Gezond leven

Wat is een tandverzekering en waarom heb je ze nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Wettelijke ziekteverzekering betaalt niet alle kosten terug

De wettelijke ziekteverzekering betaalt natuurlijk een groot stuk terug voor tandzorg. Maar toch zijn er ook behandelingen die niet of maar voor een deel worden terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Dat zorgt ervoor dat de kosten die je zelf draagt voor tandzorg hoog kunnen oplopen. 

Niet alle tandartsen zijn geconventioneerd 

Ook de kosten voor een beugel kunnen oplopen. Wie een beugel moet dragen, kan al gauw een rekening krijgen tot 3.700 euro. Voor bruggen, prothesen en kronen ligt dat gemiddelde rond 1.600 euro. Nog een reden voor deze hoge kosten: ongeveer 40% van de Vlaamse tandartsen en 80% van de orthodontisten zijn niet-geconventioneerd en rekenen dus supplementen aan, die de wettelijke ziekteverzekering niet terugbetaalt. 

Wat is een tandverzekering?

Een tandverzekering, zoals bijvoorbeeld Dentalia Plus, zorgt voor terugbetalingen waar de verplichte ziekteverzekering niet of onvoldoende tussenkomt. Geen overbodige luxe bij een beugel, een kroon, een brug of bij het trekken van (wijsheids)tanden, of wanneer je je tanden onverwacht beschadigt door bv. een ongeval. Je geniet ook van een gedeeltelijke terugbetaling bij skeletprothesen, parodontologie en orthodontie bij kinderen. Meer dan een kwart van de Vlamingen kiest daarom vandaag al voor een extra tandverzekering.
 
Een verzekering zoals Dentalia Plus is een goede oplossing als je je zorgen maakt om tandzorgkosten.
Dit rekensommetje voor de beugel van Matteo geeft dat mooi aan:

 • Kosten voor de beugel van Matteo:             2.811 euro
 • Terugbetaling wettelijke ziekteverzekering:     -710 euro
 • Terugbetaling via tandverzekering Dentalia Plus:    -1260 euro
 • Terugbetaling via het aanvullend voordeel:         - 504
   
 • Nog zelf te betalen door de ouders van Matteo:     337 euro 

Hoeveel kost een tandverzekering?

Bereken jouw bijdrage

Hoe werkt Dentalia Plus?

 • Je betaalt elke maand een bijdrage, afhankelijk van je leeftijd.
   
 • In ruil geniet je een tegemoetkoming tot een maximum jaarlijks bedrag. Dit bedrag, ook wel tegemoetkomingsplafond genoemd, stijgt de eerste drie jaar geleidelijk.
   
 • Een nieuw aansluitingsjaar start telkens op de datum van je aansluiting.
   
 • Je kunt Dentalia Plus alleen afsluiten voor het hele gezin. Heeft iemand binnen je gezin al een vergelijkbare verzekering? Dan kun je voor dit gezinslid een uitzondering aanvragen. 

Meer weten?

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? Kom alles te weten over Dentalia Plus.

Je tanden graag zien, is jezelf graag zien.

Daarom betaalt Dentalia Plus tot € 1.250 aan tandzorg terug.

Ontdek Dentalia Plus

Helan Onafhankelijk ziekenfonds is verzekeringsagent (n° CDZ 5006c) voor ‘MLOZ Insurance’, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, (RPR Brussel, 422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). Bekijk de infofiche en de algemene voorwaarden. Het Belgische recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van het contract is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van Helan Ziekenfonds of de Ombudsman van de Verzekeringen. Voor meer informatie over de aansluiting bij dit/deze producten kun je terecht bij Helan Ziekenfonds. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

Vijf weetjes over Dentalia Plus

Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

tanden bleken

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.