Terugbetaling van tandzorg

Heb je facturen voor tandzorg en wil je de terugbetaling ervan aanvragen? We leggen je uit hoe je de terugbetaling aanvraagt, zowel voor de wettelijke ziekteverzekering als voor de tandverzekering Dentalia Plus, én voor het aanvullend voordeel orthodontie.

Hoe regel je de terugbetaling?

Via de derdebetalersregeling betaal je soms enkel het remgeld. Moet je toch zelf een terugbetaling aanvragen? Dan doe je dat in 3 eenvoudige stappen.

Laat het terugbetalingsformulier invullen.

De tandarts geeft vaak reeds een volledig ingevuld terugbetalingsformulier mee. Vraag dit zeker na bij je tandarts. Heb je geen terugbetalingsformulier ontvangen via je tandarts? Download het meest recente terugbetalingsformulier en laat het invullen door je tandarts of zorgverstrekker.

Bezorg ons je terugbetalingsaanvraag en voeg de nodige bewijsstukken of facturen toe. Breng een witte kleefzegel aan op de documenten die je niet digitaal indient, zodat we ze meteen kunnen identificeren.

  • Bezorg je documenten digitaal via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop).
  • Of deponeer ze in een Helan-brievenbus in je buurt.
  • Of stuur ze op per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

Opgelet! Een getuigschrift van verstrekte hulp (papieren doktersbriefje) mag je ons niet digitaal bezorgen. We hebben het origineel nodig voor de terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering.

Op Mijn Helan vind je een handig overzicht van al je terugbetalingen. Je kan er een terugbetalingsoverzicht aanmaken voor jezelf en voor je personen ten laste.

Goed om te weten

Wacht je op een terugbetaling? Abonneer je op de betaalmelding in Mijn Helan. Je krijgt meteen een melding via sms of e-mail zodra een terugbetaling wordt gestort.

Naar Mijn Helan

Praktische vragen en antwoorden

Een getuigschrift van verstrekte hulp (papieren doktersbriefjes) mag je ons niet digitaal bezorgen. Dit moet je ons nog steeds op de klassieke manier bezorgen, omdat je hiervoor ook een terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering ontvangt.

Stuur het originele getuigschrift dus per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk. Of deponeer het in een Helan-brievenbus.

Neen. Laat je tandarts of orthodontist 1 terugbetalingsformulier invullen.

Dit formulier volstaat om een terugbetaling te krijgen van zowel Dentalia Plus, als van Hospitalia Ambulant en het Helan-voordelenpakket.

Je kan ons het terugbetalingsformulier digitaal bezorgen via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop)..

Neen. Laat je tandarts of orthodontist 1 terugbetalingsformulier invullen.

Dit formulier volstaat om een terugbetaling te krijgen van zowel Hospitalia Ambulant, als van Dentalia Plus en het Helan-voordelenpakket.

Je kan ons het terugbetalingsformulier digitaal bezorgen via Mijn Helan.

Krijg nog meer terugbetaald met Dentalia Plus

Ben je aangesloten bij onze tandverzekering, dan krijg je bovenop de wettelijk terugbetaling nog bijkomende financiële ondersteuning. Dentalia Plus betaalt tot 1.250 euro per persoon per jaar terug. Ook bij beugels en andere orthodontische behandelingen.

Meer over Dentalia Plus

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Hospitalisatieverzekeringen

Geen zorgen om ziekenhuiskosten, want Hospitalia beschermt je voor, tijdens en na je opname. Kies de formule die bij je past uit onze 3 Hospitalia-verzekeringen.

Dentalia Plus

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 1.250 euro terug per persoon per jaar voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze Dienst maatschappelijk werk voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Vlaamse sociale bescherming

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.