bloedverlies tijdens je zwangerschap
Blog

Bloedverlies tijdens je zwangerschap: wat te doen?

Het is even schrikken als je tijdens je zwangerschap plots bloed verliest. Wat is de oorzaak van bloedverlies tijdens je zwangerschap? En moet je elk bloedverlies melden aan je gynaecoloog?

Een bloeding tijdens de zwangerschap, van licht tot zwaar, treedt bij ongeveer 20% van de zwangere vrouwen op. Je moet je dus niet onmiddellijk zorgen maken want het kan zijn dat er helemaal niets aan de hand is. Je moet wel élk bloedverlies melden aan je gynaecoloog, zodat hij of zij op zoek kan gaan naar de oorzaak van het bloedverlies.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van bloedverlies tijdens je zwangerschap?

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van bloedverlies tijdens je zwangerschap. Wij lichten er enkele uit:

  • Innestelingsbloed
    Het bevruchte ei nestelt zich in in de baarmoederwand. Tijdens deze innesteling kan het voorkomen dat het eitje een bloedvat raakt, waardoor er een  bloeding optreedt. Innestelingsbloed komt niet bij elke zwangerschap voor. 
  • Bloeding na het vrijen
    Als je na het vrijen bloedt, is dit niet meteen een reden tot paniek. Het kan zijn dat er tijdens de gemeenschap een wondje ontstaat aan de baarmoedermond. Dit is onschadelijk! 
  • Menstruatie
    Wanneer je zwanger bent kan het voorvallen dat je een klein beetje bloed verliest op de momenten dat je normaal gezien zou menstrueren.
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
    Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is mogelijk maar heel zeldzaam. Dit betekent dat het bevruchte ei zich op een andere plek heeft ingenesteld dan in de baarmoeder. Deze situatie is misschien uitzonderlijk maar ze is wel gevaarlijk. Dit bloed is donkerbruin van kleur en gaat gepaard met hevige buikpijn.
  • Onbekende oorzaak
    Soms is er geen aanwijsbare reden voor bloedverlies tijdens de zwangerschap.
  • Miskraam
    Bloedverlies kan in de eerste 3 maanden ook een teken zijn van een miskraam. Het bloedverlies is dan vaak helderrood van kleur, hevig en het gaat gepaard met krampen. 

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

Meld bloedverlies aan je gynaecoloog

Ben je zwanger en heb je bloedverlies? Meld dit altijd aan je gynaecoloog. Wat moet je melden? Waar moet je op letten?

  • Welke kleur had het bloedverlies?
  • Hoeveel bloedverlies had je?
  • In welke situatie had je bloedverlies?
  • Hoe lang hield het bloedverlies aan?

We begrijpen dat je schrikt als er bloedverlies tijdens je zwangerschap optreedt. Het is belangrijk dat je rustig probeert te blijven. Houd bovenstaande informatie goed bij en meld het bloedverlies aan je gynaecoloog. Hij of zij zal de oorzaak aan de hand van deze informatie proberen te achterhalen.

Alles voor een zorgeloze zwangerschap

Wat moet je allemaal in orde brengen? Hoe vraag je je moederschapsrust aan? Wat met sporten? Zijn er dingen die je niet meer mag eten? Dat en veel meer lees je in ons handig e-book.

Download het e-book

E-book kindje op komst

Wat moet je allemaal in orde brengen? Hoe vraag je je moederschapsrust aan? Wat met sporten? Zijn er dingen die je niet meer mag eten? ...

Download het e-book

Deel dit artikel

Tags
Baby Zwanger

Verder lezen

Blog

Ken jij het verschil tussen een doula en een kraamverzorgende?

Wist je dat als je zwanger bent, je op heel wat ondersteuning kan rekenen? Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook erna als je kindje geboren is. Ontmoet Veerle en Annelies. De eerste is doula en begeleidt mama’s en papa’s door de zwangerschap en bevalling. De tweede is kraamverzorgende en ontzorgt mama’s en papa’s tijdens en na de zwangerschap.

sterrenkind
Blog

Mama van een sterrenkind: Sharon deelt haar verhaal

Sharons tweede kindje overleed twee dagen na haar geboorte. Sharon vertelt over het rouwproces en hoe haar sterrenkindje vandaag voortleeft.

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Eén op honderd zwangerschappen is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De bevruchte eicel nestelt zich in op een andere plek dan in de baarmoeder. Wat zijn de symptomen? En wat te doen?

Blog

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.