Blog

Hoe kan je slapeloosheid vermijden? 5 tips!

Je kunt de slaap niet vatten ook al ben je doodmoe? Je wilt graag slapen maar eens je in bed ligt, ben je klaarwakker? Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem.

5 tips tegen slapeloosheid

1. Regelmaat van je slaappatroon

Een van de belangrijkste elementen om een goede nachtrust te garanderen is een regelmatig slaappatroon. Dat betekent dat je op ongeveer dezelfde tijdstippen gaat slapen en opstaat. Ook in het weekend. Uit onderzoek blijkt dat mensen die uitslapen vaak een slechtere kwaliteit van nachtrust hebben dan mensen die het met minder slaap doen. Lang slapen verstoort het bioritme en ontregelt de hersenfuncties. We onthouden: ochtendstond heeft dus goud in de mond!

2. De juiste temperatuur in de slaapkamer  

Niet te koud, niet te warm is hier de boodschap. De ideale slaapkamer heeft een temperatuur tussen de 16 en de 20 graden. Uiteraard is de ideale temperatuur persoonsgebonden. Zorg er ook voor dat je kamer genoeg verlucht wordt, zodat er voldoende zuurstof aanwezig is. Tenslotte zijn een goed bed met een deftige lattenbodem en een comfortabele matras een echte must.

3. Ban elektronische toestellen 

Laat ‘s avonds die smartphone, tablet of laptop in bed achterwege. Het blauwe licht van het scherm verstoort de aanmaak van melatonine. Dit hormoon laat aan je lichaam weten dat het zijn dagtaak stop mag zetten en zich voorbereiden op de nacht. Doordat je ‘s avonds in je bed nog ligt te whatsapp’en, wordt de productie van melatonine onderbroken en word jij bijgevolg weer wakker. Als je echt nog op je smartphone wilt tokkelen of e-mails moet versturen, installeer dan een applicatie zoals Flux. Deze filtert het blauwe licht. Het resultaat is dat je een oranje scherm voor je hebt. Ook een klok op je nachtkastje is niet aan te raden. De uren voorbij zien tikken zorgt voor extra ergernis. 

4. De juiste voeding en beweging

Overdag bewegen bevordert je slaapkwaliteit ‘s nachts. Het is heus niet onmogelijk om wat tijd vrij te maken om te sporten. Integreer het desnoods in je andere dagactiviteiten. Zo kun je er een gewoonte van maken om met de fiets naar het werk te gaan of boodschappen te doen. Ook een leuke avondwandeling kan wonderen doen. Neem zeker geen te zware maaltijd voor je onder de wol kruipt. 

5. Maak je hoofd leeg

De grootste boosdoener die je ‘s nachts soms wakker houdt zijn je hersenspinsels. Maak daarom je hoofd leeg. Dit kan je doen door te bewegen of door ’s nachts even op te staan om je gedachten te verzetten. Probeer ook zeker zwaar-emotionele gesprekken voor het slapengaan te vermijden. Zo zorg je ervoor dat je niet de hele nacht ligt te piekeren.

Terugbetaling slaaptherapie

Wil je je slaapproblemen aanpakken? Dan kan slaaptherapie een goede oplossing zijn. Wist je dat Helan een terugbetaling voor slaaptherapie voorziet?

Alles wat je moet weten over slapeloosheid

Ontdek tips om de slaap beter te vatten in ons e-book!

Slaap je slecht? Pak de verborgen oorzaken aan!

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Slapen

Verder lezen

Blog

Hoe pak je een slaapprobleem aan?

Wil je niet langer wakker liggen van een verstoorde nachtrust? Wacht dan niet te lang om professionele hulp te zoeken. Als je gedurende vier opeenvolgende weken met slaapproblemen kampt, is het tijd om een arts op te zoeken. Er bestaan verschillende behandelingen voor slaapproblemen. Ontdek hier hoe je iets kunt doen aan je slaapprobleem.

Blog

Welke slaapproblemen bestaan er?

Slapen is voor de mens onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Een nachtje slecht slapen kan een negatief effect op je concentratie en reactievermogen hebben. Op lange termijn kan slaaptekort slaapproblemen in de hand werken. Enkele tips voor een zalige nachtrust!

Blog

Tijd om slaappillen aan de kant te schuiven

Nachtrust is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid. Slaap versterkt je weerstand, verbetert je prestatievermogen en je bouwt er nieuwe energie mee op. Toch kampt 1 op 3 Belgen met acute slaapproblemen en slaapt 1 op 10 zelfs chronisch slecht. Velen grijpen naar slaappillen en dat is niet zonder gevaar.

Blog

Sarah legde de slaappillen aan de kant en testte slaaptherapie

Als je hardnekkige slaapproblemen hebt, en daar graag zonder slaapmedicatie een oplossing voor vindt, kan slaaptherapie een oplossing zijn. Sarah testte slaaptherapie uit en ontdekte zo een heel andere kijk op slapen.