Hoeveel kosten blokjes voor je tanden?

Een bezoek aan de orthodontist gaat gepaard met een heleboel vragen. Wat is de prijs van een beugel of blokjes voor je tanden? Waarom heb je die nodig? Dankzij deze handige vragenlijst weet jij precies wat je moet vragen bij de tandarts.

Hoeveel kost een beugel en andere vragen om te stellen

Hoeveel kost een beugel? Dat is alvast één van de 5 vragen om aan je orthodontist te stellen. Overloop onderstaande vragen voor je bij je orthodontist langsgaat. Zo ben je goed voorbereid.

1. Wat is de kostprijs van een beugel?

Een orthodontische behandeling is niet goedkoop. De gemiddelde kostprijs voor alle materialen, controles en behandelingen, loopt al gauw op tot 3.500 euro. Je informeert je best vooraf over hoeveel je beugel precies zal kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Kijk zeker na bij je ziekenfonds wat er terugbetaald wordt en wat niet. Tot en met 22 jaar krijg je bij Helan een terugbetaling voor orthodontie, via de wettelijke ziekteverzekering.

Opgelet: zorg er voor dat de orthodontie opgestart wordt vóór de 15de verjaardag. Zoniet, misloop je de tegemoetkomingen via de wettelijke ziekteverzekering. Nog belangrijk om te weten is dat er een verschil in terugbetaling kan zijn wanneer het gaat om een geconventioneerde of niet-geconventioneerde tandarts.

Ben je als klant van Helan ook aangesloten bij de tandverzekering Dentalia Up? Dan kan je rekenen op een bijkomende terugbetaling naast de wettelijke ziekteverzekering. Lees hier waarom een tandverzekering een goed idee is, en wat je ervoor terugkrijgt.

2. Wat is het probleem?

Het is belangrijk om te beseffen wat precies het probleem is met je gebit. Zo weet je ook waar je op moet letten, en wat je kan doen om goed voor je gebit te zorgen.

3. Wanneer moet ik op controle komen?

Een beugel vraagt de nodige opvolging. Wees daarom zeker dat je een volgende afspraak maakt om te kijken of alles gunstig verloopt. Beter te veel op controle dan te weinig. Pols op voorhand even hoeveel controles je nodig hebt, zodat je wat vooruit kan plannen.

4. Hoe ziet mijn gebit eruit met of zonder orthodontische behandeling?

Is de ingreep überhaupt nodig? Of kun je best nog even wachten? Vraag altijd of de behandeling nodig is en wat er zou gebeuren mocht deze niet plaatsvinden. Vraag ook naar het resultaat dat je van de ingreep kunt verwachten. Als je dan nog twijfelt, is het aan te raden om een second opinion te vragen.

5. Hoe lang moet ik een beugel dragen?

Hoelang de behandeling duurt, hangt af van een aantal factoren, zoals de ernst van het probleem, de lichaamsgroei en hoe gemotiveerd je bent om goed mee te werken. Een vroege orthodontische behandeling duurt doorgaans een half jaar tot een jaar. Gewone orthodontie met een blokjesbeugel duurt gemiddeld anderhalf jaar.

Je vindt ook informatie op het Verbond van Vlaamse Tandartsen over de gemiddelde behandelingsduur. Weet wel dat hier geen sluitend antwoord op is, want elke situatie is verschillend.

Wil je graag meer weten?

In ons gratis e-book lees je meer over orthodontie bij jongeren.

Download het e-book

Krijg ik meer terugbetaald met een tandverzekering?

Ben je verzekerd met de tandverzekering Dentalia Up? Dan krijg je tot 2.200 euro per behandeling terugbetaald, bovenop de tegemoetkomingen via de wettelijke ziekteverzekering. Dit geldt voor kinderen en jongeren die een behandeling opstarten voor 15 jaar. De tandverzekering dekt 60% van de kosten voor beugels, als je in aanmerking komt voor terugbetaling via de wettelijke ziekteverzekering.

Opgelet: hou rekening met de wachttijd. Voor orthodontie geldt een wachttijd van 12 maanden. We raden ouders van jonge kinderen aan om vroeg genoeg aan te sluiten bij de tandverzekering. Zo ben je optimaal verzekerd op het moment dat je kind een beugel nodig heeft. Sluit je je kind aan bij de aanvullende tandverzekering Dentalia Up voor de 5de verjaardag, dan krijgt het de maximale terugbetaling. Een tandverzekering is niet verplicht, maar mooi meegenomen bij beugels, tandongevallen en tandproblemen.

Meer over Dentalia Up

Op zoek naar een antwoord op je vragen?

Heb je een vraag over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je vindt een antwoord op de meest gestelde vragen op onze FAQ-pagina. Verder kan je ook onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.

Helan Onafhankelijk ziekenfonds is verzekeringsagent (n° CDZ 5006c) voor ‘MLOZ Insurance’, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, (RPR Brussel, 422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). Bekijk de infofiche en de algemene voorwaarden. Het Belgische recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van het contract is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van Helan Onafhankelijk ziekenfonds of de Ombudsman van de Verzekeringen. Voor meer informatie over de aansluiting bij dit/deze product(en) kun je terecht bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.