Gezin

Koppeltherapie als steun in transities

Tijdens transities staan koppels voor een aantal keuzes en beslissingen omtrent hun leven samen. Zo leren beginnende daters en prille koppels elkaar misschien net beter kennen en vragen zich af of er een langere toekomst voor hen mogelijk is. Andere koppels denken misschien net na over samenwonen of uit elkaar gaan of misschien een wereldreis, een huis kopen, in relatietherapie gaan, een job in het buitenland, kinderen of trouwen, enz. Veel van die keuzes werden in de koelkast gestopt. Hoe haal je deze weer boven?

Vanwaar dit pauze effect? 

Transities in de maatchappij dwingen ons allen tot een heuse prioriteitenshift wat betreft ons persoonlijk leven. Onze blik wordt collectief gericht naar onze rol in een bredere samenleving en naar korte termijn oplossingen: we moeten dit als groep zien door te komen. 

De nood aan perspectief om keuzes te kunnen inschatten 

Als de wereld rondom ons veranderd, willen mensen op andere fronten even wat stabiliteit. Bovendien is het zeer moeilijk om dergelijke keuzes en inschattingen te maken als de wereld rondom ons niet meer dezelfde lijkt: willen we in zo een wereld wel kinderen? Passen we wel nog bij elkaar? Zijn we wel tevreden met onze LAT relatie? Zullen wij een lening kunnen aangaan met onze lage jobzekerheid? 

Relatietherapie wordt te vaak verkeerdelijk gezien als een teken van een ‘slecht functionerende relatie’.

Koppeltherapie als steun in transities

Koppeltherapie kan evengoed opgestart worden als een koppel een moeilijke periode doorgaat en voor een aantal doorslaggevende keuzes staat.  Elke relatie kent zijn transitieperiodes waarin men evolueert naar een volgende fase. Dat dit spanningen met zich meebrengt, is compleet normaal. Een therapeut kan helpen om ruimte te maken voor de broodnodige gesprekken: zo breng je samen jullie invloeden en overwegingen in kaart.

Positieve realisaties maken koppels sterker

“Koppel-crisis-kits”
Naast spanningen kunnen koppels nu net ook meer ondervinden wat hun sterktes zijn als koppel. Hoe ze als team het beste werken doorheen een lastige transitie. Praat over verschillen en gelijkenissen in het omgaan met stress, onzekerheid en hoe jullie elkaar hierin aanvullen of ondersteunen. 

Bijvoorbeeld:

  • "Je maakt me gek door telkens te zeggen dat ik minder op scherm moet zitten, maar ik weet ook dat ik je hulp hierin nodig heb"
  • “Ik ben meer planmatig ingesteld en probeer te anticiperen op wat we nodig kunnen hebben op lange termijn, terwijl jij me ook in het nu leert leven en me doet herinneren om plezier te hebben”
  • “Jij leert me koken en ik motiveer je mee te gaan wandelen”

‘Pauze’ spanningen bedaren

Spreek over ‘pre, in en post corona overwegingen’
Het pauzeren van dergelijke beslissingen is lastig voor koppels en kan voor onzekerheid en spanningen zorgen. Waar jullie voor deze hele periode misschien zeker van waren, kan nu veranderen. Je twijfelt nu misschien aan elkaars engagement en compatibiliteit. 

Het is echter belangrijk om te beseffen als koppel dat deze nieuwe realiteit veel invloed heeft (gehad) op jullie manier van kijken naar jullie eigen leven en naar de toekomst. Spreek daarom uit hoe je over die keuzes dacht voor en nu tijdens de coronacrisis. Dit geeft zicht op welke invloeden voor jullie van kracht zijn.

Het recht om te twijfelen

De kracht van een keuzeproces.

Keuzes maak je vaak.  Meestal vergt het ook wat tijd: er gaat een proces aan vooraf.  Zie het ook eens positief: het voordeel van twijfel en reflectie is dat je bewuster en meer overwogen beslissingen kan maken. Geef jezelf én je partner het recht en de tijd om dit et doen.

Esther Perel Relatie expert

Practicing patience and understanding, especially during times of uncertainty, can bring energy and life back to your relationship.

Hierover spreken met iemand kan ook zeker helpen. Wees dus zeker welkom om met de Helan Luisterlijn te bellen.

Verder lezen

Omgaan met angst om je gezondheid

Misschien heb je wel angst of stress, omdat je niet ziek wil worden. Je gaat hierdoor anders leven. De psychologen van de Luisterlijn van Helan geven advies.

Want zo belangrijk is zelfzorg

In januari worden er traditiegewijs heel wat lijstjes met goede voornemens gemaakt. Een van de voornemens die hier vaak op verschijnen, is om meer tijd te nemen voor zichzelf, ook wel 'zelfzorg' genoemd. Maar wat is zelfzorg juist? En hoe doe je dat nu eigenlijk?

Schijfruimte vol?

Zit jouw hoofd zo vol dat je steken laat vallen? Heb je het zo druk dat je je lichtgeraakt of ronduit opgebrand voelt? Of ken jij het geheim van een gezonde balans? Met onze online test #schijfruimtevol meet je snel je mentale veerkracht.

Buikademhaling

Ademen via de buik is de meest eenvoudige en doeltreffende ontspanningsoefening. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen, waar je ook bent.