Ontdek Loose Parts
Gezin

Maak kennis met loose parts!

Spelen met loose parts is spelen met mogelijkheden. Dit is materiaal met een open einde uit de natuur of uit de ‘echte wereld’. Kinderen vullen de betekenis ervan zelf in met hun fantasie en ontdekken zo telkens iets nieuws. Eindeloze speel- en leerkansen voor elke leeftijd!

Onze kinderdagverblijven en onthaalouders zijn helemaal fan van deze manier van ‘echt’ spelen. Loose parts kosten niets en stimuleren de fantasie. Boomstammen, takken, paletten, dennenappels, stenen, bladeren, zand, water, … De verbeelding van kinderen transformeert ze in de meest uiteenlopende dingen.

Thuis zelf aan de slag met loose parts?

In de opvang zien we elke dag de kracht van loose parts. Ook jij kan ermee aan de slag. Van kleine materialen tot grote elementen. Laat je alvast inspireren door deze voorbeelden:

  • Tover een omgekeerde kookpot om tot trommel en gebruik takken als drumstokken.
  • Maak met planken een kriskras ontdekkingspak doorheen de tuin.
  • Kijk door een buis en laat de kinderen vertellen wat ze zien door hun ‘verrekijker’.
  • Bouw een klimparcours met autobanden.
  • Maak patronen met stenen van verschillende groottes en kleuren.

Getriggerd?  Op www.loosepartsplay.be vind je alles over deze eenvoudige en blijvend boeiende manier van spelen. Je leest er ook inspirerende blogs, meer over deze visie en kan er loose parts bestellen. 
 

Deel dit artikel

Verder lezen

EHBO bij kinderen

EHBO baby's en kinderen

Als baby’s en peuters op verkenning gaan, ontsnappen ze al eens aan je aandacht, soms met builen of wonden tot gevolg. Hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wanneer zoek je hulp?

Adoptieverlof, fijne tijd om samen een band op te bouwen

Proficiat met de komst van je kindje! Je hebt recht op adoptieverlof. Helan helpt je om je kind te verwelkomen met een adoptiepremie en andere voordelen en terugbetalingen.

Eet jouw kind voldoende fruit?

Fruit bevat waardevolle pakketjes vol koolhydraten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels, vocht en antioxidanten. Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Maar lang niet iedereen is er gek op. Ook kinderen halen af en toe de neus op voor dat stuk appel of banaan. Hoe leren we hen meer fruit eten?

Deel je geluk met andere mama's

Met jouw oude baby-en kindermateriaal kun je iemand anders gelukkig maken. Moeders voor Moeders bijvoorbeeld is een vzw die zich sinds 1992 inzet voor kansarme mama’s en hun kinderen.