Zelfstandig zijn

Als zelfstandige heb je heel wat aan je hoofd. Weet dat je er niet alleen voor staat. Wij kunnen je in een aantal zaken ondersteunen en adviseren. Op deze pagina vind je een overzicht van alles wat je moet weten.

Starten met werken als zelfstandige

Neem je binnenkort een carrieresprong naar zelfstandige? Of ben je pas afgestudeerd en start je een eigen zaak? Vergeet dan zeker niet om de nodige administratie bij het ziekenfonds in orde te brengen. 

Afgestudeerd

Wanneer je voor het eerst start met werken, moet je je inschrijven bij een ziekenfonds. Dit is voor een toekomstige zelfstandige niet anders. Belangrijk is om je eerst in te schrijven bij een sociaal verzekeringsfonds. Hierna neem je contact op om je ziekenfondsdossier in orde te brengen als zelfstandige.

Veranderen van statuut

Tijdens je loopbaan veranderen van statuut? Breng ons ook dan even op de hoogte van de wijziging. 

Goed verzekerd

Je gezondheid is belangrijk, zeker als zelfstandige. Bij onverwachte medische problemen wil je niet dat je zaak hieronder lijdt. Laat je goed verzekeren, zo hoef je je hier geen zorgen over te maken en vermijd je facturen die hoog oplopen.

Ziekenhuisopname

Word je openomen in het ziekenhuis? Met een hospitalisatieverzekering hoef je je geen zorgen te maken over de kosten. Helan Ziekenfonds biedt drie verschillende verzekeringen aan, afhankelijk van jouw noden en wensen.

Tandzorgen

Ook de kosten voor bepaalde tandzorgen, zoals beugels en implantaten, kunnen hoog oplopen. De tandverzekering van Helan, Dentalia Plus, biedt betaalbare tandzorg aan voor heel je gezin. Verzeker je glimlach en krijg tot 1.250 euro terugbetaald per jaar.

Ben jij al goed verzekerd?

Verzeker je optimaal voor een goede gemoedsrust.

Vraag vrijblijvend advies

Een kindje op komst

Verwachten jullie een kindje? Dan breekt één van de mooiste periodes van jullie leven aan. Ook als zelfstandige heb je recht op heel wat voordelen en tegemoetkomingen. We sommen ze even op.

  • Moederschapsrust

Als zelfstandige mama heb je recht op een uitkering moederschapsrust. Deze vraag je aan bij je ziekenfonds. Wij regelen de aanvraag en de uitbetaling van de uitkering.

  • Geboorteverlof

Als zelfstandige papa wil je graag ook tijd doorbrengen met je kleintje. Vraag jouw geboorteverlof aan bij het sociaal verzekeringsfonds waarbij je bent aangesloten. Zij regelen zowel de aanvraag als de uitbetaling hiervan.

  • Voordelen

Zo’n kleine spruit heeft heel wat nodig. Onze babyvoordelen geven je alvast een duwtje in de rug. We voorzien een geboorte- of adoptiepremie, een korting op je baby-uitzet, terugbetalingen voor kraamzorg, en nog zoveel meer.

Goed om te weten

Het sociaal verzekeringsfonds waarbij je bent aangesloten voorziet 105 gratis dienstencheques na de geboorte van je kindje. Neem contact met hen op om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

Ziekte of ongeval

Door een ziekte of ongeval kan het zijn dat je voor een bepaalde periode je zelfstandige activiteit niet kan uitvoeren. Mogelijks heb je in deze periode wel recht op een ziekte-uitkering. Deze uitkering wordt aangevraagd en uitbetaald door het ziekenfonds.

Tip: Mag je tijdens je periode van ziekte van je arts voor een bepaald aantal uren per week het werk hervatten? Dit kan onder het stelsel van 'deeltijdse tewerkstelling’. Vergeet zeker niet om dit tijdig aan te vragen bij het ziekenfonds!

Pensioen

Als zelfstandige kan je ook in aanmerking komen voor een pensioen. De aanvraag en de uitbetaling hiervan gebeurt bij de Federale Pensioendienst.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Verzekeringen

Helemaal gerust. Met onze hospitalisatie- en tandverzekeringen ben je betaalbaar verzekerd tegen torenhoge kosten bij een ziekenhuisopname of tandzorg.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiƫle steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Vakantie

Nood aan rust, avontuur of ontspanning? Helan helpt jou om te herbronnen met vakantiekampen voor je kind(eren) of vakantieverblijven voor het hele gezin.

Een brede kijk op jouw welzijn

News

Goed nieuws: meer moederschapsrust voor zelfstandigen

Sinds 1 januari 2017 genieten vrouwelijke zelfstandigen van 12 weken moederschapsrust. Voordien hadden vrouwen recht op 8 weken, maar nu kunnen ze dus 4 weken extra genieten van hun kindje. Bovendien kan de zelfstandige haar facultatieve moederschapsrust zowel halftijds als voltijds nemen.