Opleiding volgen tijdens je arbeidsongeschiktheid

Kan je door je ziekte of lichamelijk letsel je huidig beroep niet meer uitoefenen? Denk je erover na om je te herscholen tijdens je arbeidsongeschiktheid? Ontdek wat je kan doen. 

Wat is herscholing?

Tijdens je arbeidsongeschiktheid of invaliditeit is het mogelijk om een opleiding te volgen. Op die manier kan je een ander beroep leren. Want soms kan je door je ziekte of letsel je huidig beroep niet meer uitoefenen. Zo'n opleiding kan meerdere jaren duren. 

Helan Ziekenfonds blijft tijdens je opleiding je uitkering betalen. Zodra je opleiding afgerond is, moet je actief op zoek naar nieuw werk. Dit valt onder begeleiding van onze terug-naar-werkcoördinator

Volg je dossier op

Via Mijn Helan volg je de betalingen van je uitkering op.

Hoe je opleiding aanvragen?

Wil je een opleiding volgen? Dien eerst een aanvraag in bij de terug-naar-werkcoördinator van Helan Ziekenfonds. 

Vraag een contactmoment aan met een terug-naar-werkcoƶrdinator
  • Dat kan eenvoudig digitaal via dit contactformulier.
  • Of bel T. 02 422 44 92 en laat je naam en telefoonnummer achter op de voicemail. Een terug-naar-werkcoördinator belt jou dan terug.

De terug-naar-werkcoördinator stelt samen met jou een plan op.

De terug-naar-werkcoördinator bespreekt het plan dat jullie opgesteld hebben met de adviserende arts van Helan Ziekenfonds. Nadien wordt er een aanvraag voor herscholing ingediend bij het RIZIV.

terug-naar-werk-traject

Wat is een terug-naar-werktraject?

Een terug-naar-werktraject is een vrijwillig traject waarbij Helan je begeleidt naar je terugkeer op de arbeidsmarkt. De ondersteuning wordt gegeven door een terug-naar-werkcoördinator. De coach begeleidt je op verschillende vlakken. Dat kan zijn: het bijsturen van je werk, het volgen van een opleiding of het zoeken van ander werk.

Meer over het traject

((praktische vragen en antwoorden))

Je uitkeringsdossier opvolgen via Mijn Helan

Wil je weten of alles in orde is voor de uitbetaling van je ziekte-uitkering? Bekijk het in Mijn Helan. Volg daar de status van je dossier en zie meteen of er een uitkering werd gestort. 

Opvolgen via Mijn Helan