Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Mentale pijn is niet zichtbaar, maar daarom geen minder reëel probleem. In een bevraging uit 2018 van het Belgisch instituut voor Gezondheid Sciensano geeft 1 op 3 Belgen aan zich psychisch niet goed te voelen1. 20 procent van de deelnemers benoemt die gevoelens als 'depressief'. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 1 op de 10 Belgen effectief aan een psychische stoornis lijdt, zoals een angststoornis of een depressie.
Dat het onzichtbare van de mentale pijn onbegrip in de hand werkt, merkt dr. Ellen Sleuwaegen, klinisch psycholoog, elke dag in de praktijk: "Er is steeds meer aandacht voor mentale problemen. Maar het blijft toch altijd een onzichtbaar probleem. Je kan je angst of depressie niet tonen zoals je een gebroken been toont. En woorden schieten vaak tekort."
Vandaar ons initiatief om mentale pijn effectief zichtbaar te maken. Via artificiële intelligentie, of A.I. Concreet vroegen we 3 mensen om hun mentale pijn onder woorden te brengen bij onze psychologe. Zinnen uit dat gesprek werden aan een computer voorgelegd en via een professionele A.I.-tool in een beeld omgezet. De resultaten waren stuk voor stuk beklijvend.
Dat Lotte, Sarah en Wouter hun verhaal wilden delen, is moedig. En het verschil dat ze hiermee maken, is reëel. Dat vindt ook dr. Ellen Sleuwaegen, klinisch psycholoog: "Je pijn kunnen tonen aan je omgeving geeft hen meer inzicht in jouw situatie. Het kan het wederzijdse begrip alleen maar groter maken. Dit is geen therapie, maar vooral een middel om de pijn tastbaar en bespreekbaar te maken."
De Onafhankelijke Ziekenfondsen, waar Helan deel van uitmaakt, pleiten ervoor om de geestelijke gezondheidssector op hetzelfde niveau te zetten als de somatische, of fysieke. Zowel qua perceptie als op vlak van beleid. Er is meer begrip nodig voor mentale gezondheidsproblemen, en een bredere toegang tot mentale gezondheidszorg.
Maar 6 procent van het federale gezondheidszorgbudget ging in 2020 naar geestelijke gezondheidszorg2. Amper 2 procent ging naar preventie3. Sinds de pandemie zijn er al bijkomende inspanningen geleverd. Maar het is noodzakelijk om te blijven investeren in de geestelijke gezondheid.
Er zijn meer middelen nodig voor initiatieven die inzetten op preventie, vroegdetectie en tijdige behandeling. Die zijn namelijk cruciaal om ernstige mentale gezondheidsproblemen te voorkomen. Niet alleen primaire preventie is van belang, maar ook secundaire en tertiaire preventie om herval en/of verslechtering te voorkomen.
Het is ook de moeite om te investeren in mentale gezondheidsgeletterdheid en -kennis, en om mentale weerbaarheid te stimuleren. Meer kennis over mentale gezondheidsproblemen kan helpen om stigmatisering tegen te gaan. Vooral bij jongeren is dat van groot belang, omdat blijkt dat zij vaak geen hulp zoeken omwille van het stigma op mentale gezondheidsproblemen. Scholen kunnen hier een belangrijke rol spelen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen publiceerden in het verleden al verschillende aanbevelingen voor de mentale gezondheid van jongeren4.
Er zijn lange wachtlijsten in de mentale gezondheidszorg, waardoor velen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Meer inspanningen voor promotie en uitbreiding van psychologische hulp door erkende zorgverleners is een must. Die investering zal lonen, want onderzoek wijst uit dat investeringen in psychotherapie mogelijk tot een verlaging in het aantal voorschriften van psychofarmaca kunnen leiden. Psychotherapie kan ook helpen bij het voorkomen van herval.
De verdere opleiding van het zorgpersoneel is ook een prioriteit. Ook loont het om bepaalde zorgprocessen te digitaliseren, waardoor zorgverleners zich minder met administratieve taken moeten bezig houden en voluit kunnen focussen op de zorg zelf.
België kent hoge cijfers inzake zelfdoding5. Crisissituaties vereisen crisisopvanging. Daarom zijn er voldoende bedden, mobiele teams en crisis units nodig. Die investeringen zijn nodig op zowel federaal als regionaal niveau, waarbij een betere samenwerking tussen beide beleidsniveaus cruciaal is.
Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? We maakten voor jou een overzicht van de mogelijke hulplijnen.
En daarom besteden we bij Helan al langer dan vandaag extra aandacht aan psychische gezondheid, zowel preventief als curatief.
Helan verzorgt de terugbetaling voor psychotherapie via de wettelijke ziekteverzekering.
1 Geestelijke gezondheidsenquête 2018, Sciensano.
2 Resolutie voor laagdrempelige en toegankelijke geestelijke gezondheidszorg in (post-)coronatijden, Kamer, 2020.
3 België: Landenprofiel Gezondheid 2021.
4 Heel wat jongeren durven geen hulp te vragen bij psychische problemen, 2021.
5 5,8 per 100 000 inwoners - Resolutie voor laagdrempelige en toegankelijke geestelijke gezondheidszorg in (post-)coronatijden, Kamer, 2020.