Ontdek Loose Parts
Blog

Op ontdekking met 'Loose Parts'

Dagmar .

Pedagogisch coach

Kinderen mogen dozen vol speelgoed hebben, toch blijven ze mateloos gefascineerd door steentjes, kartonnen dozen, dopjes, blaadjes, pluimpjes, … Deze materialen uit de natuur of uit ‘de echte wereld’ noemen we ‘Loose Parts’ of ook wel ‘open-eindmateriaal’.

Loose Parts zijn losse voorwerpen waarmee kinderen spelen zonder een vast doel, en dat maakt het net zo boeiend. Kinderen kunnen de materialen combineren, bewegen, verplaatsen en soms ook veranderen van vorm.

Omdat er geen vast doel is, stimuleert dit hun denkproces en zelfvertrouwen. De kinderen gebruiken hun fantasie en verbeelding, zonder spelregels, en dus zonder goed of fout. Vandaag kan een rieten mandje een hoed zijn en morgen een kommetje. Alles kan en alles mag!

Waarom is spelen met Loose Parts waardevol?

  • Het nodigt uit om op ontdekking te gaan en te experimenteren met materialen
  • Het spreekt de fantasie, inleving en creativiteit van kinderen aan
  • Kinderen leren abstract denken doordat er geen doel is vastgelegd
  • Open-eindmateriaal is duurzaam, meestal gratis te verkrijgen of gewoon in de natuur te vinden

Thuis aan de slag met loose parts?

In de opvang zien we elke dag de kracht van Loose Parts. Ook jij kan ermee aan de slag. Ga eens samen op ontdekking in de kast of maak een wandeling in het bos. Loose parts vind je overal! Hier alvast wat inspiratie: steentjes, houten kralen, eierdozen, pompons, wasknijpers, belletjes, stukjes stof, kurken, lege flessen, papiersnippers en ga zo maar door.

Verzamel ze in een mandje of doos waar jouw kind bij kan en kijk hoe het ermee speelt. Van daaruit kan je zaken toevoegen. Uit ervaring weten wij dat dingen in iets steken en uitgieten een topactiviteit is. Ga zelf op avontuur door een kartonnen doos in de ruimte te leggen en te kijken wat jouw kind ermee doet. En wat gebeurt er als je er iets bijlegt?

Veel ontdekkingsplezier!

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Ook als ouder kan je verlatingsangst hebben

Kinderen die voor het eerst naar de kinderopvang gaan of op kamp vertrekken, kunnen last hebben van verlatingsangst. Maar wist je dat je als ouder ook verlatingsangst kan hebben? En dat het zelfs volkomen normaal is? Gelukkig kan je er ook iets aan doen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

kind aan het spelen
14 juni
Blog

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.

Blog

Wie lust er een ijsje?

Bij kinderdagverblijf Wiebelwijs in Gent bracht het mooie weer inspiratie… Inspiratie om met ijsjes aan de slag te gaan! Geen echt ijsjes weliswaar: de kinderen mochten aan de slag met scheerschuim, waterparels en schepjes voor de gekste creaties.