Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Lonkt een internationale professionele uitdaging? Ook als je aan het werk gaat in het buitenland blijft Helan je persoonlijke adviseur. Afhankelijk van het land waar je werkt en de omkadering, moet je enkele zaken in orde brengen om optimaal beschermd te blijven.
Je woont in België en je gaat werken voor een buitenlandse werkgever. Dan blijf je verzekerd via je Belgische ziekenfonds, én moet je je aansluiten bij een verzekeringsinstelling in je werkland. Je ziekenfondsdossier blijft dus lopen, met Helan als je persoonlijke adviseur.
Hierdoor heb je recht op de terugbetaling van geneeskundige verzorging in je werkland. Je vindt meer informatie reizen en werken in Europa op de site van de Europese Commissie.
Voor de buurlanden van België:
* Breng je verzekering in orde binnen de 4 maanden na startdatum van je tewerkstelling in Nederland. Breng je dit pas later in orde, dan zal je verzekering pas starten op datum van aanmelding. Voor de periode dat je in Nederland werkt en niet verzekerd bent, kunnen wij jou ook niet verzekeren. Het is dus belangrijk dat je dit op tijd in orde brengt.
Je buitenlandse verzekeringsinstelling kan je het formulier S1 bezorgen. Vraag het daar aan.
Bezorg het document online via Mijn Helan. Kies voor 'Internationaal formulier'.
Meer weten over de voorschriften in je specifieke werkland? We helpen je graag verder.
Je werkt in België, en je woont officieel in de EU, de EER of Zwitserland. Dan moet je je bij een Belgisch ziekenfonds aansluiten, zodat je een S1- of S072 formulier krijgt voor de verzekeringsinstelling van je woonland. Elk ziekenfonds regelt de terugbetaling van de zorgen op eigen grondgebied.
Dat kan makkelijk digitaal.
Helan kan je het formulier S1 of S072 bezorgen.
Nederland
Helan stuurt het formulier S072 rechtstreeks door naar het Centraal Ziekenfonds (CZ). Hierna dien je jezelf en je personen ten laste online te registreren voor de gratis verdragspolis. CZ betaalt dan jouw Nederlandse zorgen terug aan hun voorwaarden en tarieven.
Frankrijk
Bezorg het formulier S1 aan het CPAM van je woonplaats. Het CPAM laat weten welke gezinsleden je ook moet meeverzekeren in België en staat in voor de terugbetaling van zorgen in Frankrijk.
Duitsland
Bezorg het formulier S1 aan je Krankenkasse. De Krankenkasse laat weten welke gezinsleden je ook moet meeverzekeren in België en staat in voor de terugbetaling van zorgen in Duitsland.
Je vindt meer informatie over reizen en werken in Europa op de site van de Europese Commissie.
Ga je voor een Belgische werkgever maximum 2 jaar in het buitenland werken, dan krijg je het statuut van gedetacheerde.
Bezorg het document online via Mijn Helan. Kies voor 'Internationaal formulier'.
Bezorg ons een kopie van je formulier A1.
In het buitenland vertoeven tijdens je pensioen, daar dromen velen van. Ben je gepensioneerd en verhuis je, over de grens? Dan kan je soms aangesloten blijven bij Helan. Krijg je je pensioen in je nieuwe woonland? Dan sluiten we je Helan-dossier af. We helpen je graag voor een vlotte overgang.
Bezorg ons het formulier Model 8. Dit ontvang je van de gemeente wanneer je je uitschrijft uit je woonplaats. Was je zelfstandig, bezorg ons dan ook een attest van stopzetting van je sociaal verzekeringsfonds.
Je blijft aangesloten bij Helan zolang je in België werkt, of een uitkering of een pensioen ontvangt. Is dit niet het geval, dan sluiten we jouw dossier af en moet je je verzekeren in het buitenland.
Denk eraan om de Belgische Pensioendienst in te lichten over jouw verhuis.
Je verhuist naar een land in de EER of Zwitserland
Wanneer je op bezoek komt naar België, ben je in België tijdelijk verzekerd met de EZVK van je buitenlandse verzekeringsinstelling.
Lees meer over de sociale zekerheid in de verschillende Europese landen.
Doe binnen de wettelijke termijn aangifte van je arbeidsongeschiktheid in België. Vraag hiervoor een attest aan je behandelende arts uit je woonland. Bezorg dit attest tijdig aan Helan.
Opgelet!
Woon je in Nederland? Meld je arbeidsongeschiktheid dan meteen bij het UWV in Nederland via T. 0900 92 94 of +31 888 982 001.
Frankrijk en Duitsland
Laat je behandelende arts een getuigschrift voor arbeidsongeschiktheid invullen. Bezorg dit getuigschrift aan de verzekeringsinstelling in je werkland. Hou rekening met de aangiftetermijn die geldt in je werkland.
Nederland
Licht je werkgever in. Je werkgever vertelt jou welke regels er gelden bij ziekte.
Wanneer je als ouder gaat werken in het buitenland, kan je het recht op het groeipakket behouden. De kinderen moeten hiervoor wel gedomicilieerd blijven in België.
Neem voor deze specifieke situatie contact op met één van de vijf erkende uitbetalers van het groeipakket. Parentia en MyFamily helpen je graag op weg!
Studeren in het buitenland is een ervaring om naar uit te kijken, maar voordat je vertrekt zijn er ook een aantal praktische zaken die je moet regelen. Wat doe je bijvoorbeeld met je ziekteverzekering? Moet je een ziekteverzekering afsluiten in het land waar je studeert of ben je tijdens je studie in het buitenland ook verzekerd met je Belgische verzekering?
Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Dat komt omdat we voor kosten in het buitenland een officiële procedure moeten volgen, en afhankelijk zijn van info uit je land van bestemming.