Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Wie aan de zomer denkt, denkt aan vakantie. Op vakantie neem je natuurlijk het best een EHBO-kit mee. Maar weet jij wat te doen als je door een kwal of teek wordt gebeten? En wat doe je nu echt het best bij een zonneslag? Deze EHBO-tips zorgen dat je voorbereid bent om eerste hulp toe te dienen.
Het is belangrijk dat je bij warm weer voldoende water drinkt. Hoeveel water je dagelijks moet drinken, lees je hier. En bescherm je huid met een goede zonnecrème. De keuze van een zonneproduct is erg belangrijk.
Als je merkt dat je duizelig wordt, hoofdpijn krijgt, misselijk bent en een rode huid hebt, dan is de kans groot dat je een zonneslag hebt.
Blijf niet te lang in de zon zitten.
Draag een pet (een wit petje kaatst de zon nog meer af) of een hoed.
Drink voldoende water.
Doe geen zware inspanningen op warme dagen.
Een kwallenbeet kan pijnlijk zijn. Een juiste reactie helpt de pijn te verzachten.
Spoel de wonde eerst uit met zeewater. Geen kraantjeswater, want dat zet het gif net in werking.
Ga naar een strandhulppost.
Leg het lichaamsdeel met de beet in warm water (maximum 45 graden) voor 20 à 30 minuten. Warmte inactiveert het gif en vermindert de pijn.
Teken verstoppen zich op in bossen, graslanden, struiken en duinen, … Ze hebben bloed nodig om zich voort te planten. Een teek hecht zich vast aan de huid van zijn slachtoffer en zuigt meerdere uren tot dagen bloed.
Een tekenbeet herken je doordat het beestje zich nog aan je huid vastklampt. Het kan natuurlijk ook zijn dat de teek al gebeten heeft en zich heeft losgelaten. Na een tekenbeet krijg je een rood, jeukend bultje op je huid, net zoals bij een muggenbeet.
Doe een lange broek aan als je gaat wandelen en controleer nadien of er geen teek op je lichaam zit. Kijk vooral in de nek, oksels, knieholten, lies, op het hoofd of op de enkels.
Gebruik geen alcohol of andere producten om de teek te verdoven. Knijp niet op het lichaam van de teek.
Verwijder een teek zo snel mogelijk met een tekentang. Je kunt kiezen uit een grijptangetje of een koevoetmodel. Het koevoetmodel geeft de beste resultaten.
Als je een grijptangetje gebruikt, trek de teek recht uit de huid. Met een koevoetmodel maak je een draaiende beweging om de teek te verwijderen.
Reinig de wonde uitgebreid met water en ontsmet ze.
Noteer de datum en de plaats van de beet.
Ga naar de dokter als je de weken na de tekenbeet een abnormale huidverandering opmerkt, of als je koorts en gewrichtspijn krijgt.
Zwemmen in de zee is leuk, maar vraagt altijd extra aandacht. Ga altijd zwemmen waar er redders zijn.
Merk je dat een zwemmer in nood is? Onderneem zelf geen reddingsactie, maar verwittig de redders. Zijn die er niet? Alarmeer onmiddellijk de hulpdiensten via het telefoonnummer 112.
Ontferm je over het slachtoffer als je erin slaagt hem uit het water te halen. Doe dat enkel als je het veilig kan doen!
Ademt de drenkeling? Leg hem op zijn zij. Zo kan hij of zij braken als het nodig is.
Ademt de drenkeling niet? Dan moet je hem reanimeren. Weet je niet hoe dat moet? De operator van de hulpcentrale 112 zal je telefonisch assisteren.
Trek de natte kleren van de drenkeling uit. Droog hem af en dek hem warm toe.
Scherm het slachtoffer zo goed mogelijk af van koude en wind.
Wrijf het slachtoffer niet warm. Laat hem zo weinig mogelijk bewegen.
Bij baby’s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Op zoek naar gerichte EHBO-tips bij koortsstuipen, vergiftiging of andere insectenbeten? En hoe verzorg je een wondje bij kinderen? Ontdek alle tips!
Heb je nog bijkomende vragen over wat je moet regelen voor een zorgeloze vakantie? In ons e-book kom je er alles over te weten.
Lees er alles over in ons handig e-book
Deel dit artikel
Verder lezen
Als baby’s en peuters op verkenning gaan, ontsnappen ze al eens aan je aandacht, soms met builen of wonden tot gevolg. Hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wanneer zoek je hulp?
Zorgeloos op vakantie vertrekken, dat is ook … aan je reisapotheek denken. Maar wat moet je nu zeker meenemen op vakantie? We zetten de onmisbare ingrediënten van zo’n reisapotheek op een rijtje. Ontdek hier onze reisapotheek checklist!
De meeste brandwonden worden opgelopen door kinderen terwijl ze gewoon thuis zijn. Niet alleen in de keuken loopt je kroost gevaar, maar ook in minder voor de hand liggende ruimtes zoals de badkamer. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen de omgeving van je kind al veel veiliger maken. Hieronder geven we tips om brandwonden te voorkomen voor de verschillende ruimtes in huis en leggen we uit hoe je brandwonden verzorgt.
Tussen vier en de zes maanden is het moment om te starten met vaste voeding voor je kindje. Hoe weet je of je kind er klaar voor is? Wat heb je nodig en hoe start je? Tips voor een succesvolle voeding.