Blog

De geluksdriehoek: inspiratie en tools voor meer geluk

“Gelukkig nieuwjaar”, “veel geluk”, … We wensen iedereen zo makkelijk geluk toe. Maar wat is geluk eigenlijk? Kan je zelf beïnvloeden hoe gelukkig je je voelt? En hoe doe je dat dan? De geluksdriehoek verzamelt wetenschappelijke kennis rond geluk en mentaal welzijn, en geeft inspiratie en richtlijnen.

Geluk zit in een klein (drie)hoekje

De voedings- en bewegingsdriehoek kennen we al: ze geven een handig overzicht van goede gewoontes om langer fit en gezond te blijven. Maar wat met onze mentale gezondheid? Ook daar is er nu een praktisch hulpmiddel voor: de geluksdriehoek, ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven. 

Wat maakt ons gelukkig?

Het Vlaams instituut Gezond Leven onderzocht de wetenschappelijke studies die er al zijn rond geluk, en haalde daaruit 3 bouwblokken, die samen de geluksdriehoek vormen. Want uit onderzoek blijkt dat je ‘je gelukkig voelen’ voor een deel zelf kan beïnvloeden. De bouwblokken helpen daarbij. Het zijn geen losse elementen, maar ze passen als puzzelstukjes in elkaar. Dit zijn de 3 blokken:

  1. Goed omringd zijn
    De warme relaties met mensen om je heen, weten dat je op hen kunt rekenen en dat jij hen ook steunt als ze je nodig hebben.
     
  2. Je goed voelen
    Interesse hebben in het leven en de energie om dingen aan te pakken. Maar ook innerlijke rust, het gevoel dat je wensen vervuld worden. En het besef dat minder positieve gevoelens erbij horen en geen ramp zijn.
     
  3. Jezelf kunnen zijn
    Jezelf kennen en een duidelijke richting kiezen in het leven. Groeien als persoon en tevreden zijn met jezelf.

Bij elk bouwblok staan 3 vragen die uitnodigen om dieper na te denken, en om ergens aan te werken als je dat nuttig lijkt. Daarvoor kan je verder ook terecht op geluksdriehoek.be, waar je oefeningen en praktische tips vindt om aan de slag te gaan. 

Een beetje uit balans is oké

Natuurlijk bestaat zoiets als ‘perfect geluk’ niet. Soms, zelfs vaak, loopt het leven niet zoals we willen. Dat is oké. Daarom is de geluksdriehoek ook een beetje uit balans gebracht met een oranje bol.  Voor die externe dingen die je niet in de hand hebt en die je geluk af en toe uit balans kunnen brengen. Soms is de bol groter, soms is hij heel klein. Maar hij is er. Er is altijd wel iets dat je uit balans brengt. Het hoort er nu eenmaal bij.

De geluksdriehoek is het eerste educatieve model in Vlaanderen dat toespitst op mentaal welbevinden. Deze geluksdriehoek brengt alle kennis van Vlaamse experten rond dit thema samen. Het is meer dan een theoretisch model: op geluksdriehoek.be vind je concrete tools en oefeningen waar iedereen mee kan werken. 

Extra tips bij de geluksdriehoek:

  • Streef waardevolle dingen na, zoals meer tijd met je gezin in plaats van een mooie auto.
  • Wees je bewust van je gevoelens en wat jou precies gelukkig maakt.
  • Werk stap voor stap aan je geluk. Elke kleine verbetering maakt een groot verschil.
  • Investeer in gezonde gewoonten: beweging, voeding en slaap zijn essentieel.
  • Pas je omgeving aan. Spendeer je bijvoorbeeld veel tijd op sociale media? Beperk je toegang.
  • Bereid je voor op tegenslagen. Je kan ze niet vermijden, maar je er wel tegen wapenen.

Meer info:

Over het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Meer weten over de geluksdriehoek?

Aan de slag met de geluksdriehoek.

Deel dit artikel

Tags
Veerkracht

Verder lezen

Blog

Want zo belangrijk is zelfzorg

In januari worden er traditiegewijs heel wat lijstjes met goede voornemens gemaakt. Een van de voornemens die hier vaak op verschijnen, is om meer tijd te nemen voor zichzelf, ook wel 'zelfzorg' genoemd. Maar wat is zelfzorg juist? En hoe doe je dat nu eigenlijk?

Blog

Buikademhaling

Ademen via de buik is de meest eenvoudige en doeltreffende ontspanningsoefening. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen, waar je ook bent.

Blog

Geef je geluksgevoel een boost met deze 3 tips

Hoe word je gelukkig? Natuurlijk is er geen eenvoudig antwoord op deze vraag, toch zijn er een aantal dingen die kunnen bijdragen aan een gelukkig gevoel. In deze blog geven we 3 tips die je kunnen helpen om je gelukkig te voelen.

Blog

Wat een ‘goed’ gesprek in tijden van isolatie voor je kan doen

Wanneer je je even niet zo goed voelt, kan een 'goed' gesprek wonderen doen. Natuurlijk heeft niet iedereen iemand waar je je hart bij kan luchten. Heb je het moeilijk? Dan kan ook de Helan Luisterlijn je helpen.