Blog

Milieu-verantwoord eten met de voedingsdriehoek

Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Het resultaat: een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. In de voedingsdriehoek wordt ook de milieu-impact van voeding meegenomen. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.

Wat is milieu-verantwoord eten?

We staan er niet altijd bij stil, maar wat er vandaag op ons bord komt, legt een zware druk op onze planeet. En zo onrechtstreeks ook op onszelf en in het bijzonder op de toekomstige generaties. Door meer milieuverantwoorde voedingskeuzes te maken, helpen we om de druk op de planeet te verlichten. Maar hoe doe je dat? 3 tips vanuit de voedingsdriehoek:

Kies plantaardige boven dierlijke voeding

Plantaardige voeding heeft 2 grote voordelen: je bent bijna zeker dat je gezond eet én je verkleint er jouw ecologische voetafdruk mee. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Vlaming te veel vlees en te weinig vezelrijke plantaardige voeding eet. Met dat laatste bedoelt men groenten en fruit, volkoren graanproducten, noten en peulvruchten. 

In de voedingsdriehoek zien we dat we best minder vlees eten, en dan in het bijzonder rood en bewerkt vlees. Een goede alternatieve eiwitbron vinden we in peulvruchten.

Don’t: sterk bewerkte voeding

Dit is misschien wel de moeilijkste. Want we vinden gefrituurde snacks, chips, frisdrank, snoep, koekjes zo lekker. Maar het probleem is dat ze net zoals andere sterk of ultrabewerkte voedingsmiddelen veel toegevoegde suiker, verzadigd vet en zout bevatten. En die bevatten veel calorieën maar weinig vitaminen, mineralen en vezels. Spijtig, maar het is niet anders. 

Ga verspilling tegen

Om je ecologische voetafdruk te verkleinen probeer je natuurlijk gewoon zo weinig mogelijk weg te gooien. En niet te veel te eten, wat ook weer je eigen gezondheid ten goede komt.

Zo sla je met de voedingsdriehoek twee vliegen in één klap: je eet gezond voor jezelf én voor de planeet.
De voedingsdriehoek of voedingspiramide verzamelt en rangschikt voedingsmiddelen van ‘meer’ naar ‘zo weinig mogelijk’ (consumeren).

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Bewegings- & voedingsdriehoek: ideale combinatie voor een gezond leven

Wissel voldoende af tussen zitten, staan en bewegen

Dat is het beste algemene advies dat we kunnen geven over gezond bewegen. Hoe je dat best doet, zie je in detail in de bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Zoals je ziet hoef je helemaal niet als een bezetene uren per dag gaan sporten. Je kunt je beweging perfect opsplitsen in bijvoorbeeld 3 keer 10 minuten per dag.

Ben je op dit moment vooral een stilzitter? Begin dan rustig aan, met dingen te doen waar je niet echt moe van wordt, maar waarbij je ook niet stilzit. Bouw zo op naar de bovenkant van de bewegingsdriehoek toe en je zult het verschil al snel merken.

Mentaal welzijn met de geluksdriehoek

Gezond leven gaat natuurlijk verder dan je lijf. Want ook je mentaal welzijn kun je voor een deel zelf beïnvloeden. Na de voedingsdriehoek en de bewegingsdriehoek is er daarom nu ook de geluksdriehoek, die richtlijnen en tips geeft voor je mentale gezondheid. 

Ontdek de tips en tools van de geluksdriehoek.

Meer info: www.gezondleven.be

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.

Deel dit artikel

Tags
Voeding

Verder lezen

vrouw in de supermarkt
Blog

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?

Blog

Boekweitpannenkoeken met verse aardbeien

Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Blog

Voeding die je hongergevoel stimuleert

Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.

Blog

Gezonde frisdranken: een feit of een fabel?

Iedereen drinkt wel af en toe eens graag een glas frisdrank. Ook kinderen zijn verzot op mierzoete frisdranken. Maar deze goedjes zijn vloeibare suikerbommen. Hoe schadelijk is frisdrank eigenlijk? En zijn er dan gezonde alternatieven voor? Dat ontdek je in deze blog.