Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Hoeveel suiker mogen kinderen eten? Hoe leer je ze evenwichtig eten, gezond ontbijten en kiezen voor de juiste snacks? En wanneer kan een beetje snoep of zoetigheid?
De meeste kinderen zijn gek op snoep en koek. In België halen kinderen in de leeftijdsgroep twee tot negen jaar bijna 28% van hun dagelijkse energie-inname uit suikers (zowel suikers die van nature aanwezig zijn in fruit en zuivelproducten, als suikers toegevoegd aan andere voedingsmiddelen). Dat is veel te veel! Het is dan ook van belang om kinderen al op jonge leeftijd te leren hoe ze hun suikerinname kunnen beperken.
Bij kinderen (zelfs bij kinderen in de groei) kunnen suikers cariës veroorzaken, vooral als het kind zijn tanden niet goed poetst. Bovendien bevat suiker heel veel calorieën. In grote hoeveelheden kunnen suikers zorgen voor overgewicht, en andere aandoeningen op volwassen leeftijd.
In ons land is er bij kinderen een suikerpiek in het weekend: kinderen eten meer zoet van vrijdag tot zondag. Een beetje extra opletten in het weekend helpt dus al om het suikergebruik van je kind binnen de perken te houden. Zo leer je je kind gezonde eetgewoontes aan en help je overgewicht te voorkomen.
Laat je kinderen van jongs af aan wennen aan weinig suiker. In plaats van zuiveldesserts, gebak, ijs en ontbijtgranen met veel suiker, kies je beter voor fruit en zuivelproducten zonder toevoegingen: daarin zitten natuurlijke, onschuldige suikers. Door kinderen al op jonge leeftijd veel verschillende soorten voedsel aan te bieden, leer je ze dat lekker eten niet per se vet of zoet hoeft te zijn.
Het ontbijt is meestal de zoetste hoofdmaaltijd van de dag. Een paar tips om de suikerinname te beperken:
Let op voor verpakkingen met een grote hoeveelheid snoep, chocoladerepen, koekjes, gebak enz. Wat je koopt, eet je immers ook op! Lees ook goed het etiket. Sommige voedingsclaims ( zoals rijk/arm aan ...) kunnen verbloemen dat het product heel wat suikers of vetten bevat.
Melk- of sojadranken met een smaakje (aardbei, chocolade ...) bevatten veel meer suiker dan gewone melk of sojadrank. Juist door de zoete smaak hebben ze zo'n grote aantrekkingskracht op kinderen. Je kunt deze dranken zo nu en dan aanbieden, maar wissel af.
Suikerhoudende dranken (frisdranken en fruitsappen) kun je beter niet te vaak geven. Ze bevatten veel suikers en calorieën, en in tegenstelling tot water lessen ze de dorst niet. Neem de volgende goede gewoonten in acht:
Even geen inspiratie voor gezonde snacks? Ontdek enkele lekkere en gezonde vieruurtjes.
Iedereen houdt van lekker eten. Maar hoe eet je nu evenwichtig en gezond?
Verder lezen
Iedereen drinkt wel af en toe eens graag een glas frisdrank. Ook kinderen zijn verzot op mierzoete frisdranken. Maar deze goedjes zijn vloeibare suikerbommen. Hoe schadelijk is frisdrank eigenlijk? En zijn er dan gezonde alternatieven voor? Dat ontdek je in deze blog.
Weet je welk suikertype je zelf bent? Doe de Suikertest, en volg het stappenplan op maat van jouw suikertype. Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.
Tijdens de puberteit willen jongeren meer en meer zelf beslissen: wat ze doen tijdens hun vrije tijd, waaraan ze hun zakgeld spenderen en ook wat ze willen eten. De druk van vrienden is hierbij groot.
Fruit bevat waardevolle pakketjes vol koolhydraten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels, vocht en antioxidanten. Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Maar lang niet iedereen is er gek op. Ook kinderen halen af en toe de neus op voor dat stuk appel of banaan. Hoe leren we hen meer fruit eten?