Je ziekenhuisfactuur ontcijferd

Kamersupplementen, erelonen, forfaitaire kosten, … Zie je door de bomen het bos niet? Geen nood, we leggen het je graag eenvoudig uit. Zodat je precies weet wat je betaalt en waaraan je je mag verwachten.

Globaal en gedetailleerd overzicht

Voor een snel overzicht van het kostenplaatje geeft de eerste pagina van je ziekenhuisfactuur een globaal overzicht van de kosten. Er staat vermeld hoeveel je zelf moet betalen, hoeveel de wettelijke ziekteverzekering compenseert en voor welk bedrag je hospitalisatieverzekering eventueel tussenkomt.

Daarna vind je een gedetailleerde uitsplitsing, in verschillende categorieën. We gaan er even dieper op in.
 

Hulp nodig om je factuur te ontleden? Je Helan-adviseur staat voor je klaar.

Neem contact op

Ontdek de 8 rubrieken

Op je factuur staan maximaal 8 rubrieken of categorieën vermeld. Een helder overzicht:

Kosten voor je kamer, de maaltijden en de verpleging. Onder deze pijler vind je ook de kamersupplementen voor een eenpersoonskamer.

Het ziekenhuis mag bij elke opname 4 vaste forfaitaire bedragen aanrekenen, voor geneesmiddelen en medische beeldvorming, bijvoorbeeld. Ook als je zelf geen gebruik hebt gemaakt van die diensten.

Kosten voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen vanuit de apotheek van het ziekenhuis. Eventuele implantaten voor een esthetische ingreep staan hier ook bij.

Als je in een eenpersoonskamer verblijft, mogen artsen en andere zorgverleners een supplement aanrekenen. Die bedragen noemen we erelonen of honoraria.

Kosten voor onder meer gipsmaterialen, ontsmette baden of bloedproducten.

De kostprijs voor dringend en niet-dringend medisch vervoer door het ziekenhuis. Ben je bij een ongeval bijvoorbeeld door de brandweer geholpen, dan worden die kosten niet via het ziekenhuis gefactureerd.

Allerlei niet-medische kosten, zoals het gebruik van de telefoon, tv of dranken op de kamer. Hiervan krijg je vooraf een tarievenlijst.

Op esthetische (plastische) ingrepen, zoals een borstvergroting, moet je 21 % btw betalen.

hospitaliatieverzekering Hospitalia

Goed om te weten

Sommige kosten zijn onvermijdelijk. Toch heb je zelf een impact op de uiteindelijke kosten van je hospitalisatie. Weet bijvoorbeeld dat je op een éénpersoonskamer ereloon- en kamersupplementen betaalt. Een hospitalisatieverzekering neemt je deze kosten in bepaalde gevallen uit handen.

hospitalisatieverzekering Hospitalia

Helemaal gerust met Hospitalia

Lig niet wakker van hoge ziekenhuisfacturen. Onze hospitalisatieverzekeringen zorgen dat je goed beschermd bent. Kies de verzekering die bij je past uit onze 3 formules.

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiële steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Woningaanpassing

Comfortabel wonen met een optimale levenskwaliteit, dankzij gratis advies op maat van onze ergotherapeuten.

Een brede kijk op jouw welzijn

Blog

De 8 categorieën van een ziekenhuisfactuur

Ben je weer thuis na een opname in het ziekenhuis? Dan ontvang je een aantal weken later je ziekenhuisfactuur in de brievenbus. Deze geeft alle kosten weer, opgedeeld in verschillende rubrieken. Is die onduidelijk? Wij lichten de categorieën even voor je uit.

Blog

De kosten van een verblijf in het ziekenhuis

Soms is het onvermijdelijk: je moet (on)verwacht worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar wat zijn nu precies de kosten van een verblijf in het ziekenhuis? En nog belangrijker, hoe diep moet je in je eigen buidel tasten?