Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Als baby’s en peuters op verkenning gaan, ontsnappen ze al eens aan je aandacht, soms met builen of wonden tot gevolg. Hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wanneer zoek je hulp?
Bij lichte wonden volg je best het volgende stappenplan:
Bij zwaardere wonden en hevig bloedende wonden volg je best deze bijkomende tips:
Raadpleeg zeker je behandelende arts bij sterk bevuilde wonden, grote of diepe wonden, hevige bloedingen, besmette wonden, …
Verschijnt er een pijnlijke zwelling na een val van het kind? Kan het kind moeilijk bewegen? Dan gaat het wellicht om een verstuiking, ontwrichting of een botbreuk. In dat geval voer je best de volgende stappen uit:
Belangrijk: wordt de pijn erger en vermoed je een ernstige verstuiking of breuk? Raadpleeg dan zeker je behandelende arts!
Kan het kind nog praten, hoesten of ademhalen? Dan gaat het om een lichte verslikking. Moedig het kind aan om te blijven hoesten en controleer of het weer een normale ademhaling krijgt.
Belangrijk: verliest het kind het bewustzijn? Leg het dan voorzichtig neer op de zij en verwittig onmiddellijk de hulpdiensten (112) voor je met de reanimatie begint. Nog geen cursus reanimatie of EHBO voor kinderen gevolgd? Neem dan een kijkje op de site van Kind en Gezin.
Doe de volgende zaken bij brandwonden.
Belangrijk: gaat het om een ernstige brandwonde? Bel dan onmiddellijk de hulpdiensten (112)! Met kleine brandwonden ga je beter naar je behandelende arts. Vergeet niet dat voor baby’s en peuters alle brandwonden gevaarlijk kunnen zijn.
Van EHBO-kit tot tekentang: als Helan-klant koop je ze altijd met 10% korting bij Helan Zorgwinkel.
Verder lezen
Proficiat met de komst van je kindje! Je hebt recht op adoptieverlof. Helan helpt je om je kind te verwelkomen met een adoptiepremie en andere voordelen en terugbetalingen.
De meeste brandwonden worden opgelopen door kinderen terwijl ze gewoon thuis zijn. Niet alleen in de keuken loopt je kroost gevaar, maar ook in minder voor de hand liggende ruimtes zoals de badkamer. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen de omgeving van je kind al veel veiliger maken. Hieronder geven we tips om brandwonden te voorkomen voor de verschillende ruimtes in huis en leggen we uit hoe je brandwonden verzorgt.
Met jouw oude baby- en kinderspullen kan je iemand anders gelukkig maken. Breng je spullen daarom naar een goed doel. Moeders voor Moeders bijvoorbeeld.
Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Het is een besmettelijk virus, dat een infectie van maag en darm veroorzaakt, en koorts, diarree en braken geeft. Ook problemen met de vertering, en uitdroging komen voor.