Vaccins: jouw score

Vaccins: jouw score

Jij deed de test over vaccins en scoorde 0 op 6. Bekijk hier meer uitleg over de feiten en fabels in de test.

Waarom vaccineren? Lees meer

Jij scoorde 0 op 6

Over vaccins circuleren heel wat vooroordelen en fake news. Daarom is het belangrijk om je goed te informeren en de juiste bronnen te raadplegen als je informatie zoekt. Je leest hier meer over vaak voorkomende misverstanden rond vaccins en vaccinatie.

"Vaccins versterken je immuunsysteem."

Deze stelling is JUIST

Vaccins zijn geen last voor het lichaam, zelfs niet voor baby's. Ons immuunsysteem is in staat zich te verdedigen tegen een groot aantal microben. Vaccins zorgen niet voor een overbelasting of een verzwakking van je immuunsysteem. Zelfs als je alle basisvaccins in één keer zou toedienen, zou je maar 0,1% van het hele immuunsysteem aanspreken.

"Vaccinaties hebben veel bijwerkingen."

Dit is een misverstand

Er kunnen soms kleine en voorbijgaande bijwerkingen optreden, maar de kans op ernstige bijwerkingen is minimaal. Niet vaccineren is gevaarlijker dan het wel doen.

Er is geen bewijs dat vaccins ernstige of chronische ziekten zouden veroorzaken. Daarenboven worden vaccins goed getest en moeten ze aan strenge veiligheidseisen voldoen voor ze op de markt worden gebracht.

Waarom vaccineren

Waarom vaccineren?

Je laten vaccineren is een individuele en collectieve daad van bescherming. Je beschermt er jezelf mee, maar ook de mensen in je omgeving en ruim daarrond.

 

"Baby's zijn te kwetsbaar om tegen veel ziektes tegelijk gevaccineerd te worden."

Deze stelling is FOUT

Je peuter is veel minder kwetsbaar dan het lijkt: vanaf de geboorte wordt je kind op natuurlijke wijze blootgesteld aan miljarden microben, en het is perfect in staat om te reageren op meerdere vaccins tegelijkertijd.

Voor het comfort van je kindje wordt er wel op gelet om het aantal prikken per consultatie tot een minimum te beperken. Dat gebeurt door het toedienen van combinatievaccins.

Die combinatievaccins worden trouwens niet lukraak samen gegooid. Elke nieuwe combinatie wordt onderworpen aan wetenschappelijke studies. Zo kun je erop vertrouwen dat de vaccinatiebereidingen elkaars werking niet verstoren en dat de kans op ongewenste bijwerkingen niet groter wordt.

"Vaccineren is ook nog nuttig als je ouder bent dan 65 jaar."

Deze stelling is JUIST

Sommige ziektes kunnen namelijk op hoge leeftijd ernstige gevolgen hebben. Daarom wordt er bij deze leeftijdscategorie aangedrongen op bijvoorbeeld de jaarlijkse griepprik.

Mocht je niet volledig ingeënt zijn tegen andere ziektes, vraag dan aan je huisarts of inhaalvaccinaties nuttig zijn.

"Je moet je ook laten vaccineren tegen ziektes die bij ons niet meer bestaan."

Deze stelling is JUIST

Tot na de Tweede Wereldoorlog waren polio-epidemieën de schrik van onze contreien. Vandaag weten velen niet meer wat polio is en twijfelen ze aan het nut van de vaccinatie.

Maar het is niet omdat een ziekte 'verdwenen' is dat de ziektekiem niet meer bestaat. Om te vermijden dat de ziekte weer vaker zou voorkomen, is het juist belangrijk om te blijven vaccineren. 

"Het mazelenvaccin veroorzaakt autisme."

Deze stelling is FOUT

Het mazelenvaccin is volledig veilig. Het verband tussen het mazelenvaccin en autisme werd meer dan 20 jaar geleden in een artikel aangehaald. Dat werd intussen echter wetenschappelijk volledig betwist.

De hoofdonderzoeker van dit artikel is geschorst als arts en de andere onderzoekers ondersteunen hun theorie van toen niet meer. Er zijn sindsdien tal van studies gepubliceerd die het verband tussen autisme en het mazelenvaccin ontkrachten.

"Vaccins zijn nutteloos. Je kan je laten vaccineren tegen griep en toch ziek worden."

Deze stelling is JUIST en FOUT

Na een griepvaccinatie duurt het twee weken voordat je lichaam genoeg antilichamen heeft ontwikkeld om je te beschermen.

De samenstelling van het vaccin wordt ook elk jaar aangepast aan de belangrijkste virale stammen die in omloop zijn, dus als je besmet raakt met een andere stam, kun je ziek worden. Vandaar dat je je jaarlijks moet laten vaccineren tegen griep.

Als je toch ziek wordt, zal dit minder ernstig zijn dan iemand die niet gevaccineerd is. Denk eraan dat wanneer je griep doormaakt je ook meer kans maakt op complicaties die wel ernstig kunnen zijn. Het is dus zinvol om je te laten vaccineren, zeker als je behoort tot een risicogroep.

Op de site van de Hoge Gezondheidsraad vind je meer info over de risicogroepen

"Je laten vaccineren is een persoonlijke keuze."

Dit is JUIST en FOUT

Het grootste deel van de vaccins is inderdaad niet verplicht. Maar wat belangrijk is om te weten: als je ervoor kiest om je niet te laten vaccineren, dan heeft die keuze een effect op de groepsbescherming.

Er moeten voldoende mensen gevaccineerd zijn om de groepsbescherming te kunnen waarborgen. De bescherming van de bevolking tegen bepaalde infectieziekten wordt alleen mogelijk gemaakt als een bepaalde drempel van gevaccineerde personen be

Hoeveel kost een vaccin?

Sommige vaccins zijn gratis, andere worden dan weer gedeeltelijk terugbetaald door je ziekenfonds. 

Lees meer over de kostprijs

Vragen of twijfels

Vragen of twijfels?

Je goed informeren over het coronavaccin is van groot belang om de juiste keuzes te kunnen maken. We maken je graag wegwijs.

Lees meer