Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Het resultaat: een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. In de voedingsdriehoek wordt ook de milieu-impact van voeding meegenomen. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.
We staan er niet altijd bij stil, maar wat er vandaag op ons bord komt, legt een zware druk op onze planeet. En zo onrechtstreeks ook op onszelf en in het bijzonder op de toekomstige generaties. Door meer milieuverantwoorde voedingskeuzes te maken, helpen we om de druk op de planeet te verlichten. Maar hoe doe je dat? 3 tips vanuit de voedingsdriehoek:
Plantaardige voeding heeft 2 grote voordelen: je bent bijna zeker dat je gezond eet én je verkleint er jouw ecologische voetafdruk mee. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Vlaming te veel vlees en te weinig vezelrijke plantaardige voeding eet. Met dat laatste bedoelt men groenten en fruit, volkoren graanproducten, noten en peulvruchten.
In de voedingsdriehoek zien we dat we best minder vlees eten, en dan in het bijzonder rood en bewerkt vlees. Een goede alternatieve eiwitbron vinden we in peulvruchten.
Dit is misschien wel de moeilijkste. Want we vinden gefrituurde snacks, chips, frisdrank, snoep, koekjes zo lekker. Maar het probleem is dat ze net zoals andere sterk of ultrabewerkte voedingsmiddelen veel toegevoegde suiker, verzadigd vet en zout bevatten. En die bevatten veel calorieën maar weinig vitaminen, mineralen en vezels. Spijtig, maar het is niet anders.
Om je ecologische voetafdruk te verkleinen probeer je natuurlijk gewoon zo weinig mogelijk weg te gooien. En niet te veel te eten, wat ook weer je eigen gezondheid ten goede komt.
Zo sla je met de voedingsdriehoek twee vliegen in één klap: je eet gezond voor jezelf én voor de planeet.
De voedingsdriehoek of voedingspiramide verzamelt en rangschikt voedingsmiddelen van ‘meer’ naar ‘zo weinig mogelijk’ (consumeren).
Dat is het beste algemene advies dat we kunnen geven over gezond bewegen. Hoe je dat best doet, zie je in detail in de bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Zoals je ziet hoef je helemaal niet als een bezetene uren per dag gaan sporten. Je kunt je beweging perfect opsplitsen in bijvoorbeeld 3 keer 10 minuten per dag.
Ben je op dit moment vooral een stilzitter? Begin dan rustig aan, met dingen te doen waar je niet echt moe van wordt, maar waarbij je ook niet stilzit. Bouw zo op naar de bovenkant van de bewegingsdriehoek toe en je zult het verschil al snel merken.
Gezond leven gaat natuurlijk verder dan je lijf. Want ook je mentaal welzijn kun je voor een deel zelf beïnvloeden. Na de voedingsdriehoek en de bewegingsdriehoek is er daarom nu ook de geluksdriehoek, die richtlijnen en tips geeft voor je mentale gezondheid.
Ontdek de tips en tools van de geluksdriehoek.
Meer info: www.gezondleven.be
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Deel dit artikel
Verder lezen
Hoeveel suiker zit er in een voedingsmiddel? En wat betekenen claims als 'suikerarm' of 'met zoetstoffen'? Het voedingsetiket uitgelegd.
Recept: glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.
Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.
Iedereen drinkt wel af en toe eens graag een glas frisdrank. Maar hoe schadelijk is frisdrank eigenlijk? En zijn er dan gezonde alternatieven voor?