Blog

5 weetjes over logopedie

Jill De Smet

Logopediste bij Logopraxis

Logopedie wordt vaak geassocieerd met kinderen. Logopedische problemen komen echter ook voor bij volwassenen en zij hebben ook baat bij een goede en onderbouwde therapie. Jill De Smet, logopediste bij Logopraxis, legt uit in 5 weetjes.

1. Meer dan lezen, schrijven of spreken

Logopedie is vooral gekend voor het behandelen van kinderen in functie van het lezen, schrijven of spreken. Jill De Smet: “Logopedie gaat echter een stuk verder en omvat preventie, onderzoek, behandeling en opvolging van stem-, spraak-, taal-, gehoor- of leerstoornissen, en dit zowel bij kinderen, adolescenten, volwassenen en senioren.”

2. Volwassen patiënten

Spraak, articulatie en taalgebruik zijn cruciaal om actief deel te nemen aan een maatschappij waarin communicatie zeer belangrijk is. Volwassenen die binnen deze domeinen problemen of stoornissen ondervinden, kunnen hiervoor terecht bij een logopedist. Jill De Smet: “Deze stoornissen kunnen zich manifesteren na een hersenletsel. Dat wordt meestal veroorzaakt door een beroerte, een ongeval of een hersentumor.

Andere stoornissen zijn ontwikkelingsstoornissen, zoals bijvoorbeeld stotteren, of ontstaan door een psychische of organische oorzaak, zoals stemstoornissen. Een adequate behandeling en de juiste adviezen laten dikwijls toe om snel vooruitgang te boeken. Het verhelpen van de spraak, taal- of slikstoornis kan een grote positieve impact hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van de patiënt.”

3. Meer mensen zoeken hulp

De laatste jaren is de drempel lager geworden. Jill De Smet: “Er zijn meer aanmeldingen door volwassenen dan vroeger. Dit omdat de levenskwaliteit erop vooruitgaat en mensen meer belang hechten aan de zorg voor zichzelf.

Ook de groeiende bekendheid van ons beroep zorgt ervoor dat mensen sneller hun weg naar een logopedist vinden. Wij zien mensen die al hun hele leven logopedische problemen ondervinden, en daar als kind niks aan hebben kunnen doen, maar nu toch hulp zoeken. Voor die mensen kunnen wij een verschil maken.”

4. Ook online therapie

Zoals in vele sectoren heeft de coronapandemie een invloed gehad op de werkwijze van logopedisten. Jill De Smet: “Aan het begin van de coronapandemie werd telelogopedie al snel officieel erkend als therapievorm. Zo konden we tijdens de lockdown de therapie online verderzetten en ging er geen kostbare tijd verloren in de revalidatie.

Onze voorkeur gaat wel nog altijd uit naar face-to-face sessies. Logopedie is een sociaal beroep. Een sessie duurt in theorie een half uur, maar dit loopt dikwijls uit. Een fijne babbel met de patiënt na de therapie hoort er vaak bij. Net dat maakt ons beroep zo mooi.”

5. Helan voordeel voor logopedie

De wettelijke ziekteverzekering voorziet een gedeeltelijke terugbetaling van logopedie. Hoeveel je terugbetaald krijgt, hangt af van de behandeling. Je hebt een goedkeuring nodig van de adviserende arts van het ziekenfonds.

Heb je geen recht op deze terugbetaling, dan kan je toch rekenen op Helan. Helan Ziekenfonds voorziet om de 5 kalenderjaren een tegemoetkoming voor logopedie van 10 euro per individuele sessie met een maximum van 150 sessies. Voor alle leeftijden.

Alles over logopedie

Wat doet een logopedist? Wanneer ga je naar een logopedist? En bestaat er een terugbetaling voor?

Ontdek het hier

Deel dit artikel

Tags
Logopedie

Verder lezen

Wanneer moet mijn kind naar de logopedist?

Kinderen zijn steeds in volle ontwikkeling. Ze leren spreken en later lezen en schrijven. Bij het ene kind gaat dat al wat vlotter dan bij het andere, op zich niets om je zorgen over te maken. Behalve als de problemen blijven aanslepen. Is je kind onverstaanbaar doordat het klanken verkeerd uitspreekt? Ligt het leestempo van je kind behoorlijk laag? Of is er geen dictee dat niet vol met schrijffouten staat? Dan kan je misschien best eens met je kind naar een logopedist gaan.

Blog

Logopedie: wat zijn de tarieven en hoeveel krijg je terugbetaald?

Steeds meer mensen brengen een bezoek aan de logopedist, vaak om spraakstoornissen of problemen met de taalontwikkeling van hun kinderen te behandelen. Maar wat zijn de gangbare tarieven en hoeveel krijg je eigenlijk een terugbetaling voor logopedie?

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.