Terugbetaling van tandzorg en orthodontie

Wil je een terugbetaling aanvragen voor de kosten van tandzorg? Bekijk hieronder hoe je terugbetaling krijgt van de wettelijke ziekteverzekering, en van het Helan-voordeel orthodontie voor kinderen.

Terugbetaling wettelijke ziekteverzekering

De wettelijke ziekteverzekering betaalt heel wat kosten voor tandzorg terug. Preventieve tandzorg bijvoorbeeld, wordt grotendeels terugbetaald, zeker wanneer je jaarlijks op tandartscontrole gaat. Voor kinderen tot 18 jaar is preventieve tandzorg zelfs helemaal gratis.

Opgelet: Tandcorrecties kosten veel geld, en worden maar een stukje terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. We raden aan om een aanvullende tandverzekering te nemen. Zo ben je beschermd tegen hoge tandartskosten wanneer je bijvoorbeeld een implantaat of kroon nodig hebt.

Vraag terugbetaling aan

De afrekening van je tandartskosten kan op 3 manieren gebeuren: via een papieren doktersbriefje, een eAttest of derdebetalingsregeling. Lees hieronder hoe je terugbetaald wordt.

Je betaalt het volledige wettelijk vastgelegde honorarium voor de tandzorgen aan je tandarts of specialist. Bij een niet-geconventioneerde arts komt daar eventueel nog een supplement bij. 

Je krijgt een doktersbriefje mee, waarmee je een terugbetaling kan aanvragen. 

Wij mogen doktersbriefjes wettelijk gezien alleen verwerken als je ons het originele document bezorgt. Bezorg het ons via de brievenbus van je plaatselijke ziekenfondskantoor of een Helan-brievenbus.

Je kan het doktersbriefje ook per post opsturen naar: Helan Ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Antwerpen.

Je betaalt het volledige wettelijk vastgelegde honorarium voor de tandzorgen aan je tandarts. Bij een niet-geconventioneerde arts komt daar eventueel nog een supplement bij. Werkt je tandarts met een eAttest, dan wordt je terugbetalingsaanvraag rechtstreeks naar je ziekenfonds gestuurd.

Je krijgt een bewijs van het eAttest mee, maar dat hoef je ons niet te bezorgen. Je ontvangt de terugbetaling automatisch binnen de 3 werkdagen.

Als je tandarts de derdebetalersregeling toepast, dan betaal je enkel het remgeld

Bij een niet-geconventioneerde arts komt daar eventueel nog een supplement bij.

Tip: Heb je een aanvullende tandverzekering? Vraag dan zeker een bewijs van betaling aan je zorgverlener.

Meer info over de derdebetalersregeling

Terugbetaling Helan-voordeel orthodontie

Klanten van Helan Ziekenfonds krijgen tot 1.050 euro terugbetaald per orthodontische behandeling en dat voor 60% van alle remgelden, supplementen en materialen tot de leeftijd van 22 jaar. Bekijk de voorwaarden van het Helan-voordeel orthodontie bij kinderen en jongeren.

Vraag Helan-voordeel orthodontie aan

Vraag je orthodontist een bewijsstuk voor de terugbetaling van het Helan-voordeel orthodontie.

Het gaat om een formulier dat het RIZIV aan je tandarts bezorgt. Heeft je arts dit formulier niet? Druk dan dit aanvraagformulier af en laat het invullen door je orthodontist.

Bezorg het ingevulde formulier via Mijn Helan, de Mijn Helan-app of een Helan brievenbus.

We kunnen wettelijk gezien enkel het orginele doktersbriefje verwerken.

Bezorg het ons samen met het aanvraagformulier via je plaatselijke ziekenfondskantoor of een Helan-brievenbus.

Je kan je briefje en het aanvraagformulier ook per post opsturen naar: Helan Ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Antwerpen.

Dan moet je geen extra formulier meer invullen voor je tandverzekering.

Voorbeeld 1: je bent aangesloten bij Dentalia Plus en hebt ook recht op het Helan-voordeel orthodontie. Het volstaat in dit geval om één aanvraagformulier in te dienen om alle terugbetalingen te ontvangen.

Voorbeeld 2: je bent aangesloten bij Dentalia Up en hebt ook recht op het Helan-voordeel orthodontie. Het volstaat in dit geval om één aanvraagformulier in te dienen om alle terugbetalingen te ontvangen.

Nog meer terugbetaald via een tandverzekering

Heb je een aanvullende tandverzekering via Helan? Dan heb je recht op extra terugbetalingen voor tandzorg. Controleer via Mijn Helan of via de Mijn Helan-app welke tandverzekering je hebt en vraag terugbetaling aan:

Wacht je op een terugbetaling?

Abonneer je op de betaalmelding in Mijn Helan. Je krijgt meteen een melding via sms of e-mail zodra een terugbetaling wordt gestort.

Naar Mijn Helan