitenland

Lonkt een internationale professionele uitdaging? Ook als je aan het werk gaat in het buitenland blijft Helan je persoonlijke adviseur. Afhankelijk van het land waar je werkt en de omkadering, moet je enkele zaken in orde brengen om optimaal beschermd te blijven.

Werken in de EU of EER of Zwitserland

Je woont in België en je gaat werken voor een buitenlandse werkgever. Dan blijf je verzekerd via je Belgische ziekenfonds, én moet je je aansluiten bij een verzekeringsinstelling in je werkland. Je ziekenfondsdossier blijft dus lopen, met Helan als je persoonlijke adviseur.

Hierdoor heb je recht op de terugbetaling van geneeskundige verzorging in je werkland. Je vindt meer informatie reizen en werken in Europa op de site van de Europese Commissie.

Voor de buurlanden van België:

 • In Nederland sluit je aan bij een Nederlandse zorgverzekeraar naar keuze.*
 • In Frankrijk sluit je aan bij een CPAM (Caisse Primaire d'Assurance Maladie) in je woonplaats.
 • In Duitsland sluit je aan bij een Krankenkasse naar keuze.

* Breng je verzekering in orde binnen de 4 maanden na startdatum van je tewerkstelling in Nederland. Breng je dit pas later in orde, dan zal je verzekering pas starten op datum van aanmelding. Voor de periode dat je in Nederland werkt en niet verzekerd bent, kunnen wij jou ook niet verzekeren. Het is dus belangrijk dat je dit op tijd in orde brengt.

Je buitenlandse verzekeringsinstelling kan je het formulier S1 bezorgen. Vraag het daar aan.

Bezorg het document online via Mijn Helan. Kies voor 'Internationaal formulier'.

Meer weten over de voorschriften in je specifieke werkland? We helpen je graag verder.

Grensarbeid in België

Je werkt in België, en je woont officieel in de EU, de EER of Zwitserland. Dan moet je je bij een Belgisch ziekenfonds aansluiten, zodat je een S1- of S072 formulier krijgt voor de verzekeringsinstelling van je woonland. Elk ziekenfonds regelt de terugbetaling van de zorgen op eigen grondgebied.
 

Helan kan je het formulier S1 of S072 bezorgen. 

Nederland

Helan stuurt het formulier S072 rechtstreeks door naar het Centraal Ziekenfonds (CZ). Hierna dien je jezelf en je personen ten laste online te registreren voor de gratis verdragspolis. CZ betaalt dan jouw Nederlandse zorgen terug aan hun voorwaarden en tarieven.

Frankrijk

Bezorg het formulier S1 aan het CPAM van je woonplaats. Het CPAM laat weten welke gezinsleden je ook moet meeverzekeren in België en staat in voor de terugbetaling van zorgen in Frankrijk.

Duitsland

Bezorg het formulier S1 aan je Krankenkasse. De Krankenkasse laat weten welke gezinsleden je ook moet meeverzekeren in België en staat in voor de terugbetaling van zorgen in Duitsland.

Je vindt meer informatie over reizen en werken in Europa op de site van de Europese Commissie.

Statuut van gedetacheerde

Ga je voor een Belgische werkgever maximum 2 jaar in het buitenland werken, dan krijg je het statuut van gedetacheerde.

Bezorg het document online via Mijn Helan. Kies voor 'Internationaal formulier'.

Bezorg ons een kopie van je formulier A1.

ziekenhuisopname

Gepensioneerd in het buitenland?

In het buitenland vertoeven tijdens je pensioen, daar dromen velen van. Ben je gepensioneerd en verhuis je, over de grens? Dan kan je soms aangesloten blijven bij Helan. Krijg je je pensioen in je nieuwe woonland? Dan sluiten we je Helan-dossier af. We helpen je graag voor een vlotte overgang.

Praktische vragen en antwoorden

Bezorg ons het formulier Model 8. Dit ontvang je van de gemeente wanneer je je uitschrijft uit je woonplaats. Was je zelfstandig, bezorg ons dan ook een attest van stopzetting van je sociaal verzekeringsfonds.

Je blijft aangesloten bij Helan zolang je in België werkt, of een uitkering of een pensioen ontvangt. Is dit niet het geval, dan sluiten we jouw dossier af en moet je je verzekeren in het buitenland.

Denk eraan om de Belgische Pensioendienst in te lichten over jouw verhuis.

Je verhuist naar een land in de EER of Zwitserland

 • Je ontvangt een pensioen in België en ook in je nieuwe woonland.
  Wij sluiten jouw ziekenfondsdossier bij ons af. Je moet je aansluiten bij een verzekeringsinstelling in je nieuwe woonland.
 • Je ontvangt enkel een Belgisch pensioen.
  Wij bezorgen jou een formulier S1. Geef dit af aan de verzekeringsinstelling in je nieuwe woonland. Die zorgt voor de terugbetaling van je zorgen in je woonland, volgens de lokale tarieven en wetgeving.
 • Je ontvangt meerdere pensioenen, maar niet van je woonland.
  De RSZ bepaalt in welk land je je moet verzekeren.

Wanneer je op bezoek komt naar België, ben je in België tijdelijk verzekerd met de EZVK van je buitenlandse verzekeringsinstelling.

Lees meer over de sociale zekerheid in de verschillende Europese landen.

Doe binnen de wettelijke termijn aangifte van je arbeidsongeschiktheid in België. Vraag hiervoor een attest aan je behandelende arts uit je woonland. Bezorg dit attest tijdig aan Helan.

Opgelet!
Woon je in Nederland? Meld je arbeidsongeschiktheid dan meteen bij het UWV in Nederland via T. 0900 92 94 of +31 888 982 001.

Frankrijk en Duitsland
Laat je behandelende arts een getuigschrift voor arbeidsongeschiktheid invullen. Bezorg dit getuigschrift aan de verzekeringsinstelling in je werkland. Hou rekening met de aangiftetermijn die geldt in je werkland.

Nederland
Licht je werkgever in. Je werkgever vertelt jou welke regels er gelden bij ziekte.

Wanneer je als ouder gaat werken in het buitenland, kan je het recht op het groeipakket behouden. De kinderen moeten hiervoor wel gedomicilieerd blijven in België. 

Neem voor deze specifieke situatie contact op met één van de vijf erkende uitbetalers van het groeipakket. Parentia en MyFamily helpen je graag op weg!

Klant worden

Word jij graag helemaal Helan? Aansluiten bij Helan Ziekenfonds en extra verzekeringen is makkelijk. Sluit makkelijk online aan, of vraag advies op maat van jouw situatie.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Een brede kijk op jouw welzijn

Blog

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is een ervaring om naar uit te kijken, maar voordat je vertrekt zijn er ook een aantal praktische zaken die je moet regelen. Wat doe je bijvoorbeeld met je ziekteverzekering? Moet je een ziekteverzekering afsluiten in het land waar je studeert of ben je tijdens je studie in het buitenland ook verzekerd met je Belgische verzekering?

Blog

Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?

Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Dat komt omdat we voor kosten in het buitenland een officiële procedure moeten volgen, en afhankelijk zijn van info uit je land van bestemming.