Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Suikerziekte wordt veroorzaakt doordat de alvleesklier niet genoeg of geen insuline produceert en omdat de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam is. Belangrijk om te weten is dat er twee types suikerziekte bestaan:
Wanneer het lichaam geen insuline meer produceert heb je te maken met type 1. Hier vormt de aandoening zich vroeg. De diagnose wordt meestal gesteld bij personen onder de 40 jaar. Uiteraard is het ook mogelijk dat de diagnose op een latere leeftijd wordt vastgesteld. Het is een auto-immuunsysteemziekte wat wil zeggen dat het afweersysteem zich foutief gaat richten tegen insulineproducerende cellen in de pancreas.
Wanneer het lichaam de insuline niet goed meer opneemt ter hoogte van de cellen en wanneer na verloop van tijd de insulineproductie afneemt, is er sprake van type 2. Hier heeft het ontstaan van de suikerziekte enerzijds te maken met erfelijke kenmerken als ook leeftijd. Anderzijds heeft je levensstijl een belangrijke invloed: hoe gezond je eet, of je genoeg beweegt, of je kampt met overgewicht...Deze vorm van diabetes wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd doordat het vooral personen ouders dan 40 jaar treft.
In tegenstelling tot type 1 diabetes, heeft type 2 diabetes niet altijd even uitgesproken of typische symptomen. Door het sluimerende verloop wordt type 2 diabetes vaak jaren te laat ontdekt. Er wordt geschat dat ongeveer 1 op 3 mensen die type 2 diabetes hebben, dit niet weten. Hoewel de volgende symptomen ook in andere omstandigheden kunnen voorkomen, moeten ze toch een alarmbelletje doen rinkelen:
Onthoud ook dat veel mensen met type 2 diabetes jarenlang bijna geen of geen symptomen vertonen. Daarom raden wij aan om tijdig een arts te consulteren, hij of zij zal via een bloedonderzoek uitsluitsel kunnen geven of je te kampen hebt met diabetes of niet. Ook kun je via het universitair ziekenhuis van Leuven je berekenen hoeveel risico je loopt om de komende 10 jaar diabetes type 2 te ontwikkelen. Wanneer je een verhoogd risico hebt voor type 2 diabetes of wanneer je klachten hebt die hierboven werden beschreven, ga dan naar je huisarts. Deze kan met een eenvoudig bloedonderzoek nagaan of je bloedsuiker is verhoogd. Dit bloedonderzoek gebeurt best nuchter.”
Het moment dat de diagnose van diabetes type 1 of 2 wordt vastgesteld, kan een grote impact hebben. Maar diabetes staat je plezier in het leven heus niet in de weg. Met een regelmatige verzorging kom je al een heel eind ver in het leiden van een normaal leven. Echt genezen van diabetes type 1 of 2 kun je niet, maar je kunt wel al een reeks symptomen verminderen.
Drink naast deze tips genoeg water, kom buiten, probeer stress-vrij te leven en geniet van een goede nachtrust. Zo kan je diabetes voorkomen of onder controle houden. Nog andere tips nodig? Verzorg jezelf als diabetespatiënt.
Helan komt tussen in zowel het preventief opsporen van diabetes als de ondersteuning vanaf het moment dat de diagnose wordt gesteld. Kom alle voorwaarden en voordelen omtrent diabetesonderzoek hier te weten. Ook wanneer je een erkende diabetespatiënt bent kun je rekenen op onze steun.
Wist je dat we ook bepaalde interessante producten aanbieden in onze Helan Zorgwinkel? Je kunt er terecht voor allerhande (zorg)materiaal. Als lid van Helan geniet je van een korting van 30% voor diabetesmateriaal en minstens 10% op ons volledige assortiment.
Wil je meer weten over diabetes? De Diabetes Liga biedt een helpende hand voor wie met diabetes wordt geconfronteerd. Als je met bijkomende vragen kampt kan je ook bij hen terecht.
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.